Perhe-elämä 10.09.2021

Näin herttaisesti ainaiset riitapukarit auttavat toisiaan – Kaksplussan lukijat jakavat sisarusrakkauden tähtihetket

Oma sisko on paras lohduttaja ja käsi kädessä on hyvä nukahtaa.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
iStock

Kuinka usein sitä tulee pyyhittyä hikeä otsaltaan, kun sisarukset tappelevat kuin pahimmat viholliset? Kiroat, kun kahviakaan ei saa juoda rauhassa ja arvioit rauhanneuvottelutaitosi hipovan pian asiantuntijatasoa.

Tosipaikan tullen sisarukset kuitenkin pitävät yhtä ja auttavat toisiaan – monesti lohdullisemmin ja kekseliäämmin kuin vanhemmat kuunaan.

Pyysimme lukijoita ja toimitusta jakamaan herttaisimmat, syvää rakkautta uhkuvat hetket sisarusten kesken.

Lue myös:  Miten kasvattaa sisarukset, jotka ovat aikuisinakin läheisiä? Lue tutkijan 5 vinkkiä

Yhtä matkaa!

”Kolmevuotiaalla kuopuksella tekee tiukkaa lähteä aamulla päiväkotiin, vaikka hän hyvin siellä viihtyykin. Aamuisin 10-vuotias sisko saattaa muutaman kadunpätkän veljeään omasta tahdostaan. Tutussa risteyksessä he rutistavat toisiaan lujasti, pussaavat poskille ja toivottavat toisilleen mukavaa päivää. Loppumatka sujuukin tämän jälkeen auvoisasti.”

”Sisko (7)  ja veli (10) eivät ikinä itke, huuda tai kiukuttele samaan aikaan. Toiselle annetaan aina oma aikansa raivon valokeilassa. Sitten kun toinen on rauhoittunut, voi itse alkaa kiukutella.”

”Kun ekaluokkalainen sisko alkoi kävellä yksin kouluun, veli kulki siskon kanssa käsi kädessä koko matkan. Todistajien mukaan kädet irtosivat vasta koulun portilla, kun sisko oli saatettu turvallisesti kouluun. Nyt sisko on jo tokalla ja kulkee kavereidensa kanssa kouluun. Veli lähtee vähän myöhemmin matkaan ja tarkastaa, etteivät tytöt ole jääneet leikkimään koulumatkan varrelle.”

Vain sisarus kelpaa lohduttajaksi

”Pikkuveli, 5 kuukautta, jäi isän ja isoveljen kanssa kotiin, kun äidillä oli omaa menoa. Vauva itki eikä meinannut millään rauhoittua. Isä nosti vauvan 3-vuotiaan isoveljen syliin, jolloin itku vaihtui samantien hymyksi.”

”Jos veljellä jää raivokohtaus päälle, on paras lohduttaja oma sisko. Pienillä käsillä hän paijaa hikisen veljen selkää ja mutisee rauhoittavia sanoja ärrävikaisella kielellään.”

”Kun 2-kuukautinen pikkuveli itkee lohduttomasti, tulee 2,5-vuotias sisko kertomaan hänelle rauhoittavasti, että veljellä ei ole mitään hätää.”

Käsi kädessä nukkumaan

”On iltoja, jolloin siskokset, toinen 3,5-vuotias ja toinen 2-vuotias, tukeutuvat toisiinsa nukahtimisen hetkellä. Siskot pitävät toisiaan kädestä kiinni, kunnes silmät painuvat kiinni.”

”Pojilla on pieni ikäero ja he ovat pääasiassa tosi hyvissä väleissä. Kun pikkuveli tuli synnytyssairaalasta kotiin, isoveli raahasi heti duplot paikalle. Vielä silloin ei ollut pienemmästä leikkikaveriksi mutta nykyään kyllä. Pikkuveli on ollut nyt kipeänä ja itkee aina aamuisin ikäväänsä, kun isoveli lähtee päiväkotiin. Muutenkin halailevat paljon ja kävelevät käsi kädessä.”

”Muistan omasta lapsuudestani, kuinka tappelimme siskoni kanssa lähes päivittäin. Muistan myös, että usein illalla hipsin pikkusiskon viereen nukkumaan. Nukuimme tyytyväisinä pienessä lastensängyssä aamuun asti. Vaikka haukuimme toisiamme minkä ehdimme, silti toinen oli se supertärkeä, jonka vieressä oli turvallista ja kivaa nukkua.”

Pidetään pienemmän puolta

”Esikoisen kanssa kaupassa ollessani hän varmistaa joka kerta, että kuopus tulee saamaan samat jutut kuin hän. Valitsimme kerran pillimehua ja esikoinen sanoi, että ”Siskolle myös. Sisko ei tykkää tuosta, vaan tuosta”.”

Kotiliesi.fi: Millaista on kasvaa kehitysvammaisen sisaruksena? Silja, 25, on päättänyt, että ei jätä koskaan veljeään yksin

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X