Perhe-elämä 05.12.2022 Päivitetty 12.05.2023

”Vasta nyt ymmärrän, mitä valtavia etuja suomalaisilla äideillä on” – Ulkosuomalaiset julkkikset kertovat, mitä he arvostavat Suomessa

Kehuja keräävät ainakin vaihtuvat vuodenajat, yhteiskunnan tuoma turva sekä Helsinki, joka on ”kuin elokuvalavaste”.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
Tiia Ahjotuli / OM-arkisto, MTV, iStock, Marika Valdez

Kysyimme neljältä perheelliseltä suomalaisjulkkikselta, mitä ulkomailla vietetyt vuodet ovat opettaneet heille Suomesta.

Näin Yhdysvalloissa asuvat Emmi Granlund, Renny ja Johanna Harlin sekä Annabella Daily vastasivat.

Emmi Granlund

Taiteilija Emmi Granlund tunnetaan myös NHL-kiekkoilija Mikael Granlundin puolisona. Mikaelin työn takia pariskunta asuu lapsineen Nashvillessa, Tennesseessä.

Granlundeilla on kaksi poikaa. Esikoinen Milo on 3-vuotias ja pikkuveli Noel puolitoistavuotias.

– Yhdysvalloissa vietetyt vuodet ovat opettaneet arvostamaan Suomen turvallisuutta: sitä, että lapset uskaltaa päästää yksin leikkimään pihalle, toisin kuin täällä, Emmi Granlund kertoo viestissään.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Henkilön EMMI GRANLUND (@emmi.granlund) jakama julkaisu

Vuodet ulkomailla ovat opettaneet häntä katsomaan suomalaisittain tuttuja systeemejä uusin silmin.

– Myös Suomen julkista terveydenhuoltoa ja koulutusjärjestelmää olen oppinut arvostamaan aivan uudella tavalla, sekä puhdasta luontoa ja vuodenaikoja.

Renny ja Johanna Harlin

Elokuvaohjaaja Renny Harlin ja näyttelijä-tuottaja Johanna Harlin ovat asettuneet asumaan Miamiin Coco-tyttärensä kanssa. Coco syntyi heinäkuussa 2022.

Vaikka perheen tukikohta on Yhdysvalloissa, matkustavat he töidensä perässä ympäri maailmaa.

Harlinit ylistävät suomalaista luontoa, etenkin merta ja saaristoa. Heidän mukaansa myös Suomen kaupungit ovat kauniita ja huomattavan puhtaita verrattuna moniin muihin maihin.

– Helsinki on melkein kuin elokuvalavaste täydellisine mukulakivikatuineen ja upeasti restauroitune rakennuksineen, he kuvailevat Kaksplussalle sähköpostitse.

Harlinit kiittelevät suomalaista terveydenhuoltoa, koulutusta ja sosiaaliturvaa. Erityismaininnan saa suomalaisten tapa hoitaa asioita.

– Elämä ulkomailla opettaa arvostamaan suomalaista talonpoikaisjärkeä, jolla asiat ratkotaan niin politiikassa kuin liike-elämässä ja ihan yksilötasollakin paljon yksinkertaisemmin kuin muualla.

Renny ja Johanna Harlin ovat tyttövauvan onnelliset vanhemmat. Kuva: MTV

Kaiken kaikkiaan Harlinit ovat ylpeitä juuristaan. He kertovat olevansa kiitollisia siitä, että he ovat syntyneet Suomessa.

– On hienoa kantaa Suomen lippua sydämessään ja kertoa syntyperästään maailmalla. Vastaanotto on aina positiivinen ja ihaileva.

Kiitoksen saavat myös aiemmat sukupolvet, koska heidän uhrauksiensa ansiosta Suomi on vapaa kotimaa, jonne voi aina palata.

Lue myös: Johanna Harlin: ”Unelmieni lapsiluku olisi varmaan 10 lasta”

Annabella Daily

”Suomen Carrie Bradshaw’ksikin” tituleerattu toimittaja ja yrittäjä Annabella Daily on kolmen pojan äiti. Esikoinen Lucas on 8-vuotias, Miles seitsemän ja nuorimmainen Jonas kaksivuotias.

Daily on vastikään viettänyt lapsineen Suomessa viisi kuukautta. Paluu Connecticutiin on edessä, ja se jännittää häntä.

– Vasta nyt ymmärrän, mitä valtavia ja ainutlaatuisia etuja suomalaisilla äideillä on, hän päivittelee sähköpostitse.

Annabella Daily on asunut Yhdysvalloissa yli 20 vuotta. Elämä kolmen vilkkaan pojan kanssa on aina vauhdikasta, mutta Suomessa ja muissa Pohjoismaissa vallitseva mielenrauha on hänen mukaansa uniikkia.

Suomessa vietetyt kuukaudet ovat saaneet Annabella Dailyn havahtumaan. Kuva: Marika Valdez

Dailyn mukaan arki Suomessa on kiireettömämpää kuin Yhdysvalloissa. Isommat lapset voivat kulkea itsenäisesti kouluun, heille ei tarvitse laittaa eväitä koulupäivän ajaksi eivätkä koulu tai päiväkoti vaadi vanhemman tiivistä osallistumista.

Yhdysvalloissa äidit ottavat useimmiten vastuun arjen pyörittämisestä. Daily kertoo, että Suomessa hänellä on ollut paremmin aikaa keskittyä töihinsä ja hyvinvointiinsa. Iltapäivisin hän on puolestaan pystynyt keskittymään lapsiin, kun samanaikaisesti ei ole tarvinnut tehdä muita asioita.

– Suomessa naisilla on ainutlaatuinen mahdollisuus hoitaa lapsia rauhassa vauva-aikana ja sitten tehdä töitä rauhassa, kun sen aika koittaa ja vieläpä yhdistää lapset työntekoon. Amerikassa usein pitää valita: työ tai lapset.

Daily huomauttaakin, että toisin kuin Yhdysvalloissa, hänen havaintojensa mukaan päiväkodista hakemiseen ja koulun tapahtumiin osallistuu yhtä paljon isejä kuin äitejä.

Juttu on julkaistu alun perin itsenäisyyspäivänä 6.12.2022. Tekstiä on päivitetty 12.5.2023.

Lue myös: Suomalainen Annabella teki huippu-uraa ja eli amerikkalaista unelmaa kunnes uupui – kolmas lapsi sai syntyä, kun burn out oli selätetty

Kotiliesi.fi: 7 tuotetta, joita ulkomailla asuvat suomalaiset hamstraavat kotimaasta

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X