Pyöriikö parisuhde jatkuvasti mielessä? Läheisriippuvuuden ajatuskelasta on mahdollista päästä eroon
Läheisriippuvaisuus kumpuaa usein turvattomuuden tunteesta. Toipumista auttaa erityisesti yksi asia.
Ihmissuhteen jatkuva ja intensiivinen ajatteleminen voi olla hyvin kuormittavaa. Sitä voi tapahtua erityisesti silloin, kun punnitsee suhteen jatkoa tai sen päättämistä.
Pakonomainen suhteen kelaaminen omassa päässä voi myös olla merkki läheisriippuvuudesta suhteessa tai läheisriippuvista taipumuksista, mikä voi näkyä esimerkiksi siten, että on ylifokusoitunut toiseen eikä enää huomaa itseään.
Lyhytterapeutti, pariterapeutti ja kirjailija Eevi Vuoristo toteaa, että läheisriippuvaisen voi olla vaikea keskittyä muihin asioihin ja esimerkiksi nukkuminen voi kärsiä, kun suhteen punnitseminen lähtee laukalle.
Yleensä niin kutsuttu ylikelaus on merkki turvattomuuden tunteesta. Mieli yrittää ratkaista epävarmuuden punnitsemalla asiaa monelta kantilta. Tavallisesti asiat eivät kuitenkaan riipu vain ylikelaajasta itsestään tai ne eivät ole hänen ratkaistavissaan ajatusten tasolla.
– Läheisriippuvuudessa tyypillistä on se, että kelaa mielessään asioissa, joihin ei voi itse välttämättä edes voi vaikuttaa.
Turvattomuuden tunteen lisäksi läheisriippuvuuteen liittyy usein myös vaikeutta ilmaista omia rajoja tai se, että rajoista on vaikea pitää kiinni.
Vuoristolla on itselläänkin kokemusta taipuvaisuudesta läheisriippuvuuteen. Toipumisen tiellä oleellista on ollut se, että kääntää huomion toisesta ihmisestä omiin tunteisiin ja tarpeisiin. Myös oman itsensä rauhoittaminen on tärkeää silloin, kun huomaa, että ylikelaus on lähdössä käyntiin.
– Me voimme vaikuttaa vain siihen, miten itse kommunikoimme toiveistamme ja tunteistamme, mutta toisen ihmisen reaktioon emme voi vaikuttaa.
Voiko olla läheisriippuvuus näkyä suhteessa omiin lapsiin?
Vuoristolta kysytään silloin tällöin, voiko läheisriippuvuutta ilmetä suhteessa omiin, alaikäisiin lapsiin. Vuoristo kuitenkin rajaisi läheisriippuvuuden koskemaan vain aikuisia ihmissuhteita, sillä aikuisen velvollisuus on pitää huolta alaikäisestä lapsesta.
Toisaalta on hyvin tyypillistä, että varsinkin esikoislapsen saaminen saattaa laukaista sellaisia pelkoja ja huolia, joihin ei ehkä ole aiemmin elämässään törmännyt tai ne on sivuuttanut.
Perheen perustamiseen liittyy paljon sellaista, mikä ei ole täysin omissa käsissämme. Sellainen voi myös herättää ahdistusta, jota ihminen yrittää ratkaista esimerkiksi ylikelauksella tai yrittämällä kontrolloida vaikkapa lapsen syömisiä.
Joskus läheisriippuvuus saattaa myös näytellä osaa lapsen hankkimiseen liittyvissä päätöksissä.
– Toisen vuoksi lapsen hankkimiseen myöntynyt puoliso saattaa myöhemmin olla katkera tai pettynyt, kun toisen miellyttäminen ei ratkaissutkaan kaikkia parisuhteen ongelmia.
Lapsen saaminen saattaa kärjistää joitakin parisuhteen kiistoja. Vuoristo muistuttaa, että läheisriippuvaisia taipumuksia olla suhteessa on hyvin varmasti ollut jo ennen lapsen saamista. Uusi elämäntilanne saattaa nostaa piirteen selkeämmin esiin.
– Parhaissa tapauksissa vanhempi voi havahtua mahdollisesti kuormittavaan tapaansa olla suhteissa ja on valmis hakemaan apua sekä tekemään töitä tilanteen muuttamiseksi. Taustalla on usein omia haavoja, jotka eivät ole läheisriippuvuuteen taipuvaisen syytä.
Anna.fi: Parisuhteen veemäisimmät tavat – 5 rutiinia, jotka ajavat kumppaneita erilleen
Jaa oma kokemuksesi