”Syödään paljon makaroonia ja makkaraa” – lapsiperheet joutuvat tinkimään ruoan terveellisyydestä hintojen noustua
Osa lapsiperheistä joutuu tekemään tiukkojakin valintoja suurten ruokamenojen vuoksi.
Kaksplus kysyi lukijoiltaan, paljonko heillä menee tätä nykyä ruokaan rahaa kuukaudessa. Ruokamenot ovat olleet kasvamaan päin inflaation myötä, vaikka ruuan osuus perheen menoista on todennäköisesti ollut muutenkin yksi suurimmista.
Voit verrata tuloksia oman perheesi menoihin. Ovatko ne samassa linjassa kyselytulosten kanssa?
Perheiden ruokamenot yleensä alle 1300 euroa
Kyselyyn vastanneiden yhden ja kahden lapsen perheissä ruokamenot olivat yleisimmin 300–600 euroa kuukaudessa.
Kolmen lapsen perheissä yleisin summa oli 600–900 euroa, ja neljän lapsen perheissä vastaavasti 900–1200 euroa.
Kyselyssä kysyttiin myös lasten ikää, koska ikä vaikuttaa siihen, kuinka paljon lapsi yleensä syö.
Yhden lapsen perheissä lapsi oli yleisimmin iältään 0–2-vuotias. Kahden lapsen perheiden osalta ikähaitari asettui suurimmalla osalla 3–6-vuotiaisiin.
Kolmen lapsen perheiden vastauksissa tavallisin ikä oli 7–12 vuotta. Neljän lapsen tai sitä suuremmissa perheissä lasten yleisin ikä oli myös 7–12 vuotta.
”Raha ei riitä terveelliseen ruokaan”
Moni vastaaja kokee, että joutuu tinkimään ruoan terveellisyydestä hintojen noustessa.
”Nykyisin raha ei riitä kunnon, terveelliseen ruokaan. Syödään paljon makaroonia ja makkaraa, sillä harrastuksista ei ole haluttu luopua. Hedelmiin ja vihanneksiin on harvoin rahaa.”
”Tomaatit ja kurkut jäävät usein kauppaan hinnan vuoksi.”
”Koen, että terveellisyys ja monipuolisuus on kohtuuttoman kallista pienituloisille. Mutta en ole halunnut tinkiä ruuan laadusta, mieluummin säästetään muusta sitten.”
Osalla vastaajista on mahdollisuus valita, tinkiikö esimerkiksi muista menoista.
”Syödään monipuolisesti ja terveellisesti, mutta kyllä usein ottaa päähän, ettei kaupasta voi ostaa juuri niitä ruokia mitä haluaisi vaan niitä, mitkä sattuvat olemaan alennuksessa.”
”Emme osta puolivalmiita tuotteita, vaan teemme kaiken alusta asti itse tai niin pitkästi kuin se on mahdollista, joka osaltaan lisää kustannuksia kun esimerkiksi kalapuikkojen raaka-aineita ostetaan. Olemme tarkkoja sen suhteen, mitä ostamme ja syömme, emmekä ole joustaneet asiasta vaikka ruuan hinta on noussut ja taloudessamme on väliaikaisesti vain yhden henkilön tulot käytettävissä.”
”Hinnat ovat nousseet huomattavasti. Ennen ruokakulumme olivat +/- 1000€ kuukaudessa, nyt 1200-1300 €:n paikkeilla. Rahaa ei jää oikeastaan säästöön yhtään, mutta ruoan laadusta emme tingi. Täytyy olla terveellistä, monipuolista ja reilusti hedelmiä, marjoja ja kasviksia. Kalaa ostamme paljon, senkin hinta nostaa hetkittäin niskakarvat pystyyn.”
Säästövinkeistä moni kokee hyödylliseksi sen, että ruokaa valmistaa kerralla suuremman määrän. Kaikilla tämä ei kuitenkaan toimi.
”Edullisinta olisi tarjota samaa ruokaa useana päivänä, mutta ainakaan meidän lapsille sama ruoka ei maistu useana päivänä peräkkäin, joten uutta ruokaa täytyy kokata usein. Kauppaan menevä raha tuntuu tällä hetkellä järkyttävältä. Terveellisen ja monipuolisen ruoan tarjoaminen lapsille on kuitenkin tärkeää ja olen säästänyt ennemmin omista menoistani”
Kyselyyn vastanneista löytyy kuitenkin niitäkin, joilla ruokamenot eivät vielä ole yli kipurajan.
”Selvittäisiin paljon vähemmälläkin, jos olisi taloudellinen pakko.”
Moni kertoo suosivansa nyt halvempia proteiineja ja panostavansa suunnitelmallisuuteen.
”Käytössä kolme kovaa K:ta: kerran viikossa kauppareissu, kauden juurekset ynnä muut sellaiset käyttöön ja kaikki itse valmistan.”
”Tilataan ruoka kerran viikossa paikallisesta marketista. Näin pyrin välttämään ylimääräiset heräteostot.”
”Olemme vähentäneet punaisen lihan käytön ihan minimiin, ja soijarouhe on tullut jäädäkseen. Ehkä kerran kahdessa viikossa on punaista lihaa tarjolla. Leipää ostamme hävikistä ja jos tuoretta haluamme, leivon itse. Paljon joutuu suunnittelemaan ruoka-asioita, mutta onneksi suunnittelu on ihan mukavaa.”
Kyselyyn vastasi yhteensä 249 lukijaa.
Jaa oma kokemuksesi