Työ ja raha 19.01.2022 Päivitetty 01.02.2022

Anna: Näyttelijä Ria Kataja on menettänyt kaksi roolia raskauden vuoksi – vaatii palkkatasa-arvoa

Naisnäyttelijöiden sortaminen on Katajan mukaan ennen kaikkea epätasa-arvoisen systeemin vika.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
Liisa Valonen

Ria Kataja, 46, on näytellyt kymmenissä kotimaisissa elokuvissa ja tv-sarjoissa. Viimeisimpiin Katajan teatterissa esittämiin näytelmiin lukeutuu viime syksyinen Kansallisteatterin Dosentit.

Kataja on toiminut Teatterikorkeakoulusta valmistuttuaan, eli vuodesta 2000, freelancerina. Hän on ehtinyt nähdä uransa aikana monet palkkaneuvottelut.

Vaikka monista rooleista Kataja onkin päässyt sopimukseen, on uran varrelle sattunut muutamia tapauksia, joissa hänelle tarjottu palkka ei ole ollut kelvollinen.

– Kolme kertaa olen kieltäytynyt isosta roolista, koska en ole saanut työstä samaa palkkaa kuin samaan tuotantoon ja vastaavaan rooliin palkattu mies, Ria Kataja kertoo Annassa.

Lue myös: Huippu-uraa tekevä Maria Mäkynen, 31, pettyi raskaana kohteluunsa – ”Minua ei enää ’vaivattu’ asioilla”

Havahtuminen epätasa-arvoon

Ensimmäiset kymmenen vuotta näyttelijänä Ria Kataja uskoi, että palkka määräytyy työkokemuksen ja -tehtävien perusteella. Myöhemmin Katajalle selvisi, että miesnäyttelijät saavat enemmän palkkaa joiltakin tahoilta – vaikka naisnäyttelijän taitotaso ja kertynyt työkokemus olisi samalla viivalla.

Naisnäyttelijät joutuvat lisäksi useammin käymään raskaita palkkaneuvotteluita.

Kataja haluaa nostaa asian esille, koska hän uskoo keskustelun voimaan.

– En puhu ollakseni hankala. En halua synnyttää eripuraa tai syyttää ketään. Puhun saadakseni aikaan keskustelua, jotta korjaisimme yhdessä epäkohdat.

Kataja on kohdannut palkkaneuvotteluita, jotka ovat lopulta kääntyneet hänen voitokseen. Niidenkään lopputulema ei kuitenkaan ole ollut täysin tyydyttävä.

– Pitkän keskustelun jälkeen tuottajataho on myöntänyt, että olen oikeassa, eikä heillä ole perusteita maksaa minulle vähemmän kuin miesnäyttelijälle. Usein on kuitenkin käynyt niin, etten ole saanut kunnollista vastausta siihen, miksi miehelle halutaan maksaa enemmän kuin minulle.

Ria Kataja on saanut voimaa Metoo-liikkeestä.

Mies- ja naisnäyttelijöiden palkkaepätasa-arvo näkyy myös siinä, että Katajan mukaan Suomesta löytyy kymmenkunta miesnäyttelijää, joiden ura on jo niin turvattu, että he pystyvät itse määrittämään oman palkkansa.

Samassa asemassa olevien naisten määrä jää yhteen tai kahteen.

Monessa tuotannossa miesnäyttelijät hankitaan riviin ensin, ja heidän palkkansa määritellään. Vasta sitten alkaa naisnäyttelijöiden haku.

Jos nainen tällöin vaatii samaa palkkaa kuin vastaavalle miesnäyttelijälle on jo luvattu, saattaa tuotantoyhtiö jatkaa etsintää. Haku päättyy, kun löytyy naisnäyttelijä, joka suostuu tekemään roolin tarjotulla summalla.

Lue myös: Näyttelijä Mia Ehrnrooth vähensi töitään välttääkseen ruuhkavuodet: ”Kumpikin vanhempi ei voi tehdä sataprosenttisesti uraa ja hoitaa lapsia hyvin ilman apua”

Ria Kataja: Metoo osoitti rakenteiden epäkohdat

Metoo-liikkeen myötä Kataja on rohkaistunut ottamaan tilaa alallaan ja vaatimaan parempaa. Nykyään hän myös kirjoittaa ja ohjaa näyttelemisen lisäksi.

Lannistavista kokemuksista on vihdoinkin päästy eteenpäin, vaikka edelleen Kataja kohtaa palkkojen epätasa-arvoa työssään.

Metoo-liikehdintää olisi tosin kaivattu jo 29 vuotta sitten esimerkiksi silloin, kun Kataja menetti raskauden takia kaksi elokuvaroolia. Raskaus ei vielä näkynyt kuvauksissa.

Kaikesta kokemastaan huolimatta Ria Kataja syyttää naisnäyttelijöiden sorrosta ennen kaikkea rakenteita.

– En kuitenkaan ota huonoa tarjousta enää henkilökohtaisesti. Mitä vanhemmaksi tulen, sitä paremmin näen epätasa-arvon systeemin valuvikana, joka pitää korjata.

Lue lyhennelmä Anna.fi:stä tai koko haastattelu Annan numerosta 2/2022! Jutussa myös näyttelijät Elina Knihtilä ja Oona Airola kertovat kokemuksiaan palkkaukseen liittyvästä epätasa-arvosta ja naisnäyttelijöitä kuormittavista käytännöistä.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X