Parisuhde 25.10.2016 Päivitetty 18.06.2021

Parisuhde ja raha: Sopikaa pelisäännöt jo hyvissä ajoin

Raha-asiat voivat horjuttaa parisuhteen harmoniaa. Lue asiantuntijan vinkit siihen, miten rahariidat voi välttää parhaiten.

Teksti
Christina Boman
Kuvat
iStock

Samasta vai erikseen? tarjoilija kysyy, kun on aika toimittaa lasku pöytään.

Kumman kuuluu tarjota vai kuuluuko kummankaan? Hätäiset katseet hakevat paikkaa, kunnes toinen rikkoo hiljaisuuden. Erikseen, siis.

– Eikö se edes tarjoutunut maksamaan? kysyy ystävä tyrmistyneenä deittiraportin päätteeksi.

Raha hakee paikkaansa parisuhteessa jo varhaisessa vaiheessa. Jo usein ensimmäisillä treffeillä rahan rooli häilyy mukana tavalla tai toisella. Ei siis ihme, että rahan merkitys kasvaa suhteen syventyessä. Viimeistään siinä vaiheessa, kun pahvilaatikot hakeutuvat saman katon alle ja asumiskustannuksista tulee yhteinen asia, on tärkeää miettiä taloutta yhteisestä vinkkelistä.

Samaa mieltä on myös varallisuusvalmentaja, yrittäjä, sijoittaja ja kahden lapsen äiti Terhi Majasalmi.

– On tärkeää määrittää mahdollisimman hyvissä ajoin yhteiset pelisäännöt, jotka tuntuvat molemmista reiluilta, Majasalmi sanoo.

Lue myös: Veiko lapsi läheisyyden parisuhteesta? 3 syytä hellitellä kumppania

Menneillä on väliä, mutta tulevaan voi vaikuttaa

Pariskuntien lähestymistavat talousasioihin voivat poiketa paljon toisistaan. Mikäli pari on seurustellut nuoresta asti, varallisuutta on suuremmalla todennäköisyydellä voitu kasvattaa samaan tahtiin ja samoista lähtökohdista.

Aikuisena toisensa löytävän parin taloudelliset tilanteet voivat sen sijaan poiketa hyvinkin paljon toisistaan. Myös perhetausta vaikuttaa raha-asioihin suhtautumiseen.

– Se, miten lapsuudenkodissa on suhtauduttu raha-asioihin, näkyy monien rahankäytössä myös aikuisena, Majasalmi huomauttaa.

Kun rahaan suhtaudutaan eri tavalla tai sitä on huomattavan erilainen määrä käytössä, aiheesta voi tulla myös helposti riitoja.

Näitä voidaan ehkäistä hoitamalla perheen varallisuutta yhteisillä päätöksillä. Rahasta kannattaa myös puhua ääneen, jolloin kumpikin tietää, millaisia toiveita ja pelkoja toisella on.

Lue myös: Näin vältät rahariidat parisuhteessa

Huolehtikaa molempien varallisuudesta

Yhteiselle taloudelle on järkevää rakentaa vankka ja tasa-arvoinen pohja. Majasalmen mukaan se onnistuu parhaiten, mikäli molempien tuloista huolehtimisen eteen tehdään aktiivisesti töitä tilanteeseen katsomatta.

– Suhteen kummallekin osapuolelle tulisi hankkia varallisuutta. Tällöin molemmat ovat paremmassa ja tasa-arvoisemmassa asemassa esimerkiksi eron yllättäessä.

Talouden kasvattaminen tasatahtia voi tuntua haasteelliselta esimerkiksi tilanteessa, jossa toinen käy töissä ja toinen on lasten kanssa kotona. Tätä juopaa voidaan tasata jakamalla kotiin tulevaa rahaa reilusti. Majasalmen mukaan yksi keino on myös etsiä yhdessä uusia tulonlähteitä perheeseen.

– Toista tulonlähdettä voi tavoitella esimerkiksi sijoittamisella tai osa-aikaisella yrittäjyydellä, myös kotoa käsin, Majasalmi vinkkaa.

Toinen osapuoli voi olla kiinnostuneempi raha-asioista tai tienata enemmän. On silti tärkeää, että raha-asioita koskevia päätöksiä tehdään yhdessä ja esimerkiksi yhteisien menojen järjestelyistä keskustellaan, jotta ne eivät jää kaivelemaan kumpaakaan.

– Parin tulisi huolehtia siitä, että molemmilta löytyy ymmärrystä raha-asioita kohtaan, jotta asioihin voi ottaa kantaa, eikä vastuu paina toisen harteilla, Majasalmi sanoo.

Lue myös: Näin teet uusperheestä perheen

Vastuu omasta osaamisesta

Mutta kuinka kartuttaa tietoa talousasioista, jos asia tuntuu vieraalta?

– Netistä on hyvä lähteä liikkeelle. Nykyään löytyy valtavasti vaikkapa talousasioihin keskittyviä blogeja hakusanoilla säästäminen, sijoittaminen tai oma talous, Majasalmi sanoo.

Myös aiheeseen liittyvää kirjallisuutta ja varallisuusvalmennuksia on nykyään hyvin saatavilla.

Majasalmi muistuttaa, että myös asenteella on väliä.

– Joskus talousvaikeuksissa erehdytään surkuttelemaan, ettei asioille voi tehdä määräänsä enempää, passivoidutaan ja odotetaan ulkopuolista tukea. Jokaisen tulisi kuitenkin muistaa, että omaa osaamistaan voi ja tulee aina kehittää, eikä vastuuta voi automaattisesti sysätä kenenkään toisen – edes puolison – harteille, Majasalmi muistuttaa.

Keskustele: Kuinka hoiditte raha-asiat äitiysloman ja hoitovapaan aikana?

Juttu on julkaistu Kaksplus-lehdessä 9/2016.

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X