Perhe-elämä 16.04.2022 Päivitetty 01.02.2024

Onko isovanhemman käytös kontrolloivaa ja manipuloivaa? Kyse voi olla toksisesta isovanhemmuudesta – näin sen tunnistaa

Myrkyllisen isovanhemmuuden taustalla on usein isovanhemman traumaattinen lapsuus. Hankalaankin isovanhempaan voi luoda hyvän suhteen, kun käyttää kevyen ja turvallisen yhteydenpidon taktiikkaa.

Teksti
Mervi Juusola
Kuvat
iStock
2 kommenttia

Toksisella eli myrkyllisellä isovanhemmuudella tarkoitetaan perhesuhdetta, jossa isovanhemman käytös lapsenlapsen seurassa aiheuttaa toistuvasti ja pitkäkestoisesti ahdistusta, vahinkoa tai huolta.

Isovanhemman käytös voi olla lapsenlapsen perhettä kontrolloivaa, manipuloivaa ja kaltoinkohtelevaa.

Toksisen isovanhemmuuden varoitusmerkit tunnistaa siitä, ettei tunnu turvalliselta jättää lasta kahden kesken isovanhemman kanssa. Ei voi luottaa, että lapsella on psyykkisesti ja fyysisesti hyvä olla isovanhemman luona.

Lue myös: 9 varoitusmerkkiä paljastavat, että vartuit toksisessa perheessä

Reagointitapa kumpuaa usein omasta lapsuudesta

Myös päällisin puolin hyvinvoivat isovanhemmat voivat olla toksisia lapsensa perhettä kohtaan.

Taustalla on usein sotatraumoja. Isovanhempi on itse sodan traumatisoima tai hänet on kasvattanut sodan traumatisoima vanhempi. Hän on elänyt lapsuuden, jossa tunteista on vaiettu.

Tunteet ovat kuitenkin keskeinen osa ihmisyyttä ja jokapäiväistä elämää.

Isovanhempi on saattanut oppia elämänsä varrella ilmaisemaan tunteitaan pelkästään teoilla, aggressiivisesti reagoimalla tai passiivis-aggressiivisesti eli kanavoimansa tunteensa selän takana arvosteluun, mykkäkouluun tai asioiden tekemättä jättämiseen.

Esimerkiksi se, että isovanhempi toistuvasti kieltäytyy tapaamasta lapsenlasta, elää äärimmäisen itsekkäästi tai jättää tietyn lapsenlapsen syntymäpäivälahjat hankkimatta, voi olla piilotettua ilmaisua jostakin tunteesta, josta isovanhempi ei osaa puhua ääneen.

Toksinen isovanhempi saa aikuiseksi kasvaneen lapsensa toistuvasti tuntemaan syyllisyyttä ja epäonnistumisen tunteita omassa vanhemmuudessaan.

Mitä tahansa yrität tehdä tai antaa, se ei ole isovanhemman mielestä tarpeeksi. Isovanhemmalle ostetut lahjat ovat vääränlaisia. Lastasi ei ole puettu oikein ja hänellä on liikaa tai vääriä leluja. Tarjoamasi ruoka on aina jollain tavalla huonoa.

Jotta voi tunnistaa isovanhemmuuden toksiset piirteet, on tärkeää tiedostaa ensin, mikä ei ole toksista isovanhemmuutta.

Toksinen isovanhempi saattaa jatkuvasti pyrkiä kontrolloimaan lapsensa perhettä.

Näin voit järjestää lapsen yhteydenpidon toksiseen tai hankalaan isovanhempaan

Jos isovanhemman käytös tuntuu kontrolloivalta, manipuloivalta tai kaltoinkohtelevalta, siitä kannattaa keskustella puolison ja sisarusten kanssa. Kokevatko muut samoin?

Yhteydenpitoa isovanhempaan ei useinkaan kannata katkaista kokonaan, sillä perhesiteiden katkaiseminen jättää tyhjän aukon omaan ja myös lapsesi sisimpään.

Kun toisilla on perhesiteet ja lapsilla isovanhemmat, saattaa tuntua, että sinulla on vain rikkonaisia ja katkenneita siteitä ihmisiin, joiden kuuluisi olla lähellä ja tukena.

Hankalaankin läheiseen voi pitää yllä hyvää ja tervettä suhdetta:

  • Suunnittele tapaamiset niin, että ne pysyvät psyykkisesti ja fyysisesti turvallisina.
  • Opi asettamaan rajat, vaikka läheinen loukkaantuu siitä. Voit esimerkiksi kertoa läheiselle, mitä et toivo puhuttavan tai tapahtuvan lasten läsnäollessa. Voit myös kertoa, että jos tätä aivan kohtuullista toivetta ei kunnioiteta, lähdet perheesi kanssa pois ja tapaaminen loppuu siihen.
  • Vältä tapaamisissa keskustelua tulenaroista aiheista.
  • Lopeta epäasiallinen ja kaltoinkohteleva yhteydenpito lyhyeen. Jätä vastaamatta epäasiallisiin tai päihtyneenä kirjoitettuihin viesteihin. Estä puhelinsoitoilla ja viesteillä pommitus. Tee selväksi, että voit keskustella, jos keskustelu on asiallista ja kunnioittavaa.
  • Usein myös fyysinen välimatka helpottaa. Kun välimatkaa on tarpeeksi paljon, ei ole niin suurta velvoitetta olla yhteydessä.
  • Puhu läheisestä kunnioittavasti lapsillesi. Älä vitsaile hänen kustannuksellaan tai arvostele häntä lasten kuullen. Joskus voi olla tarpeen kertoa asiallisesti ja empaattisesti, miksi läheinen käyttäytyy kuten käyttäytyy.

Katkaise yhteydenpito vain erittäin painavista syistä. Kun kyse on isovanhemmasta, lapsen perhesiteen katkaisemisen syy ei pitäisi olla pelkästään se, että elämäntyylinne on erilainen tai isovanhemmalle on sattunut jokin yksittäinen kömmähdys lapsen seurassa.

Lue myös: Seura: Kun mummi on pitkän linjan rikollinen ja istunut vankilassa useasti: ”Äidille teki tosi tiukkaa, että lapsenlapset ikävöivät”

Lähteet: Psychology Today, Toxic Ties

Kommentit (2)

Minusta kyllä suosikkilapsen pitäminen on nimenomaan toksista isovanhemmuutta. Olen kokenut tosi loukkaavana sen, miten meitä vaan arvostellaan ja suosikkia autetaan ja nostetaan ylös. Toki tunteita ei voi pakottaa, mutta suosikkiaseman muille näyttäminen on tosi törkeää.

Olen samaa mieltä!

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X