Vaatteet ja varusteet 16.01.2018 Päivitetty 26.06.2023

Lähes 30 000 ehdotusta, mutta: Äitiyspakkaus säilyy äitiyspakkauksena! Katso myös muut suositut nimivaihtoehdot

Kansa on puhunut: äitiyspakkauksen nimeä ei tule muuttaa.

Teksti
Jenni Heiti
Kuvat
Kela

Äitiyspakkaus, tuo suomalaisten lapsiperheiden suuri ylpeydenaihe, täytti viime vuonna 80 vuotta. Sen kunniaksi Kela teki loppuvuodesta kyselyn äitiyspakkauksen mahdollisesta uudesta nimestä. Kelan pääjohtajan Elli Aaltosen mukaan keskustelua äitiyspakkauksen nimen vaihtamisesta oli käyty laajalti, ja koska asiakkaiden toiveita haluttiin kuunnella, syntyi päätös kansalaiskyselyn järjestämisestä.

– Haluamme kohdella kaikkia tasapuolisesti. Perinteikkäällä nimellä on vahva kannatus, mutta toisaalta pakkauksen uudistaminen nimeä myöten on ollut paljon esillä, Aaltonen pohti tuolloin.

Vajaassa kuudessa viikossa Kelan kyselyyn saatiin lähes 30 000 vastausta. Uusia nimiä ehdotettiin, mutta lähes 60 % vastanneista halusi säilyttää nimen äitiyspakkauksena.

Ehdotuksia pyydetiin myös ruotsiksi, mutta ruotsinkielisille nykyinen nimi ei ole aivan yhtä rakas. Nykyisen nimen moderskapsförpackningen säilyttäisi joka viides vastaajista.

Eduskunnan päätös: nimi ei vaihdu

Äitiyspakkauksen nimi on kirjattu äitiysavustuslakiin, joten nimen muuttaminen on viime kädessä eduskunnan päätettävissä. Marraskuussa nimen vaihtaminen näytti mahdolliselta. Kelalle antamassaan haastattelussa perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko arveli, että moni isä saattaisi ilahtua nimen vaihtamisesta. Saarikko itse suhtautui myös positiivisesti nimen mahdolliseen muutokseen.

Kyselytuloksen valossa nimenvaihto ei ole Saarikon mukaan nyt ajankohtainen.
– Tämä kaikki kertoo siitä, kuinka tärkeitä äitiyspakkaus ja suomen kieli meille ovat, Saarikko sanoo.

– Aika ei ole nyt kypsä nimen muutokselle. Sen päätelmän tästä voi vetää. Pidän kuitenkin tärkeänä, että asiasta käytiin rohkea keskustelu. Ehkä se jo itsessään muistutti meitä niin äitiyspakkauksen merkityksestä kuin myös sen sisällön tarkoituksesta. Pakkaus on tarkoitettu koko perheen eli kaikkien vanhempien ja vauvan iloksi, Saarikko jatkaa.

Myös Kelan kielenhuoltaja Jenni Viinikka sanoo ymmärtävänsä, että suomalaiset päätyivät pitämään nykyistä nimeä parhaana.

– Äitiyspakkauksella on oma historiansa, joka vaikuttaa siihen, että kysymys pakkauksen nimestä koskettaa vahvasti. Perinteiset nimet vetoavat arvoihin ja muistoihin, Viinikka toteaa.
Hän kuitenkin muistuttaa, että kyseinen etuus on tarkoitettu koko perheelle. Perheiden monimuotoisuus ja nimen kytkös nimenomaan äitiin aiheuttavat sen, ettei äitiyspakkaus nimenä ole täysin ongelmaton.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X