Parisuhde 07.11.2016 Päivitetty 11.06.2021

Miehen sterilointi on yhä suositumpi ehkäisykeino

Miehen sterilointi eli vasektomia on yhä suositumpi ehkäisykeino. Keskustelu naisten hormonaalisen ehkäisyn haitoista on voinut lisätä vasektomian suosiota.

Teksti
Saga Wiklund
Kuvat
iStock

Miehille tehtiin vuonna 2015 ennätysmäärä sterilointeja, jo 49,7 prosenttia kaikista steriloinneista. Sterilointi eli vasektomia tehtiin kaikkiaan noin 2 500 miehelle, kun edeltävänä vuonna luku oli vain hieman yli 1 900. Sterilisaation haluava mies on keskimäärin 40-vuotias.

Miesten vasektomiat ovat yleistyneet nopeasti, sillä vuonna 2000 miesten osuus kaikista steriloinneista oli vain 20 prosenttia.

Naisille tehtyjen sterilointien määrä on sen sijaan laskenut 1980-luvun huippuvuosista selvästi. Sterilointeja on tehty aina enemmän naisille kuin miehille, mutta nyt tilanne saattaa ensi kertaa muuttua.

Lue myös:
Näin löydät itsellesi parhaan ehkäisyn
Hormonaalinen vai hormoniton ehkäisy?

Naisen steriloinnissa riskit suuremmat

Miehen sterilointi eli vasektomia tehdään tukkimalla tai katkaisemalla siemenjohtimet. Vasektomiaa pidetään helppona ja nopeana vaihtoehtona naisten sterilisaatioon nähden. Siemenjohtimet katkaistaan paikallispuudutuksessa, eikä toimenpiteeseen mene kuin parikymmentä minuuttia.

Naisille sterilisaatio tehdään yleisanestesiassa ja se jo pelkästään tarkoittaa sitä, että riskit ovat paljon suuremmat. Naiselle sterilointi tehdään yleensä tukkimalla munanjohtimet klipseillä.

Sterilisaatio edellyttää lain mukaan tiettyjen ehtojen täyttämistä; sitä ei esimerkiksi tehdä alle 30-vuotiaille. Joissakin tapauksissa tarvitaan jopa Valviran lupa.

Sterilisaatio ei ole sataprosenttisen varma ehkäisymenetelmä. Toimenpidettä kannattaa harkita tarkkaan, sillä sterilointia on hankala purkaa, jos ratkaisu alkaa kaduttaa.

Keskustelu naisten hormonaaliseen ehkäisyyn liittyvistä haitoista, kuten mielialavaihteluista ja haluttomuudesta, on voinut lisätä vasektomian suosiota.

Lähde: Steriloinnit (THL)

Keskustele:
Miehen sterilointi – parisuhteen surma?

Kommentit (1)

Nyt on aika kannattaa ja jakaa kansalaisaloitetta itsemääräämisoikeuden lisäämiseksi.
”Steriloimislain ikäraja pohjoismaiseksi eli 25 vuotta ja lapsiluvuksi kaksi lasta”
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2401
Nykylain 30 vuotta tai kolme lasta on holhoavaa vanhanaikaista lainsäädäntöä.

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X