Miksi kotityöt eivät mene tasan? Tutkija: Rusinapullaisä hauskuuttaa lasta ja pakoilee imuria
Väitöskirjatutkija löysi johtajatutkimuksessa neljä isätyyppiä ja tapaa suhtautua arjen pyörittämiseen. Tunnistatko?
Kotityöt lapsiperheessä ovat ikuinen riidanaihe.
– Kodin perussiivous ja tiskaus ovat minun harteillani. Mies pesee omat pyykkinsä, minä sekä omat että kolmen lapsen pyykit, kertoo 40-vuotias joensuulainen Minna.
– Itse teen jotakin koko ajan, kun taas mieheni tekee ryppäinä paljon ja välillä ei mitään.
Hänen perheensä on esimerkki perinteisestä vanhakantaisesta kotityönjakomallista, jossa pakolliset kotiaskareet kasaantuvat naiselle ja mies on päävastuussa laitteitten huoltamisesta. Minna antaa kyllä miehelleen tunnustusta siitä, että tämä hoitaa kaiken autoon ja tekniikkaan liittyvän.
– Mieheni ajattelee, että koneet eivät tottele naisia ja on ominut kaikki niihin liittyvät työt. Onkin ärsyttävää, kun olen välillä saanut rikki ruohonleikkurin, ja miehen ennustus on näin käynyt toteen.
Tasa-arvobarometri 2017 paljasti, että perheistä, joissa elää mies ja nainen, 79 prosenttia miehistä ei koskaan koe, että vastuu kotitöistä olisi liikaa omilla harteilla. Naisista yhtä huolettomiksi tunsi olonsa vain 44 prosenttia! Eikä ihme:
- Jos naisvastaajiin on luottaminen, 77 prosentissa perheistä pyykinpesu, 64 prosentissa ruoanlaitto, 52 prosentissa asunnon siivous ja 50 prosentissa tiskaus on naisen vastuulla.
- Miesten näkemys oli hyvin toisenlainen. Heistä vain 64 prosenttia vastasi, että nainen hoitaa pyykit, 48 prosenttia että nainen kokkaa ja 33 prosenttia että nainen siivoaa. Miesten näkökulmasta kotitöitä tekevät usein ”molemmat yhtä paljon” silloinkin, kun ne naisen mukaan jäävät naiselle.
- Samalla kulkuneuvojen huolto oli 89 prosentissa perheistä miesten mukaan miesten hommaa, ja tästä oli samaa mieltä 83 prosenttia naisistakin. Miesten vastuualueitten hoitoon kuluu kuitenkin vähemmän aikaa kuin naisille kasautuvaan perusarjen pyöritykseen.
- Kotitöiden jako aiheuttaa tasa-arvobarometrin mukaan erimielisyyksiä 42 prosentille pariskunnista.
Onko tilanne muuttumassa tasa-arvoisemmaksi? Onko Minna yhä enemmistöä vai jäänyt vähemmistöön?
”Kokonaisvaltainen isä” yleistyy
Porilainen Inka on Minnan kohtalotoveri. Hän on myös uusperheäiti. Uusi mies tuli hänen ja lasten valmiiseen kotiin, jota Inka oli tottunut pyörittämään yksin. Roolijako jäi päälle yhteisen lapsen synnyttyäkin.
– Häh, onko sellaisia miehiä olemassakaan, jotka hoitavat kotitöistä ainakin puolet? nelikymppinen Inka naurahtaa.
On kuitenkin asia, josta isä huolehtii tarkkaan:
– Kun hän on kotona pienen lapsemme kanssa, hän on lapsen kanssa täysillä. Minä taas olen sillä välin se yleiskone Kenwood, joka tekee ja hoitaa kaikki taloustyöt. En silti valita, sillä minusta sellainen lapselle omistautunut isä on maailman upein näky! Inka kiittelee.
Tällaiselle isälle on nimensä: rusinapullaisä.
Väitöskirjatutkija Emilia Kangas löysi neljä isätyyppiä, kun tutki johtavissa asemissa vaikuttavien miesten tapaa yhdistää työ- ja perhe-elämä.
- 1. Ansaitsijaisä puurtaa pitkää päivää ja arvostaa arkea pyörittävää puolisoaan, mutta toivoo, ettei tällä ole omia kunnianhimoisia urahaaveita.
- 2. Lapsiin sitoutumaton isäkin puurtaa pitkää päivää, mutta tekee sen paetakseen perhearkea. Vaimon uraa vastaan hänellä ei ole mitään, kunhan tämä silti hoitaa kaiken kotona.
- 3. Rusinapullaisä ei juurikaan osallistu perusarjen pyörittämiseen, mutta vapaa-ajallaan hän kyllä hassuttelee ja harrastaa kiitettävästi lasten kanssa.
- 4. Kokonaisvaltainen isä osallistuu tasavertaisesti vanhemmuuteen ja kotitöihin. Hänelle on tärkeää, ettei ura estä häntä tekemästä näin. Tämä isätyyppi yleistyy.
– Kolme ensimmäistä isätyyppiä jättää kodinhoidon suurelta osin, melkein kokonaan puolison vastuulle. Johtajien keskuudessa tällainen perinteinen isyys osoittautui yleisimmäksi, kertoo Emilia Kangas. Hän tekee tutkimustaan Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulussa.
”Nuoremmat menestyvät miehet voivat haastaa perinteisiä arvoja.”
Kokonaisvaltaisissa isissä näkyy mieskuvan murros. Nykyään lastenhoito kuuluu isälle ja äidille, ja hyvää ruokaa laittavat miehet ovat ihailtuja telkkarijulkkiksia. Siivouksestakin tuli tekniikkalaji, jonka taitava mies on äijä.
– Myös johtajien keskuudessa alkaa näkyä tätä muutosta! Nuoremmat menestyvät miehet voivat haastaa perinteisiä arvoja esimerkiksi pitkistä työpäivistä tai miesten vanhempainvapaiden käytöstä, Emilia Kangas tietää.
Sillä on merkitystä, sillä johtajien asenteet vaikuttavat työyhteisöönsä ja sitä kautta koko Suomen työnjakokulttuuriin.
Nuoret isät osallistuvat
Nuoremmissa perheissä kotiasiat todella vaikuttavat tasa-arvoisemmilta, aivan kuten Tilastokeskuksen barometri antaa ymmärtää.
Kolmekymppinen Laura Tampereelta tekee askareita miestään vähemmän. Kotityöt lapsiperheessä jakautuvat sen mukaan, kumpi kestää epäsiisteyttä huonommin.
– Miehellä on pienempi kynnys ryhtyä siivoamaan kuin minulla, joten hän tekee sitä useammin, toisaalta leväperäisemmin kuin minä. Jos minä siivoan, se on yhtä kiroilua monta tuntia, Laura sanoo.
– Mieheni myös pistää pyykkikoneen paljon hanakammin pyörimään kuin minä, kun hän kierrättää vaatteitaan tiuhempaan. Ruoanlaitto menee meillä varmaan aika lailla 50:50, Laura laskee.
”Tiedän kaikkien laatikoidemme sisällöt ja mies kysyy minulta, missä tavarat ovat.”
Terhi, 25, pyrkii jakamaan kotihommat miehensä kanssa tasan, vähän sen mukaisesti, mistä kukakin tykkää.
– Minä hoidan pyykit ja suurimman osan siivoiluista, koska tykkään molemmista. Mies vie aina roskat ja tekee ruoan useammin kun minä, koska roskien vienti on vaan tosi vaivalloista minulle ja ruoanlaitosta en tykkää. Tiskit ja lapsen hoito menevät aika lailla puoliksi.
Yhdessä asiassa helsinkiläinen Terhi kokee kuitenkin joutuvansa ottamaan enemmän vastuuta kuin mies.
– Tiedän kaikkien laatikoidemme sisällöt ja mies kysyy minulta, missä tavarat ovat, ja minä vastaan ”senkissä, toisiksi ylin laatikko, oikea laita”.
Se aika on mennyttä, missä mies määräisi kaapin paikan. Ehkä silti vielä elämme aikaa, jossa nainen yksin tietää, mitä kaapista löytyy.
”En luule osaavani lastenhoitoa, koska olen nainen”
Tutkija Emilia Kangas, 34, sanoo olevansa syntymäfeministi. Kun hän oli pieni, kotityöt lapsiperheessä eivät jakautuneet sukupuolen mukaan. Kaikki tekivät, mitä ehtivät ja osasivat. Samaa linjaa hän on jatkanut omassa perheessään.
– Minun olisi todella vaikea olla parisuhteessa, jossa ei tasa-arvo olisi kunnossa myös kotiasioissa.
Kotiasioiden tasa-arvo ei olekaan ihan yksinkertainen juttu. Työnjako vääristyy helposti, jos äidille huomaamatta kasautuu vauva-ajasta alkaen lapseen liittyvää päätösvaltaa ja -vastuuta. Ei ole harvinaista, että vain nainen päättää, mitkä vaatteet laitetaan lasten päälle tai tietää milloin heillä on harrastukset.
– Itse olen aina aktiivisesti antanut vastuun puoliksi miehelle, enkä ole ikinä ollut sitä mieltä, että tietäisin lasten hoidosta enemmän siksi, että olen nainen.
Lue myös:
Tältä isästä tuntuu äidin vauvakupla
”Tunnen mustasukkaisuutta, kun poika suosii isää kaikessa” – psykoterapeutti vastaa
Jaa oma kokemuksesi