Kysely paljasti vauvakadon syitä: Naisilla ei tarpeeksi rahaa, miehillä ei ketään kumppania
Työelämän epävarmuus ja rahahuolet jäytävät nuoria aikuisia. Kyselytutkimus paljasti, että monet jättävät lapsen toistaiseksi hankkimatta taloudellisten syiden vuoksi.
Miksi syntyvyys laskee? Nuorten aikuisten huteralla taloudellisella on todella osansa paljon puhuttuun vauvakatoon.
Ammattijärjestö STTK:n kyselytutkimuksessa kävi ilmi, että viidennes vastaajista lykkäsi lasten hankkimista taloudellisen tilanteensa vuoksi. Rahahuolet ja työelämän epävarmuus olivat erityisesti naisilla syy jättää lasten hankkiminen toistaiseksi.
Miesten kohdalla vastauksissa korostui näiden lisäksi kumppanin puute. Vastaajia oli yli 3000.
– Toimeentulon epävarmuus luo painetta erityisesti nuoriin sukupolviin. Huoli näkyy vaikeutena tehdä omaa elämää koskevia suunnitelmia, STTK:n puheenjohtaja Antti Palola toteaa tiedotteessa.
Näyttää siis siltä, että jos nuoria aikuisia halutaan todella kannustaa hankkimaan lapsia, tulee lapsiperheiden asemaa sekä työn ja perheen yhdistämistä helpottaa poliittisilla päätöksillä.
– Teemme virheen, jos emme ota vakavasti esimerkiksi nuorten miesten syrjäytymistä koulutuksesta ja työstä. Työelämän tasa-arvon kehittäminen, oikeudenmukainen verotus, asuntopolitikka, lapsiperheiden tuet ja palvelut sekä panostukset osaamiseen ja koulutukseen ovat konkreettisia kansalaisten arkeen vaikuttavia asioita, joilla voidaan luoda edellytyksiä myönteiselle väestökehitykselle, Palola toteaa.
Esimerkiksi kotiapu on palvelu, joka oli laajasti lapsiperheiden saatavilla vielä ennen 1990-luvun lamaa. Jos kotona lasten kanssa oleva äiti sairastui tai muuten oli tiukka paikka, saattoi kotiin pyytää päiväksi hoitajan auttamaan lasten kaitsemisessa ja kotitöissä.
Myös Jyväskylän yliopiston tohtorikoulutettava Outi Alakärppä havaitsi väitöstutkimuksessaan taloudellisten syiden painavan vaakakupissa, kun nuori aikuinen pohtii lasten hankkimista.
– Nuoria aikuisia syytetään usein itsekkyydestä, kun puhutaan vanhemmaksi tulon siirtämisestä tai lapsettomuuden valinnasta. Tutkimukseni kuitenkin osoittaa, että vanhemmaksi tulo koetaan haastavana, jos pysyvä työsuhde ja riittävä toimeentulo tuntuvat saavuttamattomilta, Alakärppä toteaa tiedotteessa.
Miksi syntyvyys laskee? Syyt henkilökohtaisia – taustalla voi silti olla yhteiskunnallisia ongelmia
49 prosenttia STTK:n kyselytutkimuksen vastaajista, jotka toivoivat lasta, perustivat halunsa henkilökohtaisiin syihin. Sama päti myös toisin päin. Keskeisimpänä syynä jättää lapsi hankkimatta oli henkilökohtainen syy.
Lapsia ei mahdollisesti haluta siksi, ettei ajatus vanhemmuudesta vain tunnu omalta.
Henkilökohtaistenkin syiden taustalla saattaa kuitenkin piillä sellaisia tekijöitä, joihin voitaisiin yhteiskunnallisella tasolla puuttua.
– Odotuksissa havaittiin eroja eri koulutustaustaisten ja elämäntilanteessa olevien nuorten naisten välillä. Pitkäaikaistyöttömien, toisen asteen koulutuksen omaavien naisten lapsettomuuden perusteluissa korostuivat kasvuympäristössä koetut vaikeudet ja jaksamiseen liittyvät syyt, toteaa Alakärppä tiedotteessa.
Lapsuuden aikaisella pahoinvoinnilla on tunnetusti kauaskantoisia seurauksia, joista voi löytyä syy, miksi syntyvyys laskee.
– Korkeakoulutettujen syyt liittyivät puolestaan uralla etenemiseen ja ilmastonmuutokseen. Kaikkia lapsettomuutta suunnittelevia naisia yhdisti kuitenkin lapsuudessa tai nuoruudessa koettu koulukiusaaminen, Alakärppä havaitsi.
Ihmisille on kuitenkin annettava täysi vapaus valita ja elää ilman ulkopuolista painostusta valintansa kanssa.
– Yksilönvapautta kunnioittavassa yhteiskunnassa meidän on ymmärrettävä, että ihmisillä on elämässään hyvin eri tavoitteita. Lapset eivät kuulu kaikkien suunnitelmiin.
Perheen ei siis tarvitse välttämättä tarkoittaa, että siihen kuuluu lapsia.
– Ydinperhe ei voi olla yhteiskuntakelpoisuuden tai elämänlaadun mittari, eikä sitä pidä tuputtaa kenellekään. Ihmisille on annettava mahdollisuus valita ilman syyllistämistä tai surkuttelua. Toisaalta yhteiskunnan on luotava yhdenvertaiset edellytykset kaikille, jotka lapsia haluavat, Antti Palola toteaa tiedotteessa.
Miksi syntyvyys laskee? Lue myös: Silloin, kun kaikki puhuivat lapsista elämänpilaajina
Jaa oma kokemuksesi