Toppavaatteet, villa-asu ja kauluri... Nämä talvivarusteet jokainen lapsi tarvitsee

Ulkona voi leikkiä pitkiäkin aikoja, kunhan varusteet ovat kohdillaan. Listasimme taaperon ja leikki-ikäisen tarvitsemat talvivaatteet ja -varusteet.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
iStock

Kun talvi tekee tuloaan, kannattaa hyvissä ajoin tarkistaa, että kodista löytyy lapselle lämmintä ulkoiluvaatetta yllättävän pakkaspäivän varalle. Usein lumi ja pakkanen saapuvat lähes varkain hätkähdyttämään arkiaamuna.

Silloin on huojentavaa, että kaapissa on lapselle talvivarustus, jolla on mukava suunnata päivähoitoon, kouluun tai muuten vain nauttimaan ulkoleikeistä.

Monia hirvittää lasten talvivaatteiden kova hinta: kaupasta uutena ostetut toppavaatteet ovat kiistämättä kalliita. Toisaalta laadusta ei kannata tinkiä, jotta ulkoilu on mukavaa.

Laadukkaat ulkovaatteet kestävät useammalla lapsella. Polvia tai peppua saattaa joutua paikkailemaan esimerkiksi vaatelaastareilla, mutta muuten toppavarusteet voivat hyvinkin säilyä vauhdikkaista leikeistä huolimatta useammalle seuraavalle käyttäjälle.

Näin on myös monien muidenkin talvivaatteiden kohdalla. Ainoastaan käsineet tuntuvat kuluvan nopeasti puhki, joskin niissäkin löytyy eroja.

Lue myös: Vetoketjun korjaus tai reiän paikkaaminen? Käsityöbloggaajan vinkeillä säästyt kalliilta ulkovaatehankinnoilta

Talvikengät ja toppavaatteet ovat tärkeimmät hankinnat – nämä tarvitaan talvikauteen

  • Toppahaalari. Haalarin etu takkiin ja housuihin verrattuna on siinä, että se pitää selän lämpimänä. Lumikasoihin kiipeilyn seurauksena lunta ei pääse livahtaman ulkovaatteiden sisään ainakaan vyötäröltä. Toppahaalarit myös hylkivät hiukan kosteutta. Haalarin kokoa valitessa kannattaa huomioida se, että kirpeämpinä pakkaspäivinä alle on mahduttava useampi vaatekerta. Usein haalarivalmistajat ovat kuitenkin huomioineet tämän tarpeen hyvin.
  • Toppatakki. Vaihtoehto haalarille. Lämpimiä toppatakkeja saattaa saada kirpputorilta hyvin edullisesti. Tärkeää on, että takki on sopivan kokoinen mutta sen verran väljä, että sinne mahtuu tarvittaessa kerrastoja alle. Huppu on myös hyvä olla, sillä siitä on iloa kovalla lumipyryllä ja purevan tuulisella säällä.
  • Toppahousut. Vaihtoehto haalarille. Toppahousujen etu on vessassa käynnin helppous verrattuna haalariin, joka pitää riisua lähes kokonaan pois. Vedenpitävyydessä on eroa, mutta toisaalta ei kannata maksaa itseään kipeäksi suuresta vesipilariarvosta, sillä vesikelillä lapsille puetaan yleensä joka tapauksessa sadevaatteet toppavaatteiden päälle. Ulkoiluvarusteista toppahousut ovat ehkä hankalin löytää kirpputorilta hyväkuntoisena. Henkseleillä varustetut housut ovat näppärät, sillä ne varmistavat selän lämpimänä pysymisen.
  • Kengät. Talvikenkien on hyvä pitää hiukan kosteutta, sillä etenkin Etelä-Suomen loskakeleissä ne joutuvat koetukselle. Taaperolle talvikengät kannattaa valita tarrakiinnityksellä.
  • Kerrasto. Kylminä päivinä lapsi saattaa tarvita paidan ja toppa-asun väliin esimerkiksi fleecen tai villapaidan. Myös lämpimät lisähousut ovat kovalla pakkasella tarpeen. Merinovillahaalari on myös kätevä ja lämmin vaihtoehto. Oikein kylmällä kelillä lapselle kannattaa pukea ensimmäiseksi lämmittävä aluskerrasto, sen jälkeen vaatekerros ja lopuksi villahaalari.
  • Villasukat. Kovimmilla pakkasilla villasukat saattavat olla tarpeen. Villasukkia löytyy kaupasta, mutta ne syntyvät myös helposti itse esimerkiksi tällä ohjeella.
  • Kauluri. Pehmeä ja kutittamaton kauluri suojaa kaulaa ja niskaa tuulelta.
  • Käsineet. Toppakäsineiden kannattaa pitää hieman kosteutta. Niitä on hyvä myös olla muutama pari varalla, jos käsineisiin menee sisälle lunta, mikä kastelee ne. Kovimmilla pakkasilla ohuet villalapaset voivat olla hyvä lisä talvirukkasten alle.
  • Hattu tai pipo. Oleellista päähineen valinnassa on sopiva koko, jotta se ei esimerkiksi valahda helposti silmille. Päähineen pitäisi olla miellyttävän tuntuinen ja suojata korvia tuulelta. Pienille lapsille kypärämyssy on erinomainen vaihtoehto, ja miksei isommillekin.

Älä unohda kurahousuja ja muita sadevarusteita

Talvellakin tulee eteen päiviä, kun lämpötila nousee plussan puolelle. Silloin ulkona on hyvin märkää.

  • Sadetakki ja -housut tai sadehaalari. Sateisella ja märällä säällä sadevaatteet suojaavat pientä ulkoilijaa. Koska sadevaatteet vedetään yleensä toppavaatteiden päälle, kannattaa niiden olla talvella hieman reilua kokoa. Osa lapsista ei välittäisi laittaa sadevaatteita päälle, koska liikkuminen saattaa tuntua kankealta. Mieluisen kuosin valinta voi piristää sadevaatteiden käyttöä. Kannattaa myös harkita vuorillisen sadehaalarin hankkimista: plussakeleillä liikkuvainen lapsi voi hyvin pysyä siinäkin lämpimänä, kunhan alla on villahaalari.
  • Kumisaappaat. Kumisaappaista löytyy sekä niin kutsuttua kesämallia että vuorillista versiota. Talven lähestyessä vuorilliset kumisaappaat saattavat tulla tarpeeseen, jos tuntuu, että villasukat eivät riitä pitämään jalkoja lämpimänä. Joskus myös erillinen lämpöpohjallinen voi olla talvikauden kumisaappaisiin hyvä ratkaisu.
  • Sadehanskat. Myös näistä löytyy vuoreton ja vuorillinen versio. Jos hanskoja käytetään toppakäsineiden päällä, on vuoreton versio on parempi.

Kun vaatteet ja asusteet on hankittu, kannattaa ensi töiksi nimikoida ne huolella esimerkiksi kangastussilla tai nimitarroilla. Näin kalliit varusteet pysyvät varmemmin tallella.

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X