Jannika B: Martta-tyttöni on ”kilttipää” – mutta aamu sujuu helpommin, jos en puutu vaatteisiin

Äitiyden myötä laulaja Jannika B:stä on tullut lempeämpi itseään kohtaan, mutta vaatimukset pukeutumiseen ovat muuttuneet – vaatteiden täytyy soveltua niin leikkipuistoon kuin asiakastapaamiseen.

Teksti
Elina Hovinen
Kuvat
Henri Juvonen

Kun laulaja Jannika B:n Martta-tytär, 4,  syntyi, hän intoutui monen muun äidin tavoin ostelemaan lapselle vaatteita. Hän teki löytöjä kirpputoreilta. Ostaminen on vähentynyt – ilmastonmuutos vaikuttaa Jannikan ostokäyttäytymiseen ja periaatteisiin vaatehankinnoissa.

– En enää halua ostaa kertakäyttömuotia. Nykyään hankin harvakseltaan laadukasta eettisistä syistä. Haluan ajatella sitä, minkälainen maapallo omalle lapselleni jää, Jannika kertoo.

Nyt Jannika suunnittelee myös itse vaatteita: hän aloitti viime vuoden lopulla yhteistyön ruotsalaisen me&i -vaatemerkin kanssa. Ensimmäinen Jannikan biisin, En luovu susta koskaan, mukaan nimetty mallisto julkaistiin vuoden alussa.

Jannika kuvaa vaatteita värikkäiksi, monikäyttöisiksi ja kaikille sopiviksi.

– Minulle on tärkeä muistaa, että värejä ei voi kukaan omia. Olen halunnut suunnitella malliston, jonka vaatteet sopivat värien puolesta kaikille, Jannika luonnehtii.

Avaruudesta kiinnostunut Martta on välillä kiukkupää

Martta on kiinnostunut avaruudesta. Siksi aihe pääsi kuosiin.

– Martta on ilmoittanut, että hänestä tulee isona astronautti, joka auttaa lapsia maailmaan, Jannika B kertoo.

Tämä ikävaihe on äitiydessä erityisen ihana: lapsen kanssa voi keskustella oivaltavasti ja yhdessä voi tehdä jo valtavasti asioita. Martta on myös ilmeisen temperamenttinen.

– Martta sanoo, että kutsun häntä välillä kiukkupääksi, mutta useimmiten hän on kilttipää, Jannika sanoo lempeästi.

– Nyt on huomattavasti helpompaa, kun nyt Martta on itsenäinen ja haluaa tehdä asioita itsekseen. Eräänä päivänä hän ilmoitti, että tästä lähtien hän on niin iso tyttö, että voi nukkua yksin omassa huoneessaan. Toisena yönä tämä päätös kuitenkin unohtui ja hän tulikin takaisin meidän viereen, Jannika sanoo nauraen.

Jannikan tyttärellä Martalla on vahvat näkemykset siitä, miten hän haluaa pukeutua.

”Naisellisuus ei tule vaatteista, vaan siitä miten itsensä kantaa”

Omaa tyyliään Jannika luonnehtii omanlaiseksi ja persoonalliseksi.

– Minä tykkään olla vain minä ja pukeudun sellaisiin vaatteisiin, jotka miellyttävät minua. Usein löydän aarteita kirppareilta tai alerekeistä. Ne ovat sellaisia, joita muut eivät kelpuuta itselleen, hän kuvaa.

– Tykkään olla naisellinen, mutta minulle naisellisuus ei tule vaatteista, vaan siitä miten kannan itseni.

Äitiys teki Jannikasta lempeämmän itseään kohtaan.

– Osaan arvostaa omaa kehoani huomattavasti enemmän. Ennen lapsen syntymää olin fyysisesti paremmassa kunnossa, mutta en ole koskaan aiemmin ollut näin tyytyväinen vartalooni kuin nyt, Jannika sanoo.

Myös pukeutuminen muuttui.

–  Pukeudun nykyään rennommin. Minusta on tullut kaikin puolin muutenkin rennompi.

Esiintymisasut voivat olla hyvällä syyllä övereitä, sillä niillä Jannika haluaa vahvistaa musiikin sanomaa ja dramatiikkaa. Arkena Jannika kuoriutuu ja vaihtaa mutkattomiin vaatteisiin, jotka tuntuvat hyvältä, vaivattomilta. Vaatimukset niille ovat kuitenkin kasvaneet:

–  Kun lähtee ovesta ulos lapsen kanssa, täytyy olla valmis leikkipuistoon ja palaveriin. Vaatteiden täytyy kestää tämä kaikki, Jannika B kertoo.

 

”Harmaaseen ehtii pukeutua myöhemminkin”

Martta vastaa tyylistään itse eikä äiti halua vaikuttaa vaatevalintoihin. Tytön lempiväri on pinkki. Martalla on voimakas oma näkemys siitä, minkälaisista vaatteista hän pitää.

– Enää en voi ostaa Martalle mitään, ellen hyväksytä vaatteita ensin hänellä, Jannika B nauraa.

– Aamut sujuvat huomattavasti helpommin, jos en puutu vaatevalintoihin. En rajoita hänen pukeutumistaan, vaan hän saa itse valita vaatteensa mieltymyksensä mukaan. Mustaan ja harmaaseen ja aikuismaisiin vaatteisiin ehtii pukeutua myöhemminkin.

Jannikalle on tärkeää, että vaatteet soveltuvat käyttötarkoitukseensa.

– Ominaisuudet ennen ulkonäköä – se olisi tärkeää muistaa myös meissä ihmisissäkin. Ulkovaatteissa se tarkoittaa esimerkiksi sateen- ja tuulenpitävää.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X