Parisuhde 02.06.2018 Päivitetty 29.01.2021

Perhepedin monet puolet – olettehan ottaneet nämä asiat huomioon?

Sängyssä on ahdasta, mutta läheisyys lämmittää – vai lämmittääkö? Jos perhepeti ei ole kummankin vanhemman toive, siitä voi seurata monenlaisia ongelmia. Myös turvallisuus on syytä huomioida tarkaan.

Teksti
Saga Wiklund
Kuvat
iStock

Perhepeti herättää keskustelua puolesta ja vastaan. Mutta mitä sanovat asiantuntijat? Väestöliiton lastenpsykiatri Raisa Cacciatore ja perhesuhteiden asiantuntija Minna Oulasmaa kertovat, mitä perhepedissä tulisi huomioida.

Miten perhepeti vaikuttaa parisuhteeseen?

Tämä riippuu siitä, miten osapuolet siihen suhtautuvat ja kenen tahto perhepedissä nukkuminen on. Jos se on vain toisen vanhemman unelma ja tarve, toinen vanhempi voi kokea itsensä syrjäytetyksi.

Ajatus perhepedissä nukkumisesta voi myös tulla toiselle vanhemmalle täysin yllätyksenä. Joskus tilanteeseen ajaudutaan puolivahingossa eikä asiaa ole välttämättä mietitty tai keskusteltu etukäteen riittävän tarkkaan.

Pikkulapsivaiheessa parisuhteen hoitamiseen on rajallisesti aikaa, joten silloin kahdenkeskinen aika sängyssä voi olla erityisen arvokasta. Perhepedissä nukuttaessa myös seksi on suunniteltava etukäteen: missä ja milloin voidaan harrastaa seksiä niin, että molemmilla on mahdollisuus rentoutua ja nauttia.

Perhepedin vaikutuksista seksiin kannattaa puhua

Lapsen syntymän jälkeen äidin keho ja halukkuus saattavat muuttua. Lisäksi rutiinien uuvuttavuus voi yllättää molemmat, ja sekin vaikuttaa haluihin. Kakkavaipan ja puklujen hajussa seksi ei ehkä tule mieleen.

Parisuhteen seksuaalisuuden ja läheisyyden ylläpito ja rakentaminen on kummankin aikuisen vastuulla. Mikäli seksiä halutaan ja kotikonstit eivät auta, kannattaa hakea ulkopuolista tukea.

Kriisi parisuhteessa heijastuu helposti lapsen hyvinvointiin, syömiseen ja uneen. Nämä voivat olla arkoja keskusteluaiheita, joissa tapahtuu usein loukkaantumisia. Tilanne voi tuntua erityisen hankalalta, jos läheisyydestä tuntuvat kilpailevan sekä aikuiset että lapset.

Tilanteeseen löytyy paras kompromissi avoimesti keskustelemalla. Hyvä koti-ilmapiiri on kaikkien perheenjäsenten etu.

Kannattaako huonounisen harkita perhepetiä?

Unihäiriöt ja uupumus ovat pikkulapsivaiheessa erittäin yleisiä sekä aikuisilla että lapsilla. Moni aikuinen tarvitsee nukkuakseen tilaa ja tunteen siitä, ettei tarvitse varoa ketään.

Oma sänky on usein pikkulapsivaiheessa se ainoa paikka, jossa saa olla edes hetken omassa rauhassa ilman, että joku on iholla. Kehokin rentoutuu, kun voi vaihtaa vapaasti asentoa, ja uni on syvempää.

”Jos koko perhe on lähekkäin viihtyjiä, niin perhepeti on mahtava juttu.”

Kommentti Kaksplussan keskustelupalstalla

 

Vanhempien unihäiriöt lisäävät masentumisen riskiä, ja masennus voi puolestaan haitata kiintymyssuhdetta. Mitä paremmin vanhemmat nukkuvat, sitä paremmin he jaksavat hoitaa itseään, parisuhdettaan ja lapsiaan.

Voi olla, että toinen vanhempi nukkuu hyvin, toinen taas valvoo varoen lapsia ja väistellen heidän potkujaan.

Mitkä ovat perhepedin hyviä puolia?

Runsas läheisyys on lapsen kehitykselle hyväksi. Monet vanhemmat nauttivat lapsen tai lasten läheisyydestä öisin, ja kokevat perhepedin helpoksi, sillä lapsen unta voi seurata lähietäisyydeltä ja unen häiriöihin puuttua nopeasti. Myös öinen imetys on helpompaa, kun ollaan jo valmiiksi vierekkäin.

Miten turvallisuus tulee ottaa huomioon?

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ja Suomen Lääkäriliitto suosittavat, että lapsi nukkuisi omassa sängyssään vanhempien huoneessa ensimmäiset puoli vuotta. Tutkimusten mukaan perhepedissä on riskejä: sängystä tipahtaminen, tukehtuminen, kätkytkuolema tai lapsen rutistuminen liian väsyneen ja sikeästi nukkuvan vanhemman alle. Alkoholi ei missään tapauksessa kuulu perhepetiin.

Omassa sängyssä nukkuvaa vauvaa joutuu usein auttamaan nukahtamaan uudelleen, mutta on lapsen etu oppia itsestään nukahtamisen taito. Se vähentää unihäiriöitä. Myös imetystä voi edistää monilla muilla tavoilla. Vauvaa voi imettää ja rauhoittaa helposti, kun hänen sänkynsä on vanhempien sängyn vieressä.

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X