Ruoka 17.10.2018 Päivitetty 13.08.2019

Syökö poikalapsesi kasviksia päivittäin? Liian moni poika ei syö

Pojat eivät syö tarpeeksi kasviksia, kertoo vuoden 2017 kouluterveyskysely. Nyt poikien ruokailutottumuksia pyritään muuttamaan Kasvista poikien pöytään -kampanjalla. Myös kodin ruokakasvatus on tärkeässä osassa.

Teksti
Kia Toivanen
Kuvat
iStock

Tiesitkö, että kouluikäiset pojat syövät tutkimusten mukaan marjoja, hedelmiä ja kasviksia tyttöjä harvemmin?

Vuoden 2017 kouluterveyskyselyn perusteella reilu kolmannes 4.–5.-luokkalaisista pojista ei syö kasviksia päivittäin – siitä huolimatta, että ne ovat niin lapsen kuin aikuisenkin ruokaympyrän perusta.

Lapsena opitut elintavat ja ruokailutottumukset jatkuvat yleensä aikuisuuteen. Tämän takia erityisesti alakouluikäisten poikien kasvisten saantiin tulisi kiinnittää enemmän huomiota.

Kampanjan voimin muuttamaan tottumuksia

Kasvista poikien pöytään -kampanja pyrkii muuttamaan poikien ruokailutottumuksia. Marttaliiton ja Sitran toteuttama kampanja on käynnissä marraskuun 11. päivään asti, ja se haastaa erityisesti 3.–6.-luokkalaisia poikia lisäämään kasvisten käyttöä ruokailussa.

Poikien lisäksi mukaan haastetaan poikien perheet, urheilujoukkueet sekä valmentajat. Toiveena on, että kampanjan avulla voitaisiin innostaa poikia syömään terveellisesti ja oppimaan kestäviä ruokailutottumuksia. Kampanjaa onkin suunniteltu yhdessä 3.–6.-luokkalaisista pojista koostuvan neuvonantajaryhmän kanssa.

Kampanja näkyy erityisesti Youtubessa, jossa julkaistaan muun muassa aamupalasta, kouluruoasta ja välipaloista kertovia, hauskoja videoita.

Videoihin on valittu poikien seuraamia, tunnettuja henkilöitä, kuten entinen huippujalkapalloilija Mikael Forssell.

– Koen asian erittäin tärkeänä perheenisänä ja tulevana jalkapallovalmentajana, hän toteaa.

pojat kasvikset.

Lapset oppivat ruokailutottumuksensa pitkälti esimerkin kautta.

Kampanjan lähettiläinä toimivat myös muun muassa tubettaja Joona Leppälä eli ZoneVD, koripallojoukkue Helsinki Seagulls sekä vuoden 2017 Junior MasterChef -voittaja Otto Leskinen.

Näin lisäät kasvisten syöntiä kotona

Vihannesten, hedelmien ja marjojen syönti tietenkin kannattaa. Mutta miten niitä saisi ujutettua kodin ruokapöytään aiempaa enemmän?

Aamupalalla/välipalalla/iltapalalla

Smoothiet ja vihersmoothiet ovat trendikkäitä ja suhteellisen nopeita valmistaa. Niistä myös riittää iloa monelle: yksi voi juoda smoothieta aamulla, toinen silloin, kun tulee koulusta kotiin. Helpoimmillaan pirteän juoman saa pakastetuista marjoista, banaanista ja maidosta/kauramaidosta. Sen varhaisteinikin juo mielellään.

Marjat ja pilkotut hedelmät kannattaa ottaa luonnolliseksi lisukkeeksi moniin ruokiin: aamupuuroon, mysliin tai jogurttiin. Kasviksia, kuten kesäkurpitsaa ja pinaattia, saa puolestaan katoamaan munakkaaseen helposti. Leivän päälle laitetaan vaikkapa avokadoa, salaattia, kurkkua, tomaattia ja paprikaa. Leipävalikoimaan on tullut myös tuotteita, jotka sisältävät jonkin verran juureksia, kuten punajuurta ja porkkanaa.

Lämpimällä ruoalla

Tuoreet kasvikset ovat osa jokaista ruokailua. Jos salaatin tai raasteen valmistaminen tympii, helpoimmillaan jokaiselle lautaselle voi laittaa vaikka tomaatin ja puolitetun avokadon. Ruoan lämmin lisuke voi olla vaikkapa juureksista tehtyä muusia tai herkullisia uunijuureksia, kuten porkkanaa, punajuurta, sipulia, perunaa, kurpitsaa ja porkkanaa.

Kokeile keittää kukkakaalista kukkakaaliriisiä. Myös pastan voi korvata kesäkurpitsalla, joka suikaloidaan ohueksi spagetin muotoon ja paistetaan kevyesti pannulla.

Kasviksia voi lisätä lämpimään ateriaan myös ruoan joukkoon – lisää kasviskuutioita vaikkapa makaronilaatikkoon tai jauhelihakastikkeeseen. Valmista mausteista kanawokkia, johon voi lisätä vaikkapa herneitä, parsakaalia, erivärisiä paprikoita, inkivääriä ja korianteria. Muista myös hyvät kasvisruoat, kuten pinaattiletut, erilaiset kasvissosekeitot, kasvispihvit, punajuurilaatikko ja täytetyt paprikat.

Keskustele: Laitatteko leivän päälle kasviksia?

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X