Parisuhde 02.07.2017 Päivitetty 30.06.2022

Pariterapeutin vinkit lomaan ilman parisuhderiitoja: ”Kukin on itse vastuussa siitä, että avaa suunsa ja kertoo mitä haluaa”

Kesäloma ilman parisuhderiitoja? Pari- ja perheterapeutti Kirsi Heikinheimo kertoo vinkit, miten se onnistuu.

Teksti
Maria Mäkelä
Kuvat
iStock

Suomalaiset jättävät avioerohakemuksia eniten elo- ja tammikuussa eli pitkien lomakausien jälkeen. Myös pariterapiaan hakeudutaan aktiivisemmin aina lomien päätyttyä.

Miksi emme kestä toisiamme lomalla?

– Arkena painetaan tukka putkella, ja kun loma koittaa, kaikkien perheenjäsenten voimat on kulutettu loppuun, kuvaa psykoterapeutti, pari- ja perheterapeutti Kirsi Heikinheimo.

– Jos lomakin on vielä aikataulutettu täyteen, ei ole koskaan aikaa hengähtää.

Väsyneenä toisen naama saattaa alkaa nyppiä ilman erityistä syytä, jolloin turhautuminen purkautuu herkästi nalkutuksena.

– Väsymys kaipaa ukkosenjohdatinta, jota pitkin purkaa paha olo. Silloin tulee helposti sanottua sukista väärässä paikassa, vaikka pitäisi puhua ärtymyksen oikeista syystä, Heikinheimo tiivistää.

Loma on tarkoitettu työstä palautumiseen ja virkistäytymiseen, ei pää kolmantena jalkana suorittamiseen.

– Suosittelen aina pysähtymään hyvien hetkien ääreen ja nauttimaan niistä. Kannattaa myös jakaa tunne toiselle sanomalla se ääneen: ”Onpa ihana hetki juuri nyt”.

1. Puhukaa toiveistanne etukäteen

Myös lomaan kohdistuvat suuret odotukset ovat monen riidan taustalla. Toinen saattaa haluta sukuloida koko loman, toinen taas ei voi sietää suvun nurkissa pyörimistä.

– Odotuksista loman suhteen pitää puhua hyvissä ajoin. Kukaan ei ole ajatustenlukija, joten toiveet kannattaa kertoa ja ottaa huomioon myös lasten mielipiteet, Heikinheimo kehottaa.

– Toiveet voi kirjoittaa vaikka ylös ja pitää huolta, että jokaisen perheenjäsenen kohdalla ainakin pari lomatoivomusta toteutuu.

Kompromissit ovat useamman henkilön odotuksia yhdistellessä välttämättömiä. Jos toinen ei halua yöpyä sukulaisten luona, voisiko yöt viettää vaikka hotellissa? Tai voisiko puoliso käydä sukuloimassa yksin?

Usein parisuhteessa toinen puolisoista on tottunut joustamaan ja antamaan periksi omien mielihalujensa kustannuksella.

– Ainainen joustaminen on vaarallista, sillä se voi aiheuttaa valtavaa katkeruutta. Se on kuin henkinen syöpä, joka saattaa johtaa lopulta siihen, että toisessa ärsyttää ihan kaikki, Heikinheimo huomauttaa.

– On tärkeää muistaa, että kukin on itse vastuussa siitä, että avaa suunsa ja kertoo mitä haluaa.

Joskus pariskunnalla on hyvin erilaiset toiveet lomaltaan. Toivoista puhuminen etukäteen auttaa tässäkin asiassa.

2. Viettäkää aikaa perheenä

Mitä jos puoliso sitten haluaa rentoutua monen yön rymyreissulla kavereiden kanssa tai lipittämällä viiniä joka ilta?

– Jokainen perhe luo omat sääntönsä, mutta jos puolisot tekevät lomalla vain omia juttujaan, perheyhteys häviää, Heikinheimo toteaa.

Erityisesti lapset arvostavat sitä, että lomalla vietetään aikaa yhtenä perheenä.

– Vanhemmat usein hämmästyvät kuullessaan lasten lomatoiveita. Lapset eivät haaveile kalliista ulkomaanmatkoista, vaan haluavat tehdä yksinkertaisia asioita. Tärkeintä heille on, että ollaan ja tehdään yhdessä.

3. Etsikää muita rentoutumiskeinoja kuin alkoholi

Moni pariterapeutin vastaanotolle lomien jälkeen saapuva pariskunta kertoo liiallisen pullon kallistelun rasittaneen suhdetta.

– Alkoholia on perinteisesti käytetty rentoutumiseen, mutta jatkuva tissuttelu ja sen lieveilmiöt kiristävät helposti välejä. Jos alkoholi aiheuttaa perheessä riitaa tai määrittää sitä mitä voi tehdä, kyseessä on ongelmakäytös, Heikinheimo sanoo.

Lue myös: Mira Luoti parisuhdekriisistään: Miehen alkoholinkäyttö ajoi eri osoitteisiin

Jos viinin nautiskelu tuntuu ainoalta keinolta nollata päätä, terapeutti kehottaa etsimään vaihtoehtoisia rentoutumismuotoja.

– Kumpikin voi miettiä tahollaan vaikka viisi asiaa, jotka tuottavat hyvää mieltä. Parasta olisi, jos rentouttavia asioita voisi tehdä yhdessä pariskuntana.

Parisuhdeterapeutti vinkkaa: ”Viisi halausta päivässä, joista kolme lasten nähden.”

4. Halatkaa viisi kertaa päivässä

Joskus rutiineista huolehtiminen voi ajaa puolisot tilaan, jossa toinen näyttäytyy vain arjen apukäsinä, ei rakastajana tai kumppanina. Loman alkaessa puoliso saattaa tuntua oudon etäiseltä.

– Mitä vieraammalta kumppani tuntuu, sitä tärkeämpää on viettää lomaa yhdessä ja tutustua toiseen uudelleen, Heikinheimo sanoo.

– Palauttakaa mieleen suhteen alkuajat: kyselkää toisiltanne, että mistä kaikesta sinä tykkäsitkään ja mitä haluaisit kanssani tehdä.

Terapeutti kehottaa lämmittämään suhdetta läheisyydellä, vaikka hieronnalla tai käsi kädessä kulkemalla, sillä kosketus vahvistaa yhteenkuuluvuuden tunnetta.

Myös lapsille on tärkeää, että vanhemmilla on sekä psyykkinen että fyysinen yhteys toisiinsa.

– Toimiva neuvo on, että viisi halausta päivässä, joista kolme lasten nähden.

Juttu on julkaistu Kaksplussassa 5/17.

Lue myös:

Näin koko perhe nauttii kesälomasta – 8 vinkkiä stressittömään lomaan
Nämä 5 asiaa yhdistävät onnellisia pareja
Lastenpsykiatri Raisa Cacciatore: ”Lapset kärsivät vanhempien avoimesta riitelystä”

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X