Perhe-elämä 06.12.2018 Päivitetty 31.10.2022

Suomi-joulu on yhtä pakkoa, vietä sinäkin ruotsalainen joulu!

Ruotsalaiset. Ne osaavat joulunkin meitä paremmin. Mutta ei vajota suomalaiseen synkkyyteen vaan otetaan ruotsalaisista oppia! Huono äiti -kolumnistimme Sari Helin neuvoo, kuinka sinäkin saat joulustasi ihanan ruotsalaisen!

Teksti
Sari Helin
Kuvat
Pekka Holmström / Otavamedia

Ah ruotsalaiset. He osaavat joulunkin paremmin kuin me. Eihän suomalainen joulu voi oikeasti olla kiva kenenkään mielestä. Tänä vuonna vaadinkin, että kaappaat joulutyylin ruotsalaisilta ja hylkäät kotimaisen jouluversion ikiajoiksi.

Suomalaista joulua ajaa pakko: päiväkodin joulujuhlat -pakko, koulun joulujuhlat -pakko, mummolle hyasintin vienti -pakko ja kaikki ne pakot, jotka sotkevat aikataulut ja vähentävät esimerkiksi sitä aikaa, jona voit olla Instassa.

Unohda kaikki pakot ja toimi kuin ruotsalainen! Mene innosta puhkuen lasten joulujuhlaan katsomaan iloisia esityksiä ja kiitä siitä, että sinulla on vielä mummo, jolle voit viedä hyasintin!

Unohda myös piparipakko: ”Älä syö sitä taikinaa! Älä paina niin paljon niitä Muumin kuvia! Oota nyt hetki, kun äiti ottaa kuvia! No nyt ne palaa! Tämä oli sun vikas, kun et vahtinut niitä, vaikka minä käskin.”

Hysteerisen piparikauhunäytelmän sijaan toimi kuin ruotsalainen: osta valmiit piparit, kuorruta niitä glögillä ja tanssahtele hyvissä ajoin sisään kannetun kuusen ympärillä!

Unohda hautausmaavaellus

Ketä varten se hautausmaavaellus muuten tapahtuu? Lapset revitään piirrettyjen ääreltä kutkuttavasta odotuksesta haudoille, missä on aina kylmä, liukasta ja jonkun sukulaisen tuomia vääränlaisia hautakynttilöitä.

Miksi et ruotsalaiseen tapaan muistelisi vainajia vaikka joka päivä ajatuksissasi? Ehkä nostaisit esiin jouluna kivan kuvan toiseen ulottuvuuteen siirtyneestä läheisestä ja muistaisit häntä ilman synkkyyskierrosta.

Hautausmaaitkujen kera voit heittää hyvästit perinteisille jouluruuille. Haloo ihan oikeasti, onko niitä laatikoita pakko tehdä vuodesta toiseen vain sen takia, että edelliset sukupolvet tekivät niitä vuodesta toiseen! Heitä lanttu jorpakkoon ja nauti jouluna perheen ja ystävien kesken herkkuruokia. Lihapullia, lättyjä, prinssinakkeja, suklaakonvehteja, marsipaania, tryffeleitä ja pipareita.

Vaihda masentava joulusauna glitteriin

Joulusauna joutaa sekin muinaisperinteiden joukkoon! Sauna latistaa kampauksen, aiheuttaa verenpainetta, väsymystä ja eritoten masennusta, kun lauteilla tulee väistämättä mieleen se omien reisien laajentuva tilavuus joulusaunasta toiseen. Unohda sauna, ota tilalle ruotsalainen glitter ja hyvin tehty tupeeraus!

Saavatko lapsesi jouluna katsella riiteleviä ihmisiä vai saavatko lapset nauttia hyvästä tunnelmasta, lautapeleistä, herkuista ja lahjoista hyvällä mielellä? Valitettavasti se riippuu aikuisista. Pelaa siis joulukorttisi oikein ja ole kerrankin aito ruotsalainen!

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X