Pettäminen vie jalat alta – kuinka selviytyä kriisistä?
Puolison pettäminen, uskottomuus vaikuttaa koko perheen elämää. Aina sen ei tarvitse silti johtaa eroon.
Mistä kumpuaa pettäminen, jopa onnellisessa parisuhteessa? Psykoterapeutti Annikki Kaikkosen kirjassa Uskottomuus – Syyt ja seuraukset (Minerva 2016) suomalaiset kertovat niin pettämisestä kuin petetyksi tulemisesta.
Kirjan tutkimusaineiston perusteella tyypillisin Suomessa petetyksi tuleva on pienten lasten äiti.
– Uskottomuus on yleisintä juuri tuossa elämänvaiheessa. Haastateltavat perustelivat uskottomuutta ruuhkavuosien, työmäärän, työttömyyden tai talousvaikeuksien aiheuttamilla paineilla, jotka haurastuttivat parisuhdetta niin, että väliin mahtui joku toinen, Annikki Kaikkonen kertoo.
– Joskus parisuhteen seksuaalielämä lakkasi täysin lapsen odotus- ja imetysajaksi ja tämä johti sivusuhteisiin, hän jatkaa.
Miksi myös onnelliset parit pettävät toisiaan?
Pettäminen on tietoista
Uskottomuudelle altistavat myös siihen houkuttavat olosuhteet, kuten työmatkat ja alkoholinkäyttö. Haastateltavat kuitenkin kuvasivat pettämistä tietoisena päätöksenä. Uskottomaksi ei heittäydytty spontaanisti ”tuosta vaan pikkujouluissa hieman ottaneena”.
– Uskottomuuden koettiin tuoneen elämään, parisuhteen rinnalle jotain uutta ja erilaista.
Parisuhteen tukeminen on erityisen tärkeää silloin, kun lasta odotetaan ja kun vauva syntyy, ja kaksikosta tulee kolmikko. Jos ongelmiin tartutaan ajoissa, voidaan uskottomuuskriisiltä ja mahdolliselta avioerolta välttyä.
– Heittäisin palloa neuvolaan päin. Siellä tehdään laadukasta työtä, mutta enemmänkin voisi miettiä sitä, miten tukea parisuhteita, ennen kuin mitään on tapahtunut. Suhteen hyvinvointia kartoittavan rasti-ruutuun-lomakkeen täyttäminen ei välttämättä riitä, Kaikkonen toteaa.
Pettämisestä toipuminen vie aikaa
Uskottomuus on aina tahdon asia. Jos päättää tehdä jotakin toiselta salattavaa, on kannettava vastuu seurauksista. Valitettavan usein perhe hajoaa. Petetyksi tulleen toipuminen saattaa kestää kauan.
– Uskottomuus on kuin pinnan alla oleva jäävuori, johon törmääminen ravistaa pahasti. On tärkeää, että perhe saa kriisissä riittävästi sosiaalista tukea. Suurin osa selviää, kun ympärillä on läheisten tukiverkosto, jonka kanssa voi puhua tapahtuneesta.
Kriisi voi olla myös tie muutokseen ja avoimempaan kommunikaatioon.
– Sivusuhde voi paljastaa suhteessa sellaisen rakennevian, joka voidaan korjata. Kirjan haastateltavat kertoivat, että kriisin aikana ja sen jälkeen he puhuivat muutamassa viikossa enemmän kuin vuosiin.
Hae apua parisuhteen kriisiin
Kriisin keskellä kamppaillessaan kannattaa muistaa, että myös ulkopuolista apua on saatavilla. Jokaisen kunnan on järjestettävä perheasiainsovittelu-nimistä maksutonta palvelua eroa harkitseville.
– Neuvotteluun meneminen on hyvä tapa käyttää avioeron puolen vuoden harkinta-aika. Siellä käydään läpi lasten asioita, mietitään miten asiat järjestetään ja mistä parisuhteen pulmat ovat johtuneet.
Kirjan haastatteluista käy kuitenkin selkeästi ilmi, että keskusteluavun löytäminen on työlästä.
– Maksuttomia pariterapiapalveluita tarvittaisiin vielä paljon lisää, Kaikkonen toivoo.
Psykoterapeutti neuvoo, kuinka selviytyä pettämisestä
Pettäminen usein eron syys
Uskottomuus on tyypillisimpiä eron syitä. Kuusi paria kirjan 40 haastateltavasta oli uskottomuuden jälkeen kuitenkin vielä yhdessä. Pariskuntia oli auttanut perusteellinen keskustelu. He olivat myös päässeet pariterapiaan.
– Uskottomuudesta ei pidä päästä yli, vaan mennä sen läpi. Suhdetta voi aina rakentaa uudelleen, mutta luottamuksen palauttaminen on vaikeampaa. Jotkut sanovat, että luottamuksen voi menettää vain kerran. Uskottomuudesta selviytymiseen tarvitaan molemminpuolista, aitoa tahtoa ja asettumista toisen asemaan, Kaikkonen tietää.
Eron jälkeen voi jälleenrakentaa myös toimivan erovanhemmuuden. Avioero on tärkeä hoitaa niin, että lapset eivät jää vanhempiensa riidan väliin.
– Et voi ottaa eroa lapsistasi, vaikka ottaisit eron pettäneestä puolisostasi. Parhaiten avioerosta selviytyvät lapset, joiden arki harrastuksineen pysyy ennallaan. Kaikki pyörii, vaikka kaikki ympärillä muuttuisi.
Lähde: Osmo Kontula ja Elina Haavio-Mannila: Intohimon hetkiä. Seksuaalisen läheisyyden kaipuu ja täyttymys omaelämäkertojen kuvaamana.
Juttu julkaistiin Kaksplussassa 2/17.
Lue myös:
Jaa oma kokemuksesi