Kumpi välikerrasto talvihaalarin alle – vertailussa villa ja fleece
Kumpi valita lapsen talvihaalarin alle, fleece- vai villakerrasto? Asiantuntija tarkasteli kysymystä vaatteen lämmittävyyden, kestävyyden ja ekologisuuden kannalta.
Lapsilla sisä- ja ulkovaatteiden väliin puettava lämpökerrasto on talvipukeutumisen must.
Kylmillä talvikeleillä ulkoillessa kerrospukeutuminen kannattaa, sillä useat vaatekerrokset lämmittävät yhtä paksua vaatekerrosta paremmin.
Mutta kumpaa materiaalia välikerraston kannattaisi olla, villaa vai fleeceä?
Materiaaleissa paljon eroja
Kun lämpömittari näyttää 20 pakkasastetta, on vanhemman valinnan paikka. Kumpi vaihtoehto pitää lapsen paremmin lämpimänä?
Aalto-yliopiston muotoilun tutkimuksen professori, tekstiilien tutkimuksen asiantuntija Kirsi Niinimäen mukaan vastaus on selvä.
– Villa on lämpimämpi, Niinimäki toteaa.
Villainen välikerrasto on materiaalina fleeceä hengittävämpi. Se pitää lämpöä kosteanakin jos lapselle tulee leikin pyörteissä hiki, eikä silloinkaan tunnu märältä.
– Fleece on polyesteriä eli umpinainen, ja siten ei hengittävä. Kostuessaan se ei pidä lämpöä niin hyvin kuin villa.
Osa lapsista ei siedä villaa vaatemateriaalina, sillä se voi kutittaa ja tuntua tämän takia epämiellyttävältä. Villalaatuja on kuitenkin erilaisia, eikä esimerkiksi sileäpintainen merinovilla yleensä kutita.
Kun villakerroksen alle laittaa tavalliset sisävaatteet, ongelmaa ei pitäisi olla karheammankaan villan kanssa.
Sisarukselta toiselle – vaatteiden kestävyys ja ekologisuus puntarissa
Villainen välikerrasto vaikuttaa selvältä valinnalta alkuvuoden pakkaskeleissä.
Talvella päivittäin käytettävien vaatteiden kohdalla herää kuitenkin myös toinen kysymys: Miten kestäviä kerrastot ovat?
Niinimäen mukaan tässä asiassa fleece vie voiton. Tekokuituisilla vaatteilla on usein pitkä käyttöikä verrattuna vaatteisiin, jotka on tehty luonnonkuiduista.
– Tosin villainen välikerrasto ei juurikaan joudu varsinaiseen kulutukseen, koska päälliskerros ottaa vastaan suurimman kulutuksen. Eli villainenkin kestää kyllä parinkin lapsen käyttöiän.
Villa on materiaalina arvokkaampi kuin fleece, eli fleecekankaisia kerrastoja saa usein villakerrastoja edullisemmin.
Edullinen materiaali on kuitenkin luonnolle kallista – fleece ei ole ympäristöystävällinen ja ilmastonmuutoksen aikakaudella kovin vastuullinen valinta. Vuonna 2017 fleecekangas valittiin jopa vuoden turhakkeeksi.
Siitä irtoaa pesussa mikromuovia, mikä tekee siitä ympäristölle haitallisen, ja fleecen materiaali polyesteri on öljyntuotannon sivutuotetta.
Villa puolestaan on uusiutuva luonnonmateriaali ja siten ekologisempi. Niinimäki tosin huomauttaa, että myös villan tuotantoa voi tarkastella kriittisesti, ja villan eettisyys riippuu paljon villan alkuperämaasta.
Vanhemman pohtiessa kylmänä talviaamuna villaisen ja fleecekankaisen välikerraston välillä on kuitenkin selvää, kumpaa vaihtoehtoa Niinimäki lapsille suosittelee.
– Ehdottomasti villaista. Se on ekologisempi ja käyttömukavuudeltaan ylivoimainen fleeceen verrattuna.
Jaa oma kokemuksesi