Parisuhde 12.07.2018 Päivitetty 31.10.2022

Huono äiti -kolumnisti Sari Helin: ”Pari vinkkiä avioeroa suunnitteleville”

Huono Äiti -blogin kirjoittaja Sari Helin miettii tällä kertaa Kaksplussan kolumnissaan, miten kesälomalla voisi tukea parisuhdetta, ei hajottaa sitä entisestään.

Teksti
Sari Helin
Kuvat
Pekka Holmström/Otavamedia

Lomien jälkeen jätetään eniten avioerohakemuksia. Valitettava tosiasia on, että pienten lasten vanhemmilla mahdollisuudet perhelomanautintoon ovat rajalliset: lapset herättävät, kiukuttelevat ja tappelevat samalla tavalla Kanarialla kuin kotikylän K-marketissakin. 17 avioliittovuoden (todellakin!) jälkeen haluan jakaa pari vinkkiä liiton säilyttämisestä myös lomien yli.

Älä mene hampaat irvessä perhelomalle. Perheloma on usein pakonomainen viritys, johon syntyy paine oman itsen ulkopuolelta. Etenkin jos taloudellinen tilanteesi on kiikunkaakun, älä lisää omia paineitasi tekemällä suunnitelmia, joiden takia kiristät hermojasi. Muista, että lapsi on tosi tyytyväinen pieniinkin seikkailuihin.

Mene perheloman sijaan parisuhdelomalle. Menitte yhteen puolisosi kanssa, koska hän oli paras kaverisi, tosi hot ja teillä on mahtavaa seksiä, toivottavasti. Mitä sitten tapahtui? Teistä tuli vanhempia.

Yht’äkkiä löysitte itsenne huoltojoukoista, joissa vuorotellaan vastuita, jaetaan raskaimpia vuoroja ja siinä sivussa piruillaan ja nalkutetaan. Siis ota lomaa lapsista ja mene kokemaan sitä ihmistä, jonka kanssa menit yhteen!

Hoitajia löytyy kyllä

Tiedän, että ulinahan tästä alkaa ja se kuuluu näin: ”Helppo sanoa, ei meillä on ketään hoitajia!” Tai näin: ”En voi jättää lapsiani.” Mummolattoman elämän kokemuksella väitän, että jokainen perhe löytää jonkun sellaisen vaihtoehdon, että lapset voidaan jättää turvalliseen hoitoon.

Turvallinen aikuinen on meidän perheessä löytynyt samasta talosta, kahvilan tarjoilijasta, ystävän kautta sekä päiväkodista lasten päiväkotikavereiden vanhemmista. Kun lapset ovat hoidossa ja te puolison kanssa aikuisten kesälomalla, pääsette ensin puhumaan asioista ja sitten heiluttamaan peittoa. Hankkikaapa vielä pari hyvää seksilelua!

Kaksi avioeron yleisintä syytä ovat puhumisen puute ja seksin puute. Parisuhde on lääkettä kireälle sielulle tai myrkkyä, jolla kireä sielu kiristyy lisää. Moni kireä sielu huutaa lomalla: näe minut, ymmärrä minua, lohduta minua, kerro, että tämä muuttuu joskus paremmaksi.

Olkaa leppoisasti yhdessä

Jos lomallakaan ei saa toiselta toivomaansa vastetta, ero alkaa väikkyä mielessä pelastajana, ihanana puhtaana pöytänä ja mahdollisuutena saada nukkua edes vuoroviikoin täydet yöunet.

Ero on toki pelastanut monelta, joskus jopa ihmishenkiä. Kun kumppani on vaarallinen, pelissä vakavia päihderiippuvuuksia ja laiminlyöntiä, silloin oikea tie on ulos.

Mutta te avioeroa perhetaakan alla suunnittelevat: kokeilkaa ensin vaikka telttalomaa takapihalla puolison kanssa kahdestaan. Paineeton yhteinen aika on paljon merkityksellisempi asia kuin vaikka se, että tuleeko helle vai jääkö se välille.

sari helin

Sari Helin on Huono Äiti -bloggaaja ja kotikriisien ratkomiseen erikoistunut toimittaja-yrittäjä.
Sarin perheeseen kuuluvat reissutöitä tekevä aviomies, meppi Petri Sarvamaa,
teinipoika ja 8-vuotias tyttö, Petrin aikuiset lapset sekä kaksi kissaa.

 

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X