Vaarallisia leluja jää nyt jatkuvasti viranomaisten haaviin – uskaltaako Kiinassa valmistettuja leluja enää ostaa?

Vaikka lelujen tilaaminen kiinalaisista verkkokaupoista saattaa houkuttaa, halvat leikkivälineet voivat sisältää kohtalokkaita riskejä. Kiinalaislelut eivät täytä eurooppalaisia turvallisuusvaatimuksia millään mittarilla.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
iStock

Kiina oli ylivoimaisesti yleisin vaarallisten lelujen alkuperämaa vuonna 2023. Yli 83 prosenttia Eurooppaan viime vuonna saapuneista vakavan turvallisuusriskin aiheuttavista leluista oli valmistettu Kiinassa, selviää suomalaisen Measurlabs-laboratoriopalvelun katsauksessa.

Yleisimpiä ongelmia leluissa olivat haitalliset kemikaalit, kuten ftalaatti, lyijy, kadmium sekä formaldehydi ja bisfenoli A. Monissa leluissa pitoisuudet ylittivät monikymmenkertaisesti lainsäädännössä määritellyt ylärajat.

Haitallisten kemikaalien jälkeen toiseksi yleisin vakava turvallisuusriski oli pienten osien aiheuttama tukehtumisvaara. Lisäksi kymmenet lelut aiheuttivat riskin muunlaisille loukkaantumisille, kuten kuristumiselle tai kuulo- ja näkövaurioille. Erityisen huolestuttavaa onkin, että lukuisat kiinalaisvalmisteiset lelut aiheuttivat katsauksen mukaan lapsille samanaikaisesti useamman erilaisen turvallisuusriskin.

Ftalaatit voivat imeytyä kehoon ihon läpi

Ftalaatteja käytetään pehmentämään halpaa muovia, kuten PVC:tä, joten se on yleinen keino säästää tuotantokustannuksissa. Ftalaatteja löytyy usein pehmeää muovia sisältävistä leluista, kuten muovisista nukeista, palloista ja eläinhahmoista.

Kyseiset kemikaalit on luokiteltu lisääntymisterveydelle haitallisiksi, ja niiden epäillään
vaikuttavan negatiivisesti erityisesti poikien hedelmällisyyteen.

Ftalaatit irtoavat tuotteista verrattain helposti. Kemikaalit voivat imeytyä kehoon ihon läpi, ja toisaalta niitä saattaa siirtyä suuhun epäsuorasti käsistä, kun lapsi on leikkinyt kemikaaleja sisältävällä lelulla.

– Haittavaikutusten riski kasvaa sitä mukaa, mitä suuremmalle kemikaalikuormalle lapsi
altistuu ja mitä pidempään altistus kestää, toteaa Measurlabsin testausasiantuntija Krista Alasalmi.

Uskaltaako kiinalaisvalmisteisia leluja enää ostaa?

Alasalmen mukaan tunnettujen merkkien Kiinassa valmistettuja leluja voi hankkia lapsille.

– En kuitenkaan missään nimessä suosittele tilaamaan leluja suoraan kiinalaisista verkkohalpakaupoista, sillä ne eivät kuulu viranomaisten valvonnan piiriin, jolloin laatu on täysin kuluttajan omalla vastuulla.

Millaisia leluja verkosta ei ainakaan kannata hankkia?

– Hyvin tyypillisiä tapauksia ovat vauva- ja muotinuket, jotka muistuttavat kalliimpia merkkituotteita. Suosittelisin välttämään halpoja kopioita ja ostamaan mieluummin vähemmän, mutta laadukkaampia leluja.

Alasalmen ja hänen kollegoidensa tutkimat tilastot kertovat, millaisia löydöksiä on tehty valvonnan piiriin kuuluvista tuotteista.

– Jo nämä tulokset ovat hyvin huolestuttavia. Sitä, millaisia riskejä löytyy valvonnan
ulkopuolelle jäävistä leluista, voidaan vain arvailla.

Alasalmi tähdentää, että koska suoraan kiinalaisista verkkokaupoista tilattuja tuotteita ei valvota juuri lainkaan, on lelujen massatuottajille houkuttelevaa säästää kustannuksissa käyttämällä laittomia
kemikaaleja.

– Pitäisin hyvin todennäköisenä, ettei suuri osa kiinalaisista nettikaupoista tilatuista
leluista täytä eurooppalaisia turvallisuusvaatimuksia.

Tätä hypoteesia tukee se, että eurooppalaisten leluvalmistajien kattojärjestö Toy Industries of Europe testautti alkuvuodesta 19 Temusta tilattua lelua, joista 18 ei täyttänyt eurooppalaisten leluturvallisuusstandardien vaatimuksia.

Suomalaisista lelukaupoista ostaminen turvallista

Kotimaisista lelukaupoista Kiinassa valmistettuja leluja voi ostaa melko turvallisin mielin, sillä
Tukes ja Tulli valvovat lelujen turvallisuutta tehokkaasti. Toimiva viranomaisvalvonta
kannustaa maahantuojia kiinnittämään huomiota omavalvontaan.

– Kiinnittäisin huomiota siihen, että lelun valmistaja tai maahantuoja sijaitsee Euroopassa, koska silloin tuote kuuluu EU-lainsäädännön mukaisen markkinavalvonnan piiriin. Valvonnan piiriin kuuluva toimija ei voi jatkuvasti tuoda lainvastaisia tuotteita Eurooppaan, sillä toiminnasta jää varmasti jossain
vaiheessa kiinni.

Leluostoksilla kannattaa lasten turvallisuuden lisäksi miettiä myös eettisiä puolia, eli leluja hyvin pienellä palkalla valmistavaa työvoimaa ja lyhytikäisten tuotteiden aiheuttamaa ympäristökuormaa.

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X