Parisuhde 07.09.2022 Päivitetty 29.11.2022

Puolisosi saattaa osoittaa rakkauttaan tavoilla, joita et edes huomaa – Parisuhdeonnesi kasvaa, kun tunnistat nämä 5 rakkauden kieltä

Jos et saa parisuhteessasi sellaista huomiota, jota kaipaisit, sinulla ja kumppanillasi saattaa olla eri rakkauden kieli.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
iStock

Rakkauden kieli on se tapa, jolla yksilö osoittaa kiintymystään toiselle. Meillä kaikilla on omat tapamme huomioida läheisiämme.

Koska olemme itse tottuneet osoittamaan rakkauttamme tietyillä tavoilla, odotamme usein, että läheisillä on samat keinot käytössään. Se ei kuitenkaan pidä aina paikkaansa.

Lue myös: Onko teilläkin naimanaamat? Tyytyväiset parit muuttuvat vuosi vuodelta yhä enemmän toistensa näköiseksi

Kirjailija ja pariterapeutti Gary Chapmanin luoman teorian mukaan rakkauden kieliä on yhteensä viisi. Jako viiteen kieleen on tehty sen perusteella, minkälaiset asiat kukin kokee rakkaudenosoituksina.

Parisuhteessa ja muissakin ihmissuhteissa olisi toivottavaa, että osapuolet tunnistaisivat toisilleen ominaiset tavat osoittaa rakkautta. Kumppaneista toinen voi olla tottunut ilmaisemaan rakkauttaan ensisijaisesti sanoilla ja toinen teoilla. Jos puolisot eivät osaa tulkita muita kuin itselleen ominaisia ilmaisutapoja, on vaarana, että suhteen osapuolet kokevat jatkuvasti jäävänsä vaille huomiota ja hellyyttä.

Chapmanin teoriassa keskeistä on, että kaikki kaipaavat rakkautta eri tavoilla. Ihmissuhteiden huoltaminen helpottuu, jos ymmärtää, etteivät kaikki kaipaa rakkaudessa samoja asioita kuin itse.

Tunnista, mikä rakkauden kieli on sinulle ja kumppanillesi ominainen

Chapmanin teorian mukaan meillä jokaisella on yksi dominoiva rakkauden kieli. Kyseinen ”pääkieli” ei kuitenkaan sulje pois taitoa käyttää tai tulkita muita rakkauden kieliä. Eri kielet voivat myös limittyä toisiinsa.

Joskus rakkauden kieli eroaa osapuolten välillä roimasti toisistaan.

1. Sanojen kieli

Kehut, kiitokset ja rakkaudentunnustukset ovat sanojen kieltä selkeimmillään.

Ne, joiden pääkieli on rakkaudessa sanojen kieli, kaipaavat ihmissuhteissaan keskustelua ja sanallista huomiointia. Jos sanojen kieltä puhuva jää näitä vaille, kokee hän olonsa hylätyksi. Myös riidoissa sivalletut sanat jäävät hänelle pitkäksi aikaa mieleen.

Lue myös: Kasvoitko emotionaalisesti torjuvassa perheessä? Näin katkaiset epämääräisen tyhjyyden kierteen

2. Kosketuksen kieli

Parisuhteessa kosketuksen kieli on muutakin kuin seksiä. Halaukset, suudelmat, kädestä pitäminen tai pelkkä ohimenevä silitys ovat kosketuksen kieltä. Ne, joille koskettaminen on rakkauden kielistä tärkein, saavat fyysisestä kosketuksesta turvallisen ja hyvän olon.

rakkauden kieli

Ohimeneväkin kosketus voi merkitä paljon.

Jos henkilö ymmärtää parhaiten kosketuksen kieltä mutta kumppani on hänen mitta-asteikollaan fyysisesti etäinen, voi hän äärimmillään kokea, ettei ole lainkaan rakastettu.

3. Tekojen kieli

Tekojen kielellä tarkoitetaan arkisia asioita, joita ihmiset tekevät toistensa hyväksi. Valitettavasti teot saattavat jäädä kumppanilta jopa huomaamatta.

Useimmiten tekojen kielessä on kyse arkisista asioita, esimerkiksi siitä, että kumppani tekee toisen puolesta jonkin epämieluisan kotityön.

Jos tekojen kieli on henkilön ensisijainen rakkauden kieli, hän loukkaantuu pahoin, jos puoliso laiskottelee tai luistaa sovituista menoista.

4. Laatuajan kieli

Laatuajan kieltä puhuvalle on tärkeää, että pari saa viettää yhdessä aikaa. Hän kaipaa kumppaniltaan aitoa läsnäoloa ja suhteeltaan pieniä irtiottoja arjen yläpuolelle.

rakkauden kieli

Toiset kokevat, että yhteisen ajan järjestäminen on suurin rakkaudenosoitus.

Sen sijaan häntä loukkaa, jos puoliso tuijottaa kännykän ruutua päivällistä syödessä. Hän myös ahdistuu, jos kahdenkeskiselle ajalle ei järjesty tilaa kalenterista.

Lue myös: Miten saada parisuhdeaikaa vauva- ja pikkulapsiarjen keskellä? Kokeile tätä kolmen K:n kikkaa!

5. Lahjojen kieli

Henkilö, jolle ensisijainen rakkauden kieli on lahjojen antaminen, osoittaa rakkauttaan antamalla lahjoja. Hän ei kuitenkaan mittaa lahjojen suuruutta niiden rahallisessa arvossa.

Kumppani ilmentää ajatelleensa toista esimerkiksi leipomalla pullaa tai tuomalla kirjastosta sellaisen kirjan, josta arvelee kumppaninsa pitävän.

rakkauden kieli

Lahjan ei tarvitse olla suuri ollakseen merkityksellinen.

Jos henkilölle on ominaista toteuttaa lahjojen kieltä, hän nauttii saadessaan ilahduttaa kumppaniaan. Hän kokee loukkaavana, jos puoliso sen sijaan unohtelee syntymä- ja vuosipäiviä tai ei teoillaan ilmennä, että on ajattelut toista yhtä lailla.

Testaa: Mikä on rakkautesi kieli? Tulos auttaa sinua ymmärtämään sekä itseäsi että kumppaniasi paremmin

Yksi rakkauden kieli ei ole toista parempi

On tärkeää muistaa, että jokainen rakkauden kieli on arvokas.

Kenenkään ei tarvitse pakottautua toimimaan muulla kuin itselleen ominaisella tavalla. Joskus voisi silti kokeilla ilmaisutapoja, jotka ovat puolisolle selvästi tärkeitä. Se on konkreettinen osoitus toisen toiveiden huomioimisesta, mikä lisää rakkauden tunnetta suhteessa.

Lähteet: 5 love languages, Väestöliitto

Lue myös: Sama riita repeää kotona taas ja taas – jakaudumme 3 riitelijätyyppiin, joista vain yksi saa asian oikeasti selvitettyä

Kommentit (1)

Olen miespuolinen henkilö, vuosimallia 1990. Oma visioni/tapani osoittaa rakkautta on fyysinen, sekä verbaalinen. Tänä vuonna kuusi vuotta kestäneessä suhteessamme daamini on itsekkin hyvin fyysinen, mutta itselläni kesti aluksi pari vuotta oivaltaa, että kaivatessani sanallista vastakaikua (jota ei kuulunut) kyse ei ollut rakkauden puutteesta vaan siitä, että yksilöillä on omat persoonalliset piirteensä, eikä siinä ole mitään pahaa.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X