Vapaa-aika 17.05.2023

5 nykyisin vakiintunutta nimeä, jotka ovat alun perin kirjailijoiden keksimiä

Saatat olla tietämättäsi kiitoksen velkaa jollekulle maailmankirjallisuuden merkkihenkilölle, jos lapsesi nimi onkin hänen käsialaansa.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
iStock

Ei ole tavatonta, että jonkin rakastetun kirjan tai tv-sarjan myötä jonkin nimen suosio kasvaa huimasti. Esimerkiksi nimi Ronja sai nostetta ruotsalaiskirjailija Astrid Lindgrenin myötävaikutuksesta, kun lastenklassikko Ronja, ryövärintytär (1981) julkaistiin.

Joskus käy niinkin, että kirjailija onnistuu keksimään täysin uudenlaisen nimen, joka vakiintuu ulkomaailmassa käyttöön. Vakiintumiseen voi tosin vierähtää aikaa jopa vuosisatoja. Katso listasta, tiesitkö näiden nimien alkuperää entuudestaan!

Lue myös: 5 nimeä, joista tuli tunnettuja suomalaiskirjailijoiden ansiosta

Jessica tai Jessika

Nimen Jessica on keksinyt maailmankirjallisuuden tärkeimpiin nimiin lukeutuva William Shakespeare (n. 1564–1616), joka oli englantilainen näytelmäkirjailija.

Näytelmässään Venetsian kauppias Shakespeare antoi tarinan konnan tyttären nimeksi Jessica. Arvellaan, että Shakespeare olisi luonut nimen Vanhan testamentin Jiska- tai Yiskah- nimen pohjalta.

Suomessa sekä Jessican että Jessikan huippuvuosia elettiin 1980–1990-luvuilla, jolloin nimet olivat tilastohistoriassa suosituimmillaan.

Kaspian

Rakastetun Narnian tarinat -fantasiakirjasarjan luoja C. S. Lewis (1898–1963) valjasti tiettävästi ensimmäisenä Caspian-nimen (suom. Kaspian) henkilöhahmon käyttöön.

Sanana tai nimityksenä Caspian ei kuitenkaan ole Lewisin keksintöä, vaan sen juuret juontavat Kaspianmerelle ja sen seudulla muinoin vaikuttaneeseen heimoon. The Bump -sivuston mukaan sana tarkoittaa käännettynä ’Qazvinista kotoisin olevaa’. Qazvin on iranilainen kaupunki, joka sijaitsee Kaspianmeren läheisyydessä.

Nimi on yleistynyt Suomessa 2000-luvulla. Yhteensä nimeä on annettu reilut tuhat kappaletta.

Miranda

Jessica-nimen tavoin myös Miranda on Shakespearen käsialaa. Nimet eivät kuitenkaan ole lähtöisin samasta näytelmästä.

Miranda on Myrsky-näytelmässä seikkailevan sankarin tytär. Nimi on johdettu latinankielisestä ihailla-verbistä, ja se tarkoittaa ’ihailun arvoista’.

Jos nimi on enne, listan nimet ennustavat lukuharrastusta!

Miranda-nimi on ilmaantunut tilastoihin Suomessa jo 1800-luvulta alkaen. Suosituimmillaan se on ollut 1980–1990-lukujen aikana.

Pamela

Nimi Pamela on 1500-luvulla eläneen runoilijan Sir Philip Sidneyn keksintöä. Sen arvellaan olevan johdos hunajaa tarkoittavasta sanasta. Nimi mainitaan Sidneyn proosamuotoisessa paimenrunossa Arcadia (1590).

Englantilaiskirjailija Samuel Richardson (n. 1689–1761) lisäsi nimen tunnettuutta julkaistuaan opettavaisen romaaninsa Pamela, joka kertoo hyveellisestä nimikkohenkilöstään.

Nimi on Suomessa melko harvinainen, joskin se sai hienoisen suosiopiikin 1960–1990-lukujen välillä.

Vanessa

Vanessa on puolestaan irlantilaiskirjailija Jonathan Swiftin (1667–1745) luoma nimi, jota hän käytti runossaan Cadenus ja Vanessa (1712).

Nimen kerrotaan pohjautuvan Swiftin rakastajattaren Esther Vanhomrighin nimeen. Vanessa-nimen alkuosa juontuu Swiftin rakastetun sukunimestä, kun taas loppuosa -essa on peruja hänen etunimestään Esther.

Suomen tilastoissa nimi on ollut suosituimmillaan 2010-luvulla, jolloin nimeä annettiin yli 1400 kappaletta.

Lähteet: The Bump, Digi- ja väestötietovirasto, Kotus

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X