Ruoka 26.03.2017 Päivitetty 19.06.2023

Huippukokki Serko Rantasen niksi arkiruokailuun: ”Kokkaa reilusti pakastimeen”

Television Kokkisodassa kokkina muun työn ohessa häärivä keittiömestari Serko Rantanen tekee kotona ruokaa sen mukaan, mikä lapsille maistuu. Rennolla otteella on syntynyt myös hänen ja Joonas Hämäläisen tuore keittokirja.

Teksti
Lilli Berghäll
Kuvat
Arto Wiikari/Otavamedia

Kun perheen isä on Tomi Björckin huippuravintoloiden keittiömestari Serko Rantanen, niin mitähän gourmet-aterioita 4- ja 6-vuotiaat pojat Toivo ja Sulo kotona saavatkaan? Aika tavallista kotiruokaa, selviää pian Rantasten keittiössä Helsingissä.

Tänään ruoaksi laitetaan kanapullia, joille syntyy kastike kanaliemestä, kookosmaidosta ja porkkanasta. Listalla on usein pastaa tai kinkkukiusausta.

– Ruokaa tehdään meillä fiiliksen mukaan. Seinällä ei ole mitään ravintoympyrää, vaan tehdään sitä mikä lapsille maistuu. Jos se on kinkkukiusaus, sitä tehdään kerralla kolme vuokaa ja pakastetaan, Serko kertoo.

Älä ota stressiä ruoasta

Hänen mielestään vanhemmat stressaavat turhaan siitä, ettei lapsi syö jotain ruokaa.

– Itse olisin lapsena syönyt jauhelihakastiketta joka päivä. Ei meillä kotona syöty erityisen monipuolista ruokaa – isä oli merillä ja äiti pyöritti neljän lapsen taloutta. Silti me aikuisina syömme nykyään kaikkea ja ammattikin on kaikilla meillä löytynyt ruoan parista.

Näin Suomi syö arkena

Rento asenne ruoanlaittoa kohtaan näkyy myös tuoreessa Isät kokkaa -keittokirjassa (Cozy Publishing), jonka Serko teki yhdessä MasterChef-tv-ohjelmasta tutun Joonas Hämäläisen kanssa.

Miehet tutustuivat aikoinaan Ravintola X -ohjelman kuvauksissa, ja kun Joonas sai esikoisensa reilu vuosi sitten, hän otti innoissaan yhteyttä Serkoon: tehdään isien keittokirja!

Miehet kokosivat kirjaan reseptejä, joita he kotonaan käyttävät. Joonaksen poika herkutteli vasta soseilla, Serkon lapset taas ovat jo ohittaneet sosevaiheen, joten mukaan tuli luontevasti ohjeita laajalla skaalalla.

Pelastus löytyy pakastimesta

Ruuhkavuosia elävän Rantasen perheen arjessa ruoanlaittoon ei kumpikaan vanhemmista ehdi joka päivä paneutua. Pelastus löytyy pakastimesta.

– Teemme ruokaa kerralla isoja määriä, ja sitä on aina valmiina pakkasessa. Tomaattikastiketta keitän viiden litran kattilallisen.

Ainoa valmisruoka, joka tässä kodissa pöytään pääsee, on maksalaatikko. Sitä Sulo voisikin syödä vaikka joka päivä.

Toki keittiömestarin perhe syö myös ulkona. Serkon mielestä lapset voi hyvin ottaa hienoonkin ravintolaan mukaan – esimerkiksi lounasajat ovat mainioita hetkiä lapsiperheille.

Lapsiystävälliset ravintolat löytyvät täältä

Kutsuipa Serko viime keväänä poikansa koko päiväkotiryhmän lounaalle ravintola Brondaan, ja sitä lapset muistelevat vieläkin. Serko ei ole halunnut ottaa ravintoloiden listoille erillisiä lasten annoksia, vaan kaikkea saa pienemmässä koossa ja sopivasti lasten maun mukaan fiksattuna.

– Minusta tuntuu hullulta, jos vanhemmat syövät hienosti ja lapselle tarjotaan kalapuikkoja.

Lapset voivat ihastua erikoisiinkin makuihin, kuten Sulo ankanmaksaan ja Toivo paistettuun loheen tryffelivoilla.

Juttu julkaistiin 1/17 Kaksplussassa.

Lue myös:

Kokki Pipsa Hurmerinta: ”Uskallan pyytää lastenhoitoapua”.

Näin laitat sujuvasti ruokaa yhdessä lasten kanssa

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X