Parisuhde 21.11.2016 Päivitetty 15.06.2021

Nämä 5 asiaa yhdistävät onnellisia pareja

Vahva luottamus, arvostus, sitoutuminen, puhuminen ja hyvä seksielämä ovat Väestöliiton tuoreen tutkimuksen mukaan avaimet onnelliseen parisuhteeseen.

Teksti
Saga Wiklund
Kuvat
iStock

1. Vahva luottamus kumppaniin

Parisuhdeonni kukoistaa, kun kumppani on sellainen, johon voi aina luottaa. Tätä mieltä ovat Väestöliiton tuoreen Perhebarometrin vastaajat.

Luotettava kumppani hoitaa aina oman osuutensa yhteisistä asioista. Luotettavuuden arvo korostuu etenkin lapsiperhevaiheessa, jossa työtä on paljon. Luotettavan kumppanin koettiin antavan koko elämälle vahvan ja turvallisen pohjan.

Lue myös: Viekö lapsi läheisyyden parisuhteesta? 3 syytä hellitellä kumppania

2. Molemminpuolinen arvostus

Parisuhteessa voivat parhaiten ne parit, jotka arvostavat ja kunnioittavat toisiaan. Suhde on tasapainossa, kun voi luottaa siihen, että on itse kumppaninsa silmissä hyvä sellaisena kuin on.

Arvostava suhde vähentää tarvetta kritisoida kumppania ja sen kautta myös riitelemistä. Yhteiset arvot vaikuttavat samaan suuntaan, ja parisuhdeonni kasvaa.

Lue myös: Sotkeeko anoppi parisuhteesi?

3. Hyvä seksielämä

Kosketus, suukottelu, halailu ja seksi ovat parisuhteessa oikotie onneen. Seksuaalisesti aktiiviset parit ovat tutkitusti onnellisimpia, ja jos parisuhde on onnellinen, myös elämä koetaan onnellisena.

Seksielämäänsä ainakin melko tyytyväisten osuus oli Perhebarometrissä kolme neljäsosaa pareista, eli hyvällä tasolla. Tyytymättömien osuus on kuitenkin hiukan kasvanut, ja vain joka kolmannessa parisuhteessa kumppaneiden halut vastasivat toisiaan.

Joka toisessa parisuhteessa koetaan melko usein seksuaalisen halun puutetta. Seksuaalinen yhteensopivuus eli toisiaan vastaavat halut on ratkaiseva tekijä parisuhdeonnen kannalta.

Lue myös: Vauvavuosi panee parisuhteen koville  tämän takia ero ei kannata

4. Sitoutuminen parisuhteeseen

Sitoutuminen liittyy luotettavuuteen: kumppani ei ole kukasta kukkaan lentävää tyyppiä, vaan pysyy rinnalla rankkoinakin hetkinä. Suomalaiset arvostavat tutkitusti sitoutumista paljon.

Suomalaiset ovat myös jopa poikkeuksellisen sitoutumishaluisia, ja parisuhteissa pyritään entistä sitovampaan suhteeseen: erillään asuvista moni haluaisi muuttaa yhteen kumppaninsa kanssa, avoliitossa asuvista moni haluaisi avioliittoon.

5. Kaikesta puhutaan avoimesti

Paras ennuste on parisuhteella, jossa ei ole tabuja. Kaikesta pitäisi pystyä puhumaan, myös seksiin liittyvistä haluista ja toiveista.

Pitkissä parisuhteissa puhumisen merkitys korostuu eniten. Hyvät kommunikaatiokyvyt vähentävät väärinkäsityksiä, parantavat arjen sujumista ja auttavat saamaan suhteelta sen, mitä kumpikin siltä haluaa.

Lähde:  Osmo Kontula, Lemmen paula – seksuaalinen hyvinvointi parisuhdeonnen avaimena. Perhebarometri 2016 (Väestöliitto).

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X