Perhe-elämä 26.11.2018 Päivitetty 17.08.2023

Aina sama iltasatu, tylsistyttääkö? Testaa lapsuutesi suosikkeja – muistatko nämä?

Kyllästyttääkö Ryhmä Hau ja Frozenin Elsa? Nyt on vanhemman vuoro valita iltasatu – ja se on tietysti oma suosikki kultaisista lapsuusvuosista!

Teksti
Kia Toivanen
Kuvat
iStock

Mitkä lastenkirjat löytyivät sinun lapsuutesi kirjahyllystä? Oliko jokin iltasatu ylitse muiden?

Tämän päivän lapsille luetaan Supermarsua, Risto Räppääjää ja Tatua ja Patua. Mutta mitkä olivat ne kirjat, jotka jäivät sinulle mieleen lapsuutesi iltasaduista?

Jos nykysadut on kulutettu kotona hiirenkorville (tai muuten vain vanhempaa kyllästyttää), on aika suunnata kirjastoon tai omia lapsuusmuistoja sisältävän pahvilaatikon luo – ja viedä lapset seikkailulle omaan lapsuuden satumaailmaan!

60-luvun lapset…

60-luvun klassikoita ovat Tammen kultaiset kirjat. Niihin kuuluivat muun muassa Kani Kuriton, Kolme karhua sekä Maalaishiiri ja kaupunkilaishiiri. Astrid Lindgrenin lapsiviikarit Peppi Pitkätossu sekä Vaahteramäen Eemeli olivat hyvin suosittuja, samoin kuten Melukylän lapset. Vanhemmat lapset lukivat jännittäviä tarinoita Tarzanista sekä uppoutuivat Narnian tarinoihin. 60-luvulla alkoi myös tyttöjä vuosikymmeniä viihdyttänyt Anni Polvan Tiina-kirjasarja. Myös Richard Scarryn kissahahmot ovat jo 50-vuotiaita!

70-luvun lapset…

1970-luvun lapsia ihastutti suloinen Pupu Tupuna. Muita suosittuja eläinhahmoja olivat Rasmus Nalle, Pekka Töpöhäntä sekä Uppo-Nalle. Myös Mikko Mallikas on 70-luvun lapsia!

Kouluikäiset lapset pitivät Viisikko– ja 3 etsivää -seikkailukirjoista. Myös Marvi ja Merja Jalon ensimmäiset hevoskirjat ilmestyivät. Astrid Lindgrenin tummasävyinen Veljeni Leijonamieli nousi aikakauden klassikoksi.

80-luvun lapset…

Vastikään uudelleen julkaistu Noidan käsikirja oli 80-luvun nuorten hitti. Myös metsässä seikkaileva Ronja Ryövärintytär oli suosittu.

Maikki Harjanteen luoma Minttu-hahmo sekä hänen kissansa Tuusannuuska tulivat tutuiksi monille.

90-luvun lapset…

90-luvulla televisiossa näytetyt piirretyt ihastuttivat myös kirjojen muodossa: Babar-, Barbapapa- ja Muumi-kirjat olivat ysärilasten suosikkeja.

Myös Viiru ja Pesonen -kirjasarja ihastutti. Hieman vanhemmat lapset viihtyivät lukuisia keksintöjä sisältävän Pelle Pelottoman käsikirjan sekä Bertin päiväkirjojen parissa.

Jos lapset kyllästyvät hitaasti etenevään juoneen tai nykylapselle verkkaiseen satumaailmaan, ei sillä ole niin väliä – näiden kirjojen parissa jatkaa aikuinen vielä hetken myös mielellään ihan itsekseen.

Lähde: Adlibris Suomi

Herättikö listaus muistoja lapsuuden suosikeista?

Jos oma suosikkisi puuttui listasta, kommentoi ja jaa lapsuuden kirjamuistosi myös muille!

Kommentit (1)

60-luvulla luettiin Grimmin (karmeita) satuja, ihan pienenä tärkein oli Hanhiemon iloinen lipas ja muut Kirsi Kunnaksen suomennokset, runot ja riimit.

Klassikkosadut Lumikki, Tuhkimo, Prinsessa Ruusunen, Hannu ja Kerttu jne. puuttuvat listaltanne kokonaan. Kuten myös Nalle Puh.

Kun opin itse lukemaan, niin suosikkeja olivat Jennings-sarja, Enid Blytonin seikkailu-sarja (Seikkailujen meri, seikkailujen saari, seikkailujen laakso ym) ja Susan Coolidgen Katy-kirjat. Ja tulihan ne Viisikot ja Tarzanitkin luettua.

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X