Parisuhde 24.07.2022

Miten saada parisuhdeaikaa vauva- ja pikkulapsiarjen keskellä? Kokeile tätä kolmen K:n kikkaa!

Ruuhkavuodet ovat monen parisuhteelle todellinen koetinkivi. Miten järjestää helposti yhteistä parisuhdeaikaa vauva- ja pikkulapsiarjen keskellä? Listasimme kahdeksan vinkkiä.

Teksti
Eeva Pettersson
Kuvat
iStock

Lapsen syntyminen ja pikkulapsiarki muuttavat parisuhdetta ja tuovat haastetta kahdenkeskisen ajan löytymiselle.

Huonosti nukuttujen öiden, pyykkivuorten, arjen aikataulujen ja työpaineiden keskellä voi helposti unohtua parisuhdeaika, vaikka se olisi kaikkien etu.

Hyvä ja tasapainoinen parisuhde edistää terveyttä tukien samalla vanhempien ja lasten hyvinvointia.

Lue myös: ”Kenellä on oikeasti hyvä parisuhde, jos on lapsi?” – äidit avautuvat parisuhteistaan

Vanhempien yhteinen aika ei aina vaadi hotelliöitä, ravintolaillallisia tai kylpylälomia. Kallisarvoista parisuhdeaikaa voi oppia löytämään myös kiireisen arjen keskeltä.

Listasimme vinkit, miten pitää yllä hyvää energiaa parisuhteessa, ja lisätä yhteistä aikaa vauva- ja pikkulapsiarjen keskellä.

1. Kolmen koon kikka – Keskustele, kosketa ja kehu

Väestöliiton mukaan onnellisia pareja yhdistää myönteinen tapa kommunikoida toisilleen.

Tällä tarkoitetaan sanallisten kiintymyksen ilmaisujen lisäksi erilaisia läheisyyttä lisääviä rutiineja, kuten hyvän yön suukkoja, pieniä yllätyksiä, huomioon ottamista, leikkimielisyyttä ja hoivaa.

Koska kehuit viimeksi puolisosi ulkonäköä, ruuanlaittotaitoja tai sitä, miten hyvä hän on vanhempana?

Nämä ovat arjen pieniä, mutta suuria tekoja, jotka eivät rasita kukkaroa, eivätkä vaadi liikaa aikaa, mutta ne pitävät positiivista kommunikointia yllä.

Lue myös: Onko teilläkin naimanaamat? Tyytyväiset parit muuttuvat vuosi vuodelta yhä enemmän toistensa näköiseksi

2. Parisuhdeaika lisääntyy, kun kännykän ruudulta siirrytään television ääreen

Älypuhelimista on tullut käden jatkeita, jotka varastavat huomiota myös yhteiseltä parisuhdeajalta. Mitä jos molempien älypuhelimet menisivät säännöllisesti kiinni alkuillasta?

Mitä jos katsoisittekin yhdessä televisiosta lempisarjaanne, tai pitäisitte lasten mentyä nukkumaan leffailtoja omalla kotisohvalla toisiinne käpertyen?

3. Lähtekää makumatkalle

Kun ulkomaan matkoille ei ole aikaa, eikä välttämättä liiemmin rahaakaan, makumatkat voivat kuljettaa pois arkikiireiden keskeltä.

Lasten nukkuessa, tehkää treffit kotinne italialaiseen keittiöön. Kynttilä, lasilliset viiniä, pizzaa, musiikkia ja hyvää seuraa. Mikä sen piristävämpää. Pieni vaivan näkeminen on varmasti kaiken arvoista.

Lue myös: 6 syytä, miksi lapsen saaminen parantaa vanhempien parisuhdetta

4. Pyytäkää lahjaksi aikaa

Tehkää selväksi isovanhemmille, kummeille, sukulaisille ja ystäville, että vauva- ja pikkulapsiarjen keskelle toivottu syntymäpäivä- ja joululahja olisi aika.

Voisiko kummitäti- ja setä kiikuttaa hurmaavan pilttinne uimahalliin tai leikkipuistoon, tai ottaa vaikka viikonlopulla yökylään?

Entä voisiko isovanhemmat antaa teille lahjaksi leffaliput, ja hoitaa sen aikaa jälkikasvuanne? Haastavampikin vauva tai lapsi pärjää varmasti hoidossa elokuvan ajan.

Parisuhde vaatii jatkuvaa huoltamista.

5. Laskekaa rimaa

Kummalla oikeasti on väliä, sillä että pyykit ovat viikattuna kaapissa, lapset saavat päivittäin kotitekoista ruokaa, vai että parisuhde kukoistaa? Laskekaa rimaa ja käyttäkää ennemmin aikaa parisuhteelle. Se huokuu koko perheen yhteiseen hyvinvointiin.

Joskus on ok syödä eineksiä, tai olla siivoamatta vauvan päiväunien ajan.

Lasten katsellessa Pikkukakkosta, voitte puolisonne kanssa löytää toisenne makuuhuoneesta vaikka vain makaamasta sängystä ja haaveilemasta yhteisistä tulevaisuudensuunnitelmista.

Lue myös: Kuopuksen yöheräily oli suistaa Lehmusvesien perheen uupumukseen: ”Liimasin vaahtomuovin paloja vaunujen renkaisiin”

6. Kysykää rohkeasti hoitoapua

Teillä on ehkä muitakin samassa tilanteessa olevia ystäväpariskuntia. Varatkaa yhdessä kalenterista ajat, jolloin vahditte kumpikin vuorollanne toistenne lapsia.

Isovanhempia ja muuta ympärillä mahdollisesti olevaa tukiverkostoa kannattaa herkästi kysyä lastenvahtiavuksi. Ehkä hekin vain ilahtuvat ehdotuksesta.

Myös oman asuinalueen maksullinen lastenhoitoapu kannattaa selvittää esimerkiksi MLL:n tai Facebookin ryhmien kautta. Lastenvahtimaksut maksavat varmasti itsensä takaisin, sillä parisuhteeseen satsaaminen on kuin laittaisi rahaa pankkiin.

7. Merkitkää parisuhdeaika, eli treffit kalenteriin

Vauvan kanssa huonosti nukutut yöt, menoista pursuava kalenteri, stressi töissä, ja loputtomalta tuntuvat metatyöt väsyttävät kenet tahansa.

Kuinka helppoa olisi vain päivän päätteeksi käpertyä rauhassa oman peiton alle, ja vaipua uneen. Kahdenkeskiset hetket puolison kanssa ovat näissä tapauksissa juuri se voima, josta pitäisi saada energiaa.

Laittakaa kuukausittain kalenteriin merkinnät treffeistä, ja pitäkää niistä kiinni. Treffien ei aina tarvitse kestää kauaa. Toisillenne vuorotellen tehty viidentoista minuutin hartiahieronta, tai saunan löylyt voivat jo saada ihmeitä aikaan.

Lue myös: 12 treffi-ideaa kotiin pienelläkin budjetilla – mitä tapahtuu lasten mentyä nukkumaan? Toteuta Kaksplussan DIY-treffipakkaus

8. Tehkää arkiaskareita yhdessä

Miettikää, voisitteko tehdä kotitöitä yhdessä, ja saada näin lisää yhteistä aikaa? Ruuanlaitosta voikin yhtäkkiä tulla päivän odotetuin hetki kun ruoka valmistetaan yhdessä.

Lähteet: Väestöliitto

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X