Ruoka 05.06.2024

Asiantuntija huolestui lapsiperheissä yleistyneestä tavasta: ”Olisi tärkeämpää pitää katse omassa perheessä kuin laitteissa”

Joka viides alle kouluikäisen lapsen vanhempi kertoo ruutujen olevan vähintään kerran päivässä läsnä perheen yhteisillä aterioilla.

Teksti
Toimitus
Kuvat
iStock

Joka viides suomalainen lapsiperhe ottaa kännykän, tabletin tai television mukaan yhteiseen ruokailuun vähintään kerran päivässä, selviää Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ry:n teettämästä kyselystä. Kolmasosa suomalaisvanhemmista sallii ruudut aterioilla kerran tai muutamia kertoja viikossa. Vain puolet perheistä ottaa ruudut yhteisille aterioille harvoin tai ei koskaan.

Ruutujen käyttö ruokapöydässä voi olla haitallista, sillä videon katselu häiritsee syömisen taitojen opettelua. Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ry:n toiminnanjohtaja Silja Varjonen suositteleekin vahvasti, etteivät ruudut olisi säännöllisesti mukana perheen yhteisillä ruokahetkillä.

– Kun huomio ei ole syömisessä, on vaikeaa tunnistaa omaa kylläisyyttään sekä tutustua ruokaan ja sen raaka-aineisiin kaikkia aisteja käyttäen, Varjonen sanoo.

Videolla voi tuntua olevan ruokailutilanteessa hyötynsä, mutta Varjosen mukaan älylaitteiden käyttöä ruokailutilanteessa kannattaa silti harkita.

– Videon houkuttelemana lapsi saattaa kyllä syödä rauhallisemmin tai runsaammin, mutta kannustaisin katsomaan myös kauemmas. Onko video oikeasti ratkaisu syömispulmiin vai siirtääkö se vain pulmaa eteenpäin?

Yhdessä ruokailun merkitystä ei pitäisi myöskään väheksyä.

– Ruokailu on monelle perheelle myös ainut hetki kohdata rauhassa perheenjäsenet ja kysyä päivän kuulumiset. Silloin olisi tärkeämpää pitää katse omassa perheessä kuin laitteissa, Varjonen toteaa.

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X