Työ ja raha 05.11.2015 Päivitetty 17.09.2024

Näin helpotat töihinpaluuta äitiysloman jälkeen – 10 käytännön vinkkiä

Äidin töihinpaluu muuttaa perheen arkea ja voi synnyttää tunnemyrskyn. Nämä vinkit helpottavat töihinpaluutasi ja auttavat yhdistämään uran ja perhe-elämän.

Teksti
Janica Brander
Kuvat
Colourbox

Tee selkeä päätös: koska palaat töihin?

Päätä koska palaat töihin ja sovi paluusta työnantajasi kanssa. Suunnitelmaa voi muuttaa, jos olet väsynyt tai lapsi sairastelee. Uuteen elämänvaiheeseen on kuitenkin helpompi valmistautua, kun teet edes alustavan suunnitelman töihinpaluusta. Kotiäitiys on joskus yksinäistä ja raskasta aikaa, joka on helpompi kestää, kun tiedät, että kyseessä on vaihe, joka päättyy joskus.

Keskustele: Miten kauan aiot olla kotona?

Selvitä mahdollisuus osa-aikaiseen työhön

Selvitä työnantajaltasi, voisitko palata töihin porrastetusti ja tehdä aluksi osa-aikaista viikkoa tai lyhennettyä työpäivää. Alle 3-vuotiaan lapsen vanhempi voi saada Kelan joustavaa hoitorahaa, jos hän työskentelee alle 80 prosenttia työehtosopimuksessaan määritellystä täydestä työviikosta. Keskustele myös etätyön mahdollisuudesta. Voisitko tehdä osan töistä junassa tai bussissa ja lyhentää toimistolla viettämääsi työaikaa?

Keskustele: Miten työnantaja suhtautuu lyhennettyyn työviikkoon?

Mieti millaisen hoitopaikan haluat

Selvitä tarjolla olevat hoitomuodot ja niiden hinnat. Yleisimpiä vaihtoehtoja ovat julkiset ja yksityiset päiväkodit. Perhepäivähoitajat hoitavat lapsia kotonaan, ja ryhmät ovat pienempiä kuin päiväkodeissa. Voitte muodostaa useamman perheen kanssa hoitoringin, johon palkkaatte itse hoitajan. Lapsia voidaan hoitaa jonkun rinkiläisen kotona tai vuorotellen kaikkien kodeissa. Myös sukulainen voi hoitaa lastanne kotona, ja saatte kotihoidontukea, kunnes lapsi täyttää kolme vuotta.

Lisää tietoa: Kelan kotihoidontuki ja Kelan yksityisen hoidon tuki

Lue myös: Kumpi on lapselle parempi, päiväkoti vai kotihoito?

Älä jätä hoitopaikan hakemista viime tippaan

Varmista, koska julkiset päivähoitopaikat tulevat hakuun kotikunnassasi. Paikkaa pitää hakea vähintään neljä kuukautta ennen hoidon aloittamista. Kunnilla on velvollisuus järjestää hätätapauksessa hoitopaikka kahdessa viikossa. Tällöin voi olla vaikea saada toivomaansa paikkaa, ja päiväkoti voi olla hankalan kulkumatkan päässä. Jos haet paikkaa yksityisestä päiväkodista, selvitä paikkatilanne hyvissä ajoin. Ota huomioon, että kaikki yksityiset päiväkodit eivät tarjoa osa-aikaisia hoitopaikkoja, eivätkä hoida alle 1,5-vuotiaita lapsia.

Lue: Näin selviät päiväkodin aloituksesta

Pysy kartalla työpaikan kuulumisista

Yritä pysyä äitiyslomallakin ajan tasalla työpaikan tapahtumista. Keskustele esimiehesi kanssa, millaisia töitä sinulle on kaavailtu, ja onko organisaatiossa tapahtunut muutoksia. Käy työkavereiden kanssa kahvilla ja lounaalla jo ennen paluutasi. Käy järjestämässä työpöytäsi valmiiksi edellisellä viikolla.

Lue: Lapsi, ura vai molemmat?

Opetelkaa organisoimaan arkenne

Kun molemmat vanhemmat käyvät töissä, arkirutiineihin jää vähemmän aikaa. Opetelkaa tekemään kauppalista ja käymään ruokaostoksilla vain pari kertaa viikossa. Varatkaa pakastimeen ruoka-annoksia kiireisten päivien aterioiksi. Valitkaa seuraavan päivän vaatteet ja valmistelkaa aamiainen jo illalla. Harkitkaa siivoojan palkkaamista suursiivouksiin, jolloin joudutte tekemään vain pientä ylläpitosiivousta.

Keskustele: Mies olettaa minun tekevän kaikki kotityöt

Älä hylkää äitiystäviäsi

Älä hylkää mammaelämää rytinällä, vaan pidä kiinni läheisistä äitikavereistasi. Vaikka palaat töihin, et elä enää samaa elämää kuin ennen lasta. Kannat vastuuta sekä lapsesta että työstä. Muiden vanhempien vertaistuki on entistä tärkeämpää, kun työtä ja vastuuta on kaksinkertaisesti.

Keskustele: Mistä olette löytäneet äitikavereita?

Älä yritä olla täydellinen

Sinun ei tarvitse onnistua ja jaksaa aina. Opettele asettamaan rajasi ja hyväksymään se, että töiden pitää välillä joustaa perheen vuoksi ja päinvastoin. Et voi jäädä joka ilta toimistolle viilaamaan yksityiskohtia. Toisaalta ylitöitä on pakko tehdä joskus, eikä siitä saa tuntea liikaa syyllisyyttä.

Verkostoidu muiden uraäitien kanssa

Ruuhkavuosiaan elävää perheellistä ymmärtää parhaiten toinen perheellinen. Lue kirjallisuutta, josta saat vinkkejä uran ja perheen yhdistämiseen. Saat tukea ja neuvontaa myös Mothers in Business -yhdistyksestä, jolla on paikallista toimintaa monissa kaupungeissa.

Lue: Vappu Pimiä on lapsentahtinen uraäiti

Älä syyllistä itseäsi töihinpaluusta

Kaikki naiset eivät viihdy pitkään kotona. Moni palaa töihin, jotta perhe pärjäisi taloudellisesti. Palaatpa töihin mistä syystä tahansa, älä syyllistä itseäsi. Et laiminlyö lastasi, vaikket hoitaisi häntä enää vuorokauden ympäri. Äidillä on oikeus nauttia työstään ja olla kunnianhimoinen.

Keskustele: Kamala syyllisyys töihinpaluusta

Lähteet: The Bumb, Hoitopaikka.net, Kela, Parents.comVarhaiskasvatuslaki, Working Mums Against Guilt.

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X