Pariterapia voi vähentää riitoja ja syventää yhteyttä ihmeellisellä tavalla – Nämä asiat siitä on kuitenkin syytä tietää
Oletko harkinnut pariterapian aloittamista? Nämä asiat pariterapiaprosessista kannattaa tietää.
Pariterapia aloitetaan usein silloin, kun on kohdattu jokin kriisi, tunneyhteys on kadonnut, läheisyys on vaikeaa tai seksuaalisuuden saralla on ongelmia. Myös lapsettomuus, uskottomuus tai arvoihin liittyvät ristiriidat ovat tyypillisiä syitä aloittaa terapia.
Pariterapiaan voi hakeutua ennaltaehkäisevässä mielessä. Pariterapiassa voi käsitellä myös pieniä ja arkisia ongelmia, ei pelkästään suuria ja syviä ongelmia.
– Olen huomannut, että nuoremmat ihmiset tulevat nopeammin terapiaan. Terapiassa käyminen ei ole heille niin iso asia kuin ehkä vanhemmille ikäluokille, kertoo perhe – ja paripsykoterapeutti Riikka Siitonen Väestöliiton terapiapalveluista.
– Jos keskinäisessä vuorovaikutuksessa on haasteita ja tuntuu, ettei tule ymmärretyksi ja kuulluksi eivätkä omat ongelmanratkaisukeinot toimi, silloin on tärkeää tulla pariterapiaan.
Jos kumppani ei halua lähteä terapiaan, voiko pariterapian aloittaa yksin?
– Toki voi tulla yksinkin. Jos päätyy tulemaan yksin, olisi hyvä kertoa kumppanille, että aloittaa terapian ja hänelle kannattaa antaa mahdollisuus tulla matkan varrella mukaan. Pariterapiassa on tärkeää, että opitaan ymmärtämään toisen näkökulmaa, Siitonen sanoo.
Jos parisuhteessa on väkivaltaa tai akuutti mielenterveysongelma, voivatko ne olla este pariterapiatyöskentelylle?
Mielenterveyden on hyvä olla sellaisessa kunnossa, että on voimavaroja terapiatyöskentelyyn. Tutkimuksissa on kuitenkin saatu hyviä tuloksia, kun pariterapia on aloitettu masennuksen tai päihdeongelmasta toipumisen aikana.
– Turvallisuus on ensisijaisen tärkeä asia. Terapeutille on tärkeä kertoa terapian alussa, jos suhteessa on väkivaltaa. Terapeutti voi kartoittaa, onko pariterapaityöskentelylle edellytyksiä vai olisiko yksilöterapia parempi vaihtoehto, Siitonen kertoo.
Jos terapeutti kokee, ettei ole oikea henkilö auttamaan, hän voi ohjata eteenpäin paremmin soveltuviin palveluihin.
Mitä terapeutista ja terapiasuuntauksesta on hyvä tietää etukäteen?
Parispsykoterapeutti on suojattu ammattinimike, mikä tarkoittaa, että psykoterapeutti on saanut Valviralta oikeuden työskennellä paripsykoterapeuttina. Pariterapeutti sen sijaan ei ole suojattu ammattinimike.
Periaatteessa kuka tahansa voi siis nimittää itseään pariterapeutiksi, millä tahansa koulutuspohjalla. Kannattaa siis etsiä hakusanalla paripsykoterapeutti.
Pariterapia voi olla kognitiivista, ratkaisukeskeistä, tunnekeskeistä, psykodynaamista tai integratiivista. Eri suuntauksiin voi tutustua ja pohtia, mikä itselle sopii parhaiten.
– Tutkimusten valossa kaikkein tärkeintä on hyvä vuorovaikutus terapeutin ja parin välillä. Hyvä yhteistyösuhde ennustaa hyviä hoitotuloksia, Siitonen kertoo.
Kannattaako pariterapia aloittaa, jos on jo päätetty muuttaa erilleen?
Terapia voidaan aloittaa myös siinä vaiheessa, kun on päätetty jo erota tai muuttaa erilleen.
– Terapiaprosessi voi auttaa ymmärtämään paremmin, mitkä asiat ovat johtaneet eroon. Pariterapia voi myös nopeuttaa eroprosessia, kun eroa käydään läpi yhdessä kumppanin kanssa, Siitonen sanoo.
– Keskustelun avulla voi kehittyä ihmisenä ja parisuhdetaidoissa, ja välttyä viemästä samoja asioita seuraaviin parisuhteisiin. Hyvin hoidettu ero antaa paremmat mahdollisuudet seuraavaan suhteeseen.
Terapiassa voidaan suunnitella uudella tavalla rakennettua vanhemmuutta. Jos eropäätös syntyy terapiaprosessin aikana, terapian tavoitteita tarkistetaan ja ryhdytään käsittelemään eroa.
Kauanko pariterapia yleensä kestää?
Terapiaprosessi voi kestää yhdestä tai muutamasta kerrasta jopa vuosien terapiaan.
– Jos parilla on jokin selkeä yksittäinen haaste, he voivat saada apua itselleen jo kertakäynnillä. Useimmiten kuitenkin parisuhteen vaikeudet ja erityisesti muutokset suhteessa vaativat useamman kerran prosessin.
Millaisia vaiheita pariterapiassa on?
Alussa kartoitetaan ongelmat ja asetetaan tavoitteet työskentelylle. Keskivaihteessa työstetään asioita, joita terapiassa on tarkoitus käsitellä. Asiakas ja terapeutti arvioivat käyntikertojen välillä, miten työskentely etenee. Lopetusvaiheessa kootaan terapiaprosessi yhteen, arvioidaan tavoitteiden toteutumista ja suunnitellaan tulevaisuutta.
– Asiakkaan kannattaa kertoa terapeutille, jos kokee ettei pääse asioissaan eteenpäin, ei pääse puhumaan tärkeistä teemoistaan tai haluaa toisenlaista lähestymistapaa.
Terapiaa ei tulisi lopettaa yhtäkkiä ilmoitusluontoisesti. Pariterapia tulisi päättää yhdessä niin, ettei prosessi jää auki, vaan se suljetaan yhdessä.
Mistä voi huomata, että terapiasta on ollut hyötyä?
– Jos tuntuu, että voi paremmin yksilönä ja parisuhteessa on helpompi olla, silloin pariterapiasta on ollut apua. Pariterapia voi vaikuttaa siihen, että parisuhteessa tullaan paremmin kuulluksi ja konflikteja syntyy harvemmin, Riikka Siitonen kiteyttää.
Jaa oma kokemuksesi