Parisuhde 12.12.2016 Päivitetty 03.08.2021

7 vinkkiä: näin uusperheen joulu sujuu onnistuneesti

Väestöliiton parisuhdekeskuksen psykologi Anna Salmi antaa seitsemän vinkkiä, miten uusperheen joulu kannattaa suunnitella, jotta kaikille jää hyvä mieli.

Teksti
Saga Wiklund
Kuvat
iStock

Erityisesti lapsille joulu tärkeä juhla, joten sen leppoiseen tunnelmaan kannattaa panostaa. Uusperheen joulua kannattaakin siksi suunnitella hyvissä ajoin.

1) Aloittakaa joulusta keskusteleminen ajoissa

Joissakin uusperheissä joulun vietosta päästään helposti yhteisymmärrykseen, joissakin tarvitaan paljon keskustelua. Kun joulu suunnitellaan ajoissa, niin jokainen saa jotain kaipaamaansa.

Usein joulun viettoon liittyvät ristiriidat juontavat juurensa erosta ja siihen liittyneistä ongelmista. On hyvä miettiä, mistä oma katkeruus kumpuaa. Jos riidan siemenet ovat menneessä liitossa, pitäisi miettiä, miten pettymyksen tunteista pääsisi eteenpäin. Jos yhteisymmärrykseen on vaikea päästä, kannattaisi hakeutua perheasioiden sovitteluun.

2) Joulun pyhien jakaminen kannattaa usein

Moni ratkaisee lasten joulunviettopaikkaan liittyviä kiistoja niin, että esimerkiksi aatonaatto ja aatto vietetään toisen vanhemman luona ja loput joulupäivät toisen vanhemman luona. Näin kumpikaan vanhemmista ei joudu viettämään joulua kokonaan ilman lapsia. Uusperheen kokoonpano vaihtelee samalla joulun pyhien mittaan.

Joulu voidaan jakaa myös niin, että toinen vanhemmista viettää ”jälkijoulun” lasten kanssa, jos vanhemmat esimerkiksi asuvat kaukana toisistaan ja lapsille on rasitus matkustaa toiselle puolelle maata kesken pyhiä.

3) Luokaa omat, uudet perinteet

Jouluun liittyy paljon perinteitä, mutta niitä saa ja voi uudistaa. Joulu voisi uusperheessä olla yhdistelmä meidän ja teidän perinteistä ja uusista joulunviettotavoista.

Jokaisen perheenjäsenen kanssa voisi jutella jo hyvissä ajoin siitä, mitä hän toivoo joululta. Olisi hyvä, jos jokaisen toiveista toteutuisi edes osa.

Lue myös: Näin teet uusperheestä perheen

4) Ajattele joulua lasten kannalta, kun kyseessä on uusperheen joulu

Joulu on lasten juhla, ja lapsuuden joulut muistuvan mieleen vielä aikuisenakin. Ulkoisia puitteita tärkeämpää on sopuisa tunnelma ja mukava yhdessäolo.

Yhdessä tekeminen ja vaikkapa piparien leipominen on lapsille tärkeää. Yhteiset puuhat vaativat kärsivällisyyttä mutta tuovat myös paljon iloa.

5) Hyväksy kipeät tunteet

Jouluun liittyy usein unelmia tunnelmasta, rauhasta ja tasapainosta. Työstämätön ero voi kuitenkin ajaa aikuisia syyttelyn kehään, jolloin eronneet käyttäytyvät kuin olisivat yhä naimisissa.

Joulu on herkkä ja vahva juhla, joten siihen voi liittyä myös kipua rikkoutuneesta perheestä. Kipu olisi hyvä tunnistaa ja hyväksyä. Joulu voi kuitenkin olla hyvä, vaikka se ei olekaan täydellinen idylli – ja onko sellaista kenelläkään?

6) Pyri tasapuolisuuteen lasten lahjojen suhteen

Uusperheen muotoutumisessa oikeaksi perheeksi, jossa jokaisella on oma paikka, voi kulua jopa seitsemän vuotta. Jos jokaisella perheenjäsenellä on oma paikkansa, tasapuolisuus lahjojen suhteen syntyy luonnostaan.

Ennen kuin uusperhe on muodostunut, lahjojen antamisessa toimii usein ydinperheen logiikka: kumpikin vanhemmista ostaa lahjat omille lapsilleen.

Uusperheen muotoutumisvaiheessa lahjoihin voi liittyä tasapuolisuusongelmia. Tunteet omia ja toisen lapsia kohtaan ovat väistämättä erilaiset, mutta oikeudenmukaisuuteen tulisi silti pyrkiä. Reilut, ystävälliset ja kunnioittavat suhteet kaikkiin lapsiin on hyvä perusta.

7) Huolehdi siitä, ettei kukaan tunne itseään ulkopuoliseksi, silloin kun on uusperheen joulu

Uusperheiden jäsenillä esiintyy varsin paljon ulkopuolisuuden tuntoja. Eron ja uusperheen muodostumisen yhteydessä jokainen perheenjäsen joutuu hakemaan uudelleen paikkansa.

Jouluna olisi tärkeää, että jokainen perheenjäsen kokisi itsensä hyväksytyksi ja osaksi perhettä.

Lue myös: Lastensa huoltajuuden jakava Sami Kuronen: Uusperheessä vaikeinta on oman paikkansa löytäminen

Kotiliesi.fi: Unelmien joulu. Kyseessä on sivu, jolla julkaistaan uusia joulujuttuja joka päivä, niin askartelusta, ruoanlaitosta, leivonnasta, sisustamisesta kuin lahjavinkeistäkin.

 

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X