Perhe-elämä 16.12.2021

Kotiliesi: Näyttelijä Minka Kuustonen kertoo joulunvietostaan: ”En ole mikään pullantuoksuinen äiti”

Minka Kuustonen haluaa elää vastuullisesti. Se näkyy myös joulussa. ”Kapinoin turhia lahjoja vastaan. Mieluummin en saa lahjaa ollenkaan.”

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
Jonne Räsänen / OM-arkisto

Näyttelijä Minka Kuustonen, 36, kertoo Kotilieden haastattelussa perheensä jouluperinteistä ja niiden muuttumisesta vuosien varrella.

Lue myös: Iina Kuustonen äitiydestä Annassa: ”Haluan kannustaa nauttimaan myös kotonaolosta”

Minka Kuustonen on tunnetusti laulaja-lauluntekijä Mikko Kuustosen tytär ja näyttelijä Iina Kuustosen sisko. Ennen perhe kävi lahjaostoksilla askartelutarvikeliikkeissä. He antoivat toisilleen lahjaksi itse maalattuja kynttilätuikkuja sekä puuhenkareita.

– Minulla on niitä itse tehtyjä lahjoja vieläkin, Minka paljastaa.

Ylenpalttisuus on turhaa

1990-luvulla Mikko-isän ura lähti huimaan nousuun, ja hän alkoi ostaa joululahjoja tyttärilleen röykkiöittäin. Kotiliedessä Minka Kuustonen kuvailee menon ”lähteneen lapasesta” ja isän pyytäneen myöhemmin jopa anteeksi lahjojen ylenpalttista määrää.

Tytärten tultua teini-ikään kulutusjuhla järkevöityi, ja tilalle tulivat uudet jouluperinteet. Perhe lähti jouluksi aina ulkomaille, yleensä johonkin Aasian maahan. Mukaan otettiin vain pienet joulupaketit jokaiselle.

Lue myös: Näyttelijä Mia Ehrnrooth vähensi töitään välttääkseen ruuhkavuodet: ”Kumpikin vanhempi ei voi tehdä sataprosenttisesti uraa ja hoitaa lapsia hyvin ilman apua”

Sittemmin Minkan suhtautuminen ulkomaanmatkailuun on muuttunut. Valmistautuessaan ekoterroristeista kertovan Tellus-sarjan roolisuoritukseen hän koki ekoherätyksen, päätti ryhtyä kasvissyöjäksi ja vähentää kulutustaan.

– Olen tosi onnellinen siitä, että sain nuoruudessani matkustaa ja siten avartaa ja rikastuttaa elämääni. Siitä luopuminen on ollut haikeaa.

Minka Kuustonen: ”Käytettynäkin saa vaikka mitä kivaa”

Minkalla ja hänen näyttelijäpuolisollaan Aku Sipolalla on lapsi, joka täyttää pian neljä vuotta. Jälkikasvu sai Minkan pohtimaan sitä, mitä jouluperinteitä hän haluaa välittää eteenpäin. Joulua odotellaan ainakin askarrellen ja rauhallista musiikkia kuunnellen.

– En ole mikään pullantuoksuinen äiti, mutta lapsi on toivonut pipareita ja niiden leipomista.

Minka Kuustonen peräänkuuluttaa joululahjoissa vastuullisuutta, kohtuullisuutta ja ekologisuutta. Hän on antanut lapsensa isovanhemmille ohjeeksi sen, että lapsenlapselle annettavat lahjat olisivat kohtuullisia ja mielellään kierrätettyjä.

– Käytettynäkin saa vaikka mitä kivaa.

Näyttelijä ei missään nimessä halua itselleen tarpeettomia lahjoja. Joulun ydintä on pysähtyminen ja kokoontuminen yhteen rakkaiden kanssa, eivät lahjat.

– Kapinoin turhia lahjoja vastaan. Mieluummin en saa lahjaa ollenkaan. Rakkauttaan voi osoittaa myös muilla tavoilla.

Lue myös: Salkkari-näyttelijä Sara Parikka: ”Halusin lapset pienellä ikäerolla”

Lue juttu kokonaan Kotiliesi.fi:stä (maksumuurin takana) tai Kotilieden numerosta 26/2021!

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X