Vaatteet ja varusteet 20.11.2015 Päivitetty 19.08.2021

Muista nämä 6 asiaa, kun valitset lastenvaunuja

Lastenvaunut ovat tärkeä investointi. Jos kokemusta rattaista ei ole, hankinta voi aiheuttaa harmaita hiuksia, sillä erilaisia vaihtoehtoja on loputtomasti. Näiden ohjeiden avulla selviät vaunukaupasta sujuvasti.

Teksti
Elisa Hurtig
Kuvat
123RF

1. Missä ja miten asut?

Mieti missä liikut päivisin: täytyykö vaunujen mahtua kapeaan hissiin tai käytkö usein kyläpaikassa, jonka ovi on kapeahko. Silloin kannattaa valita mahdollisimman kapeat vaunut. Myös heittoaisasta voi olla hyötyä pienessä hississä, sillä sen voi nostaa väliaikaisesti ylös.  Kaupungissa asuvalle on usein tärkeää, että vaunut ovat pienet ja näppärät.

Jos asut omakoti- tai rivitalossa, rattaiden leveydellä ei ehkä ole niin väliä.

Kolmipyöräiset rattaat sopivat hyvin aktiiviselle ihmiselle, joka haluaa liikkua erilaisissa maastoissa. Rattaat ovat ketterät ja niitä on kevyt työntää.  Kyyti on myös tasaista, kun etummainen pyörä liikkuu vapaasti.

Lue lisää: Asiantuntijan vinkit: Näin valitset turvalliset lastenvaunut

2. Koppa vai kantokassi?

Yhdistelmärattaisiin on valittavana usein kova koppa tai rattaisiin laitettava kantokassi, jossa vauva kulkee ensimmäiset kuukautensa. Kantokassi on kätevä silloin, jos kerrostalossa ei ole hissiä, ja vaunut on jätettävä alas varastoon. Silloin vauvan voi kantaa sisälle kantokassissa, eikä painavaa koppaa tarvitse raahata rappuja pitkin ylös.

3. Minkälaiset pyörät?

Kääntyvät etupyörät helpottavat asioimista ahtaissa tiloissa. Pohdi kuitenkin, tarvitsetko isot renkaat vai pärjäätkö pienillä. Jos talvisin lumen auraaminen ei ole säännöllistä, kannattaa panostaa isoihin pyöriin.

Keskustele: Talvivauvalle vaunut, millaisia suosittelet?

  • Ilmatäytteiset pyörät ovat pehmeimmät ja sopivat hyvin erilaisiin maastoihin. Ne kuitenkin vaativat huoltoa: painetta täytyy tarkkailla ja rengas voi puhjeta.
  • Umpikumipyörät sopivat sellaiselle, joka haluaa huolettomuutta. Ne ovat kuitenkin kovat, eivätkä sovellu hyvin maastoon.
  • Vaahtotäytteiset renkaat ovat hieman umpikumisia pehmeämmät, mutta yhtä huolettomat.

Lue lisää: Millaiset matkarattaat kesäksi?

4. Onko käyttäjiä useita?

Jos vaunuja työntää kaksi erimittaista ihmistä, tarkista jo liikkeessä, että työntöaisan saa säädettyä molemmille työntäjille sopivaksi, eivätkä työntäjän jalat osu rattaisiin. Aisa voi olla joko teleskooppinen tai nivelellä toimiva.

Keskustele: Käytetyt vai uudet vaunut vauvalle?

5. Tarvitseko tavarakorin?

Mieti, mitä tavaroita tavarakoriin täytyy mahtua. Autottoman kannattaa satsata isoon tavarakoriin, sillä sinne mahtuu esimerkiksi ruokaostokset. Huomioi valmistajan asettamat painorajat.

6. Tarvitsetko lisävarusteita vaunuihin?

Rattaisiin on saatavilla loputon määrä lisävarusteita. Ilmankin pärjää, mutta jos rattaisiin ei kuulu vakiona sadesuojaa, se kannattaa ostaa erikseen. Adapteri on hyvä hankinta niille, jotka haluavat kiinnittää turvakaukalon runkoon. Suomessa talvella jonkinlainen lämpöpussi on lähes ehdoton hankinta.

Lue lisää: Charlotte-prinsessa tuotiin ristiäisiin aidoissa retrovaunuissa

+ Entäpä, jos tarvitset tuplarattaat?

Tuplarattaiden istuimet voivat olla peräkkäin tai vierekkäin. Peräkkäiset rattaat ovat yleensä kapeammat, mutta pidemmät. Ne on usein tarkoitettu eri ikäisille sisaruksille, mutta joitain voi käyttää myös kaksosille. Vierekkäin olevista istuimista saa molemmat istuimet makuuasentoon. Niitä on saatavilla myös todella kapeita malleja, jolloin ne eivät vie enempää tilaa kuin yhden lapsen vaunut.

Asiantuntijoina Vaunu-aitan Henrica ja Sonja

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X