Vaatteet ja varusteet 03.11.2017 Päivitetty 20.09.2024

Muista nämä, kun hankit turvaistuinta – 5 ohjetta ostoksille

Turvaistuin hakusessa? Muista nämä, ennen kuin lähdet ostoksille.

Teksti
Maria Soininen
Kuvat
iStock

Turvaistuin on autoilevan lapsiperheen tärkeimpiä hankintoja. Oikean mallin löytämiseen kannattaa käyttää aikaa, sillä markkinoilla on paljon tarjontaa. Ennen turvaistuimen lopullista valintaa kannattaa tutustua erilaisiin turvaistuinvertailuihin. Uusimpien testien tulokset löydät esimerkiksi Autoliiton sivuilta. Heikon tai välttävän arvosanan saaneet istuimet kannattaa ohittaa suosiolla.

Kokosimme muistilistan istuinostoksille:

1. Osta livenä

Kun ostat turvaistuimen asiantuntevasta liikkeestä, sen asennukseen ja käyttöön on mahdollista tutustua etukäteen. Näin varmistat, että istuin mahtuu autoon ongelmitta ja sen asentaminen sujuu vaivatta.

2. Lue käyttö-ohjeet

Perehdy turvaistuimen käyttöohjeisiin kunnolla. Istuimessa saattaa olla osia tai toimintoja, jotka voivat jäädä huomaamatta ilman käyttöohjetta.

Varmista, että todella hallitset turvaistuimen käytön: helppokäyttöisyys on kaiken a ja o, ja varsinkin turvakaukaloa joutuu irrottamaan ja kiinnittämään jatkuvasti.

3. Tarkasta auton turvatekniikka

Varmista auton omasta ohjekirjasta, asettaako turvatekniikka joitain rajoituksia lasten turvalaitteiden asentamiseen. Turvaistuinvalmistajan nettisivuilta voit tarkistaa, käykö turvalaite juuri omaan automalliin.

4. Tiedä, miten kiinnität lapsen oikein

Lapsen kiinnittäminen turvaistuimeen on yhtä tärkeää kuin istuimen kiinnittäminen autoon. Ole tarkkana, että istuimen vyöt on asennettu kunnolla — lapsi voi irrota liian löysällä olevista vöistä. Tämä on hyvä muistaa myös talvella, kun lapsella on paksumpi vaatetus ja kiinnitysvyöt jäävät helposti väljiksi. Vauvojen turvaamiseksi eräs vaihtoehto on ostaa erillinen lämpöpussi, jossa turvakaukalon turvavyöt tulevat pussin sisään. Tällöin lapsen voi pukea automatkalle kevyemmin.

5. Varmista, että käytetty istuin on ehjä

Hyvät turvaistuimet ovat monesti melko kalliita ja käytetyn istuimen hankkiminen voi houkuttaa. Tällöin täytyy olla varma istuimen käyttökelpoisuudesta: ehjältäkin näyttävä turvaistuin on saattanut olla kolarissa ja vaurioitua. Istuimen maksimikäyttöaika on yleensä 5–7 vuotta riippuen istuimen käyttöasteesta ja säilytysolosuhteista. Älä koskaan osta turvaistuinta näkemättä sitä ja varmistumatta sen käyttöhistoriasta!

Lähde: Autoliitto

Lue myös: 

6 vinkkiä: näin lapsiperhe autoilee turvallisesti talvella

Näin sujuu pitkä automatka lasten kanssa – 7 toimivaksi testattua vinkkiä

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X