Perhe-elämä 25.07.2019 Päivitetty 28.08.2023

Tiedätkö helmikuisen talvivauvan? Hän on todellinen harvinaisuus – Suomeen ei ole koskaan syntynyt vähemmän vauvoja

Syntyvyyden laskussa saavutettiin surkea virstanpylväs. Vieläkö mennään alle helmikuun pohjan?

Teksti
Tiina Torikka
Kuvat
iStock

Syntyvyys on laskenut laskemistaan vuoden ensimmäisellä puoliskolla. Tilastokeskus kertoi torstaina huolestuttavista luvuista, joissa vauvojenteko on jäänyt selvästi totuttua matalammalle tasolle.

Syitä lapsikatoon on etsitty työelämästä, individualismista, nykyajan ihmissuhdepeleistä, milloin mistäkin.

Vielä vuonna 2015 Suomen tilastoissa saattoi nähdä, että kuukaudessa vauvoja oli syntynyt yli 5000. Enää edes 4000:n rajaa ei ole rikottu viime elokuun jälkeen.

Mielenkiintoinen yksityiskohta on vuoden 2019 helmikuu. Silloin on syntynyt vähemmän vauvoja kuin koskaan itsenäisen Suomen tilastohistoriassa, 3286. Ympäröivinä kuukausina taso on selvästi korkeampaa 3600–4000 vauvan luokkaa, myös tuoreimman tiedon kesäkuussa.

Yksi selvä syy on kuukauden lyhyempi pituus. Hätkähdyttävää on, että viime helmikuun vauvoja on vähemmän kuin talvisotavuoden 1940 lokakuussa. Se oli edellinen ennätysvähäisten syntymien kuukausi itsenäisessä Suomessa.

Vauvojen syntyvyystilastoja voi tutkia tällä Tilastokeskuksen sivulla ja vaikka tarkistaa, moniko jakaa syntymäkuukauden sinun tai lapsesi kanssa.

Erään kansainvälisen tutkimuksen löydös on, että ensimmäinen lapsi saa vanhemmat tyytymään yhteen. Tutkimuksessa on ollut mukana Helsingin yliopisto.

Toisen lapsen todennäköisyys pieneni tutkimuksessa sen mukaan, mitä suuremman pudotuksen vanhemmat kokevat hyvinvoinnissaan ensimmäisen synnyttyä. Yhteys on vahvin korkeakoulutetuilla kypsemmän iän vanhemmilla.

Poimintoja syntyvyysluvuista

• Eniten lapsia koskaan: 12681 syyskuussa 1945, jatkosodan jälkeen.

• Vuosina 1990–2010 syntyi joka kuukausi vähintään 4200 vauvaa.

• Lähihistorian vauvaisin kuukausi oli maaliskuu 1992, kun syntyneitä oli 6106.

Lue myös: Miksi syntyvyys Suomessa laskee? – 9 selitystä

Lue myös

Kommentit (1)

Onko jännä ettei ihmisiä huvita tehdä lapsia enään tälle pallolle. Jos ei lähdetä miettimään tulevaa maailman loppua johon ihmiskunta meidät ajaa niin harvalla on myöskään varaa lapsiin. Oma tyttö on nyt 4kk ja vanhempainpäiväraha loppuu lapsen ollessa 9kk jonka jälkeen saan hoitotukea 336e/kk. 9kk ikänen on liian nuori päiväkotiin mutta sinne se on silti pakko laittaa koska keskituloisella, asuntolainallisella ihmisellä ei ole mahdollisuuksia maksaa laskuja ja elää reilulla 300eurolla kuukaudessa.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X