Vaatteet ja varusteet 14.01.2014 Päivitetty 16.09.2021

Vaunusukset ja aisamuhvi - näin liikut vauvan kanssa hangessa

Pikkuvauvan äiti tai isä, älä anna talven estää ulkoilua. Kaksplus kokosi vinkit talviulkoiluun vauvan kanssa.

Teksti
Anna Intovuori ja Oili Urmas
Kuvat
Tommi Tuomi / SKOY

Pulkalla pääsee

Vauvapulkassa on istuinosa ja turvavyö, jotta vauva pysyy tukevasti kyydissä. Pulkassa voi kuljettaa vauvaa, joka osaa jo istua. Vauvapulkka on tarkoitettu vain lapsen vetämiseen, sillä ei voi laskea mäkeä. Pulkka ei tarjoa suojaa tuulta tai tuiskua vastaan, joten lumipyryssä vauva ei välttämättä viihdy pulkassa.

Pulkan kylkiin kannattaa liimata heijastintarroja, jotta se näkyy hämärässäkin.

Jotkut vanhemmat ovat kehittäneet oman versionsa vauvapulkasta kiinnittämällä turvakaukalon tavalliseen pulkkaan. Tämä kulkuväline käy myös vauvalle, joka ei vielä osaa istua.

Osa käyttää mieluummin ahkiota kuin pulkkaa, koska ahkioon mahtuu enemmän lämmikkeitä. Lisäksi ahkiossa on korkeammat reunat, eikä se keikkaa helposti, vaikka eteen sattuisikin este.

Kävellen lumessa

Kantorepussa ja kantoliinassa on kätevä kuljettaa lasta talvellakin. Kenkiin kannattaa hankkia liukuesteet, jotta voi kävellä turvallisesti jäisilläkin kaduilla.

Vauva voi olla joko kantajan takin alla tai päällä. Jos vauva kulkee takin alla, kantajan keho ja liina lämmittävät vauvaa, joten hän ei tarvitse useita vaatekerroksia. Mutta vauvan pää, kädet ja jalat kannattaa suojata kunnolla, sillä vauvan ääreisverenkierto ei toimi yhtä tehokkaasti kuin aikuisella.

Kun vauva kasvaa, hän ei välttämättä mahdu enää kantajan takin alle. Talvitakkiin voi teettää tai ommella itse lisäkappaleen vauvaa varten. Lisäksi nettikaupat myyvät kantotakkeja.

Isot renkaat vaunuihin

Kun vaunuissa tai rattaissa on isot renkaat, niitä pystyy työntämään myös lumisohjossa. Metallinen tavarakori vaunujen alla ei kerää lunta samalla tavalla kuin kangaskori, ja metallikori on myös helppo puhdistaa.

Sukset pyörien alle

Vaunujen tai rattaiden pyöriin voi kiinnittää sukset, jolloin liikkuminen on luistavaa joka kelissä. Lastentarvikeliikkeistä saa vaunuihin tarkoitettuja suksia. Käsistään kätevä voi nikkaroida itse vanhoista suksista vaunuihin sopivat jalakset.

Kunnon varusteet tuiskuun

 

teleskooppilapio web

 

Kokoon taittuva teleskooppilapio on helppo kuljettaa vaunujen tavarakorissa, 8,99 e, Clas Ohlson.

axso_sukset_web

Axso-lastenvaunusukset asennetaan vaunujen etupyöriin, joihin kohdistuu työnnettäessä suurin vastus. Sukset käyvät kaiken mallisiin pyöriin, 59 e.

Dauni beige web

Odenwälderin Dauni-untuvapussi sopii turvakaukaloihin ja -istuimiin sekä rattaisiin, joissa on 3- tai 5-pisteturvavyöt. Pussin yläosan saa säädettyä hupuksi suojaamaan vauvan päätä ja korvia, 129 e.

ElodiexDetailsxCapxLaxBaro web

Veden- ja tuulenpitävää Elodie Details -myssyä saa neljää eri kokoa (0–3 vuotta), 22,90 e.

ge_f6_air+_musta_turkoosi_WEB

 

Gesslein F6-Fi Air+ yhdistelmävaunuihin kuuluvat vaihdettavat suuret ja pienet etupyörät. Ilmapyörät kulkevat vaivatta lumessa, 1 025 e.

 

Mini Rodini töppöset web

Vauvan maastokuosiset toppatöppöset ovat Mini Rodinin mallistosta, 25 e.

nahkalapikkaat web

Kotimaiset Topman -nahkalapikkaat ovat paikallaan kovassa pakkasessa, 219 e. Kotimaiset Devisys-liukuesteet on valmistettu kumiseoksesta. Pohjassa on talvirenkaista tutut kovametallinastat.

stokke xplory winterkit_web

Stokke Xplory -talvivarusteet sopivat pohjolan kylmiin säihin. Lisäeristetty kuomu ja myrskysuojus takaavat lämpimän olon. Käsimuhvi varmistaa, että työntäjänkään kädet eivät palele. Xplory-vaunut 1 340 e ja Winter Kit 282 e.

vauvapulkka web

Orthexin vauvapulkassa on korkea selkänoja ja turvavyö. Värivaihtoehtoina limenvihreä ja keltainen, pinkki ja turkoosi, 19,95 e. Ruskovillan parkittu lampaantalja kestää konepesun. Väreinä valkoinen ja hunaja (kuvassa), 79,50 e.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X