Vaatteet ja varusteet 06.05.2021 Päivitetty 29.10.2021

Lapsen polkupyörä: Ota nämä huomioon – katso, paljonko erilaiset lasten pyörät painavat

Lapsen polkupyörän tärkeä kriteeri on nykymarkkinoilla hinnan ja painon suhde. Lue suositun Lapsi pyöräilee -Instagram-tilin pitäjän vinkit lapsen pyörän hankintaan.

Teksti
Riikka Heinonen
Kuvat
iStock

Lapsen polkupyörän hankinta on perheissä ajankohtaisinta usein aina kevään tullen. Ensipyörään kannattaa siirtyä vasta kun lapsi on harjoitellut ajamista potkupyörällä, löytänyt tasapainon ja oppinut liikkumaan pyörällä ilman tukea.

Lapsi pyöräilee -instatiliä pitävä Tuomas Rytky kehottaa vanhempia odottamaan ensipyörän hankinnassa siihen, että lapsi voi kokonsa puolesta ajaa 14- tai 16-tuumaisella pyörällä.

– En suosittele siitä pienemmän polkupyörän hankintaa, koska hyviä 12-tuumaisia pyöriä ei käytännössä ole. 12-tuumaiset pyörät ovat lapselle aina liian raskaita, Rytky toteaa.

Hyvä lastenpyörä on Rytkyn mukaan malliltaan pitkä ja matala.

– Pitkä ja matala pyörä ei kaadu yhtä helposti kuin lyhyt ja korkea. Lapsi tekee ajamista harjoitellessaan hallitsemattomia mutkia ja kaatuu väärän mallisella pyörällä ajaessaan helpommin. Matala ja pitkä pyörä on vakaampi ja lapsi pysyy sellaisella helpommin pystyssä.

Lapsen polkupyörän hankinnassa kannattaa panostaa laatuun.

– Edullisempia ns. markettipyöriä on syytä välttää niiden huonon geometrian, raskaan painon ja heikon jälleenmyyntiarvon takia. Edullisemmissa pyörissä jarrukahva on myös usein liian kaukana tai sen käyttäminen voi vaatia niin paljon voimaa, ettei lapsi jaksa käyttää jarrua. Laadukkaammissa pyörissä jarrukahvan etäisyyttä pystyy yleensä säätämään ja kahva on suunniteltu niin, että lapsenkin voimat riittävät jarrun käyttämiseen.

Muista 4 asiaa, kun hankit lapsen polkupyörää ensi kertaa:

1. Oikea koko

Ajaminen on liian pienellä pyörällä huomattavasti hankalampaa, koska silloin polvet menevät ajaessa liian koukkuun. Lisäksi pienessä pyörässä polvet osuvat usein tahattomasti ohjaustankoon ja ajaminen on kaikin puolin kiikkerää. Jos lapsen pyöräily ei tahdo lähteä sujumaan, kannattaa tarkistaa onko pyörä lapselle oikean kokoinen.

2. Keveys

Lapsen innon polkupyörään voi latistaa, jos lapsen pyörä on niin raskas, ettei jaksa sillä ylämäkiä tai nostaa sitä maasta pystyyn. Allaolevassa taulukossa on eri pyörävalmistajien ilmoittamat painot.

Esimerkiksi perinteisiksi mielletyt Jupiter tai Tunturi eivät valmista tällä haavaa pyöriä 14-tuumaisilla renkailla. Vertailua hankaloittaa, että jotkin kevyiden pyörien valmistajat saattavat ilmoittaa pelkän rungon painon ilman polkimia, joista tulee yleensä puolisen kiloa lisäpainoa.

Lasten polkupyörä (14″) Paino Hinta (noin)
Stoy Speed 11,3 kg 180 e
Vermont 9,4 kg 140 e
Strider 14x (polkimilla) 6,9 kg 250 e
Frog 40 6,5 kg 400 e
White XC superlight 6,3 kg 250 e
Vitus 6,0 kg 265 e
Early Rider Belter 5,5 kg 400 e
Woom 2 5,3 kg 300 e
Islabikes Cnoc Small 5,2 kg 460 e
Serious Superlite 5,0 kg 240 e

3. Käsijarru

Jalkajarrullista ensipyörää ei kannata hankkia, koska jalkajarru on käsijarrua turvattomampi ja raskaampi. Edullisemmissa markettipyörissä ei useinkaan ole käsijarrua vaan jalkajarru.

4. Lisävarusteita harkiten

Mitä vähemmän pyörässä on lisävarusteita, sitä kevyempi ja turvallisempi se lapsen käytössä on. Mikäli ohjaustankoon kiinnitetään etukori, pyörän ohjaus muuttuu, eikä pyörä ole enää yhtä kevyt ja ketterä kuin aiemmin. Lokasuojien hankkimista voi harkita, jos pyörällä halutaan kulkea joka päivä säässä kuin säässä. Lokasuojia ei kuitenkaan tarvita, jos pyörällä liikutaan etupäässä kuivalla asfaltilla.

Tuomaksen vinkit lasten pyöriin erikoistuneista merkeistä

Kevyitä, käsijarrullisia, hyvin suunniteltuja pyöriä, joissa kaikki yksityiskohdat on mietitty huolella lapsen näkökulmasta ovat: Woom, Frog, KUbikes, Islabikes, Naloo ja Early Rider. Tuomas Rytky on vaikuttajayhteistyössä Frogin kanssa.

Edullisempia, mutta varsin kelvollisia lasten pyöriä, jotka eivät aivan yllä edellä mainittujen merkkien joukkoon: Vitus ja White superlight.

Lue myös: Pyörän oikeaa kokoa ei katsota lapsen pituudesta – kurkita mittausvinkki potku- tai polkupyöräostoksille

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X