Ruoka 25.07.2018 Päivitetty 21.08.2023

Miina Supinen teki kerran kiljun makuisia pullia: ”Kotona kokkaamiseen kuuluvat sotkut ja testit”

Keittiössä sattuu aina kommelluksia, siksi se sopii kirjaan tapahtumapaikaksi, sanoo Miina Supinen lastenkirjastaan ja vähän arjestaankin.

Teksti
Piia Sainio
Kuvat
Paula Kukkonen / Otavamedia

Kokkaaminen on kirjailija Miina Supisen ja hänen kahden alakouluikäisen lapsensa yhteinen, rakas harrastus. Ehkä juuri siksi hän alkoi heti kehitellä tarinaa lasten omasta kokkikerhosta, kun kustantamosta kyseltiin, voisiko hän kirjoittaa jotain lapsille.

– Keittiössä sattuu aina kommelluksia, siksi se sopii kirjaan tapahtumapaikaksi. Jos siellä menee jotain pieleen, se on vain hauskaa eikä ollenkaan niin vakavaa.

Miina on antanut omien lastensa puuhata keittiössä ihan pienestä saakka.

– Lapset voivat osallistua omalla tavallaan. Parivuotiaana esikoiseni keskittyi mössäämiseen ja vauva makoili pöydällä ja heitteli lattialle sen, minkä sai käsiinsä. Mutta kotona kokkaamiseen kuuluu se, että ensin sotketaan ja sitten siivotaan.

Aikuiset apureina

Miinan kirjassa Kokkiklubi – Maailman paras pizza lapset kokkaavat keittiössä keskenään. Äidistä näkyy kuvassa vain käsi, kun hän pyytää tenavia tekemään pizzaa jalkapalloturnaukseen myytäväksi, koska ei itse ehdi – ”pitää lähettää pari sähköpostia”.

Juuri sellaisia lastenkirjoja Miina haluaisi tehdä lisää: niissä lapset saisivat olla keittiössä pääosassa ja aikuiset apureina.

Yksinhuoltajan elämässä tärkeiden tehtävien antaminen kumpuaa ihan tarpeesta.

– Kun hoidan pääosin yksin lapsiani, minulla on monta palloa ilmassa. On lasten harrastuksia ja omia töitä. En nyt ihan pizzaa pyytäisi heitä tekemään, mutta monta muuta asiaa kyllä. Se antaa lapselle itsevarmuutta. Siten hän tuntee itsensä tarpeelliseksi eikä heittäydy vain muiden passattavaksi.

Ruoasta ei valiteta

Välillä Miinan ja lasten koekeittiössä testataan mitä ihmeellisimpiä ideoita.

Viimeksi he tekivät muffineja pikkuruisiin karkkivuokiin. Kuorrutuksen he värjäsivät itse keksimillään väreillä, kuten chilijauheella ja pakastemustikoilla. Onpa Miina testannut sitäkin, voiko pullataikinan jättää jääkaappiin yöksi kohoamaan. Ei kannattanut: liian tiiviisti peitetystä taikinasta tuli käynyttä ja pullista ihan kiljun makuisia. Ja vieraita oli tulossa.

Koko perheen lempiruokaa on lasagne, ja aika usein perheessä vietetään pizzaperjantaita. Jos on kiire, syödään eineksiä tai nuudeleita. Ihan aina äidin keitokset eivät lapsille maistu. Sääntönä kuitenkin on, että valittaa ei saa.

– Jos ruoasta ei tykkää, sitä ei ole kohteliasta sanoa. Valitusta en suostu kuuntelemaan, mutta mitään ei ole pakko syödä. Tosin vaihtoehtoisia ruokiakaan en tarjoile. Jos jää nälkä, voi käydä sitten vähin äänin jääkaapilla.

Äidin ja lasten kokkailuharrastus sai uutta pontta noin vuosi sitten, kun Miina alkoi seurustella. Miesystävä on ammatiltaan kokki, ja hän on opettanut Miinalle muun muassa täydellisen pizzan salaisuuden. Resepti ehti viime hetkellä mukaan kirjaan.

– Olin kirjoittanut Kokkiklubin tarinan pari kuukautta ennen kuin tutustuin mieheen. Ehkä se oli kohtalon johdatusta

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X