Vaatteet ja varusteet 07.11.2020 Päivitetty 29.10.2021

Auto synnytyslahjaksi? Push present on maailmanluokan ilmiö, joka tulee pikku hiljaa Suomeen

Push present voi olla mitä tahansa kukkakimpusta uuteen autoon. Pitäisikö naisten saada synnytyksen jälkeen puolisolta lahja ponnistuksistaan?

Teksti
Jenna Parmala
Kuvat
iStock

Juuri kun totuit paljastamaan syntymättömän lapsesi sukupuolen gender reveal -juhlissa, Suomeen rantautuu hiljalleen toinenkin amerikkalainen vauvaperinne, push present.

Suomeksi ponnistuslahja on kirjaimellisesti lahja, jonka lapsen toinen vanhempi antaa kiitokseksi synnyttämisestä.

Lahja kuuluu monen naisen mielestä asiaan – ovathan he kantaneet yhteistä lasta yhdeksän kuukautta kohdussaan, kokeneet muutoksia kehossaan ja mielessään ja ovat nyt luopumassa pikkulapsiajaksi monin tavoin itsenäisyydestään. Miksipä ei saisi jotakin tunnustusta näille teoille?

Amerikkalaiskulttuurissa lahjan on oltava jotakin, mistä synnyttänyt nainen varmasti pitää, eikä sen kannata liittyä vastasyntyneeseen lapseen. Ajatellaan, ettei uusi vaippakassi hengi samankaltaista arvostusta ja romantiikkaa kuin kaunis koru kaiverruksin.

Push present – ei lahjaa, ei rakkautta?

Jos esimerkiksi isä tulee synnytykseen ilman push presentiä, hän on Amerikassa vähän kuin ilman syntymäpäivälahjaa kutsuille saapunut vieras. Ponnistuslahja on monissa maissa jo niin vakiintunut perinne, että ilman jäämisestä seuraa helposti parisuhdekriisi. Push present vakiinnuttaa asemaansa tärkeänä arvostuksen ja tunteiden ilmaisun keinona myös muun muassa Britanniassa ja Australiassa.

Synnytyslahja muistuttaa englanninkielisten maiden eternity ring -sormusperinnettä. Vuosipäivänä annettu timanttisormus oli puolison osoitus ikuisesta rakkaudesta ja uskollisuudesta.

Push present voi olla mitä tahansa. Korut, laukut, huivit ja auton avaimet ovat lompakon paksuudesta riippuen yllättävän tavallisia.

Push present voi olla mitä tahansa. Korut, laukut, huivit ja lompakon paksuudesta riippuen auton avaimet ovat yllättävän tavallisia.

Blingiä vai moottoripyörä?

Arkisemmat ponnistuslahjat ovat suoraan sairaalaan tuotuja kukkakimppuja, ilmapalloja ja uusia puhelimia. Julkkikset näyttävät kuitenkin mallia sille, kuinka tuore isä voi kumppaniaan parhaiten rahalla muistaa.

Beyoncén puoliso Jay-Z lahjoitti vaimolleen 35 000 dollarin arvoisen sormuksen, laulaja Pinkin aviomies taas rakensi tuoreelle äidille oman moottoripyörän.

Kardashianien suuressa perheessä push presentit eivät ole vielä maksaneet alle miljoonaa dollaria. Kim Kardashian sai Saint-pojan synnytettyään mieheltään Kanye Westiltä lahjaksi miljoonan dollarin kaulakorun, Kylie Jenner taas sai mieheltään 1,4 miljoonan dollarin ferrarin.

Eräät kalleimmista tunnetuista push presenteistä roikkuvat laulaja Jennifer Lopezin korvissa. Tähden nykyinen ex-mies Marc Anthony osti hänelle 2,5 miljoonan dollarin arvoiset korvakorut, synnyttihän rouva jopa kaksoset.

Push present Suomessa = sushia ja naistenlehtiä

Minkälainen sitten voisi olla suomalaisen naisen arvostama push present? Meillä ei koreilla erikoisuuksilla, mutta jokin ihan tavallinen yllätys, kuten suklaalevy tai naistenlehdet, voivat olla oikein hyvä lahja vastasynnyttäneelle.

Ja jokainen tavallaan. Joku voi arvostaa helminauhaa ja sushikattausta, toinen hyvää pitsaa ja kauniita kukkia. Ainakin siitä kelpaisi perinne, että puolisot toisivat vastasynnyttäneille äideille sairaalaan hyvää ruokaa ja mukavaa ajanvietettä.

Suomalaisia push presentejä voisivat olla myös:

  • Pullo kuohuvaa
  • Uusi videopeli
  • Raaputusarvat
  • Osakkeet
  • Lahjakortti omaan aikaan
  • Äänikirjapalvelu
  • Suosikkihajuvesi
  • Geisha-kuulat
  • Ilmainen ämpäri

Kommentit (1)

entäs load present miehelle, ilman miehen lastia ei olis vauvaa…esim heti raskauden varmistuttua mies sai load presentin 3 viikon loma thaimaahan öööö golfaamaan…ja snorklaamaan esim….tsiisus et kuulostaa typerätä joku ponnistuslahja :D

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X