Työ ja raha 17.06.2017 Päivitetty 21.09.2021

Lapsilisät heti käyttöön vai säästötilille? Äitibloggaaja Terhi ihmettelee: ”Joskus kuulee, että lapsilisillä eläisi herroiksi”

Kun perhekoko kasvaa, tuntuu se myös kukkarossa. Raha ja sen riittäminen mietityttävät monia, ja hiljattain Kaksplussan sivuilla on pohdittu lapsilisien käyttöä. Kuuluvatko lisät perheen elämiseen vai lapsen säästötilille?

Teksti
Anna Mäkelä
4 kommenttia

Viiden lapsen äiti ja Äiti ja melukylän lapset -blogistaan tuttu Terhi kirjoitti viime viikolla blogissaan lapsilisistä ja niiden käytöstä. Aihe herätti vilkasta keskustelua niin blogin kommenttiboksissa kuin Kaksplussan Facebook-sivullakin.

Lapsilisä on Kelan maksamaa verotonta tuloa, jota maksetaan jokaisesta Suomessa vakituisesti asuvasta lapsesta sen kuukauden loppuun, jolloin lapsi täyttää 17 vuotta.

Lapsilisäkeskustelussa tunnutaan olevan yhtä mieltä siitä, että lapsilisä on tarkoitettu lasten menoja varten, mutta käytännön järjestelyissä on eroja. Osa perheistä siirtää lisät suoraan lasten omille tileille, kun taas toisissa talouksissa raha uppoaa elämiskustannuksiin sekä lasten menoihin ja harrastuksiin.

– Muistan kerran kuulleeni, että viidestä lapsesta saa jo niin hyvin lapsilisää, että sillä eleleekin jo herroiksi. Noh, hän taisi unohtaa sen, että viisi lasta kuluttaa myös vaatetta ja kaikkea muutakin aika hyvin, joten eipä tuosta lapsilisästä sitä ylimääräistä oikeastaan jää, kirjoittaa Terhi postauksessaan.

Lapsilisät kuluvat tyypillisesti lasten menoihin.

Terhin mielestä olisi hienoa saada lapsilisät kokonaan lapsille säästöön, mutta toistaiseksi se ei ole taloudellisesti mahdollista.

Ensimmäisestä lapsesta Kela maksaa lapsilisää 94,88 euroa kuukaudessa, ja summa kasvaa lapsiluvun myötä. Viiden alle 17-vuotiaan lapsen perhe saa siis kuukausittain lapsilisätuloja 659,44 euroa. Lapsilisien määrät voit tarkistaa Kelan sivuilta.

Bloggaajan perheessä lapsilisät kuluvat pääasiassa lasten tarpeisiin, mutta osa tuesta pyritään laittamaan myös säästöön.

– Sillä (lapsilisällä) ostellaan vaippoja, vaatetta, maksetaan harrastuksia, osa menee ruokaan ja jonkin verran koitan laittaa myös säästöön. Olisihan se mahtavaa saada laitettua säästöön joka kuukausi lapsille tuo koko summa, mutta tällä hetkellä se on ainakin täysi mahdottomuus, Terhi kertoo.

Näin saat rahat riittämään äitiyslomalla: 10 vinkkiä

Äitiysvapaa alkaa – kuinka käy kukkarolle?

Lapsilisät puhuttavat somessa

Kaksplussan Facebook-sivulla lapsilisistä on käyty vilkasta keskustelua. Monet kommentoijat kertovat säästävänsä lisästä parhaansa mukaan, mutta usein taloudellinen tilanne ei tätä mahdollista. Moni on jopa sitä mieltä, että mikäli lapsilisälle ei ole akuuttia tarvetta, ei sitä tulisi nostaa ollenkaan.

Asia on herättänyt kiivastakin keskustelua Kaksplussan Facebook-sivulla:

5€ menee lapsille, siis kummallekin, ja loppu käytetään sit elämiseen, ruokaan ja laskuihin. Taloudellinen tilanne kun ei ole paras mahdollinen, niin yleensä lapsilisäpäivänä tili on aika tyhjänä jo..

Lapsilisää odotan ku kuuta nousevaa kun ei vaan ole rahaa enää loppukuusta. Se on todella pelastava tekijä. Huomaavatko suurituloiset vanhemmat edes että lapsilisää heille maksetaan kun rahaa on tilillä aina?

Jos on niin paljon rahaa että saa laitettua säästöön, niin miksi valtio edes maksaa lisiä? kyllä itellä menee käyttöön..

Vaikka meillä ei penniäkään säästöön saada, en kyllä näe mitään järkeä siinä että hyvätuloisilta se tuki vietäisiin. Jos siis summan lapselle tulevaisuuteen säästää. Sehän on hienoa, että on pesämuna vaikka autoa tai opiskeluja varten. Tai vaikka asuntoa.

Käyttöön menee vaikka molemmat vanhemmat käy töissä. Ei oo paljon vaihtoehtoja. Ei auttanu lukio, amis eikä korkeakoulu, palkkaa tippuu tilille sen verran että justiinsa pärjää.

Meillä menee säästöön neidin tilille suoraan. En koe että se keltään muulta on pois jos toiset pystyy sen alle satasen säästämään kuukaudessa. En minäkään mene kenenkään muun rahankäyttöä kommentoimaan. Jokainen käyttää rahansa miten haluaa ja pystyy.

Verorahoista se (lapsilisä) nytkin saadaan, ei valtiolla ole mitään pohjatonta lapsilisäkassaa! Kaikki osallistuvat sen summan kerryttämiseen ja kaikki ovat näin ollen oikeutettuja saamaan oman osuutensa. Vai pitäisikö se kääntää toisinpäin? Saat takaisin sen verran, mitä tuot tähän yhteiseen pottiin?

Lue myös:

Näin lapsiperhe säästää – bloggaajien 9 vinkkiä

”Joudun lainaamaan joka kuukausi rahaa” – 4 tositarinaa pienituloisten äitien arjesta

Näin opetat lapselle rahan käyttöä ja arvoa

Kommentit (4)

Vielä kun lapset ovat pieniä, olisi erittäin hyvä saada lapsilisiä säästöön, Kun yksinhuoltajan 3 lasta ovat olleet pieniä, on ollut kohtuullisen hyvä tulotaso, kun mitään muita tukia ei ole, vaan kaikki hoituu omalla työllä. Toisen asteen opiskelu lukiossa ja arvokkaassa amiskoulutuksessa , niin ei juuri hymyilytä.
Menot ovat suurimmillaan ja viimeisenkin yh-korotettu 158€ lapsilisä muuttuu 37€ opintotukeen. Nyt tullut maksuton toisen asteen koulutus toki muuttaa tilannetta jo tänä vuonna aloittavien osalta, mutta teini-ikäinen, joka tapauksessa kuluttaa enemmän kuin leikki-ikäinen tai pieni alakoululainen.

YH tuki on 55/kk, lisäksi asumistuki kun isä elää eri osoitteessa ja hänellä on monta vaimoa ja lasta eri osoitteissa. Jii haa.
.

jokotai -ajattelu on tyhmää. Jos lapsilisästä siirtää talletustilille, esim 30 kuukaudessa. niin sinne kertyy esim 15vuotta täyttäneelle hyvä potti. jolla voi hoidella jonkin isomman hankinnan. vaikka moporahasto tms. Sitten voi lapsen itsensäkin opastaa säästämään. aikoinaan sanottiin, että pankkikirja on tärkein luettava kirja, jos haluaa hankkia jotai merkittävää.

Eipä sitä lapsilisää millään tilillä kannata makuuttaa kovin pitkään. Ennemmin rahastoihin tai suoraa osakkeisiin. Meillä menee lisä lapsen omalle tilille, siitä 50 € rahastoon ja lopuilla maksetaan hänen harrastuskuluja ja vakuutuksia ja potin kertyessä sijoitetaan jokusiin osinko-osakkeisiin.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X