Tee lapsen kanssa herkulliset välipalapatukat päiväkodin retkille tai koulupäivän virkistykseksi
Oletko kyllästänyt kaupan välipalakekseihin? Itse tehdyt välipalakeksit käyvät moneen tilanteeseen.
Makoisat ja ravinteikkaat välipalakeksit tuovat mukavaa vaihtelua välipalatarjontaan. Ne ovat niin helppoja valmistaa, että myös lapsi voi olla mukana kokkaamassa.
Rapeat myslipatukat (14 kpl)
Tarvitset:
4 ½ dl isoja kaurahiutaleita (ei pikakaurahiutaleita)
1 dl kaurajauhoja, kauraleseitä TAI pikakaurahiutaleita
1 ½ dl hienoa sokeria
½ tl suolaa
½ tl kanelia
½ dl kurpitsansiemeniä
½ dl pellavansiemeniä
½ dl manteleita tai pekaanipähkinöitä, rouhittuna
1 dl kuivattuja karpaloita tai rusinoita
½ dl hunajaa
½ dl (n. 50 g) sulaa voita
1 ½ rkl vettä
1. Lämmitä uuni 175 asteeseen. Valmistele noin 20×20 cm vuoka vuoraamalla pohja ja reunat leivinpaperilla.
2. Mittaa suureen kulhoon kaurat, sokeri, suola, kaneli ja siemenet, pähkinät sekä marjat. Sekoita hyvin.
3. Mittaa toiseen kulhoon hunaja, voi ja vesi, sekoita keskenään. Kaada sitten kauraseoksen päälle ja sekoita kaikki huolellisesti sekaisin. Jos seos on tässä vaiheessa todella kuivaa, voit lisätä hunajaa muutaman ruokalusikallisen.
4. Painele seos vuokaan. Mitä tiiviimmin painelet massan, sitä helpompi sitä on leikata valmiina.
5. Paista uunin keskitasolla 20–25 minuuttia tai kunnes levy on saanut kauniin kullanruskeat reunat.
6. Ota uunista ja anna jäähtyä noin viiden minuutin ajan. Viipaloi sitten veitsellä 12–14 osaan massan ollessa edelleen uunivuoassa. Irrota patukat varovaisesti vuoasta.
7. Kun patukat ovat jäähtyneet, pakkaa ne leivinpaperiin, kelmuun tai pakastepusseihin. Patukat säilyvät huoneenlämmössä reilun viikon.
Helpot banaanivälipalakeksit (8 kpl)
Tarvitset:
1 suuri banaani, hieman ruskea
2 ½ dl pikakaurahiutaleita
1 dl (eli n. 50 g) suklaata, rouhittuna tai hippuina
1. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen, vuoraa uunipelti leivinpaperilla.
2. Muussaa banaani kulhossa. Lisää kaurahiutaleet ja sekoita huolellisesti.
3. Kääntele viimeisenä joukkoon suklaa. Jos haluat, voit vielä maustaa keksit ripauksella kanelia tai vaniljasokeria.
4. Muodosta taikinasta kahdeksan samankokoista palloa, laita pellille ja paina hieman alaspäin. Paista uunin keskitasolla 8–12 minuuttia tai kunnes keksit ovat kiinteytyneet ja saaneet kullanruskean pinnan.
5. Säilytä huoneenlämmössä. Keksit säilyvät hyvänä noin neljä päivää.
Maapähkinävoipatukat (14 kpl)
Tarvitset:
2 ½ dl sileää maapähkinävoita
1 dl hunajaa tai vaahterasiirappia
7 dl isoja kaurahiutaleita (ei pikakaurahiutaleita)
1. Valmistele noin 20×20 cm vuoka vuoraamalla pohja ja reunat leivinpaperilla tai kelmulla, siirrä sivuun.
2. Mittaa suureen kulhoon maapähkinävoi ja hunaja. Lämmitä mikrossa hetki kerrallaan aina välillä sekoittaen. Seos saisi pehmentyä niin, että se on lähes nestemäistä.
3. Lisää ainesten joukkoon kaurahiutaleet ja sekoita tasaiseksi. Voi olla, että sekoittaminen on helpointa käsin, mutta voit kokeilla myös puulastaa tai lusikkaa.
4. Painele valmis massa tiiviisti vuokaan. Tasoita pinta. Peitä vuoka kelmulla ja laita kylmään vähintään kahdeksi tunniksi, mutta mieluiten yön yli.
5. Irrota levy vuoasta ja leikkaa patukoiksi terävällä veitsellä. Säilytä valmiita patukoita viileässä. Ne säilyvät noin viikon.
Jaa oma kokemuksesi