Vapaa-aika 25.09.2023

7 taiteellista ratkaisua, jotka löytyvät joka ikisen pikkulapsen piirustuksista

Jutun lopulla voit vertailla, löytyykö lapsesi piirustuksista samoja elementtejä kuin toisten lasten taideteoksista.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
iStock

1. Suttu

Tai siis talo, koira tai äiti – miksi pieni taiteilija sitä nimittääkään. Pikkulapsen töherrykset saattavat hymyilyttää aikuista, mutta tuotosten kehityksellistä merkitystä ei kannata aliarvioida.

Kuvataideopettaja Elisse Heinimaa kertoi Kaksplussan haastattelussa vuonna 2019, että piirtäminen kehittää lapsen abstraktia ajattelua sekä tietoista havainnointia. Satunnaisen sykkyrän kutsuminen autoksi on siis tärkeä kehitysaskel!

Lue myös: Muista ottaa talteen lapsen 8 kehitysvaiheen taideteokset! Jokainen oppii piirtämään vaihe kerrallaan vauvasta alkaen

2. Jättimäinen pää pikkuisessa vartalossa

Kun satunnaiset sykkyrät vaihtuvat piirroksissa tunnistettaviksi ihmishahmoiksi, mittasuhteet vielä hakevat raamejaan.

Monesti lapsi keskittyy piirtämään pään ja kasvot, mutta muu vartalo jää pieneksi tai vaikkapa jalat lähtevät suoraan leuasta.

3. Kulma-aurinko

Aurinko sijoitetaan säteilemään paperin ylänurkkaan niin, että se näkyy vain osittain. Kokonaisuuden kruunaavat tietenkin valonsäteet. Voimme vain ihmetellä, mistä lapset keksivätkin aina saman kikan sukupolvesta toiseen.

4. Luonto hymyilee

Nuoren taiteilijan käsissä vähänkin suuremmat kukkaset saavat monesti iloiset ilmeet. Niin saa myös aurinko niinä harvoina kertoina, kun se piirretään taivaalle kokonaisena ympyränä.

Lasten piirustuksissa kuvataan usein iloista sakkia.

Kenties kuvakirjojen ja animaatioiden kasvi-, aurinko- ja kuuhahmot saavat lapset lisäilemään ihmismäisiä kasvoja sinne tänne.

5. Mäki lähtee pystysuoraan maasta

Onneksi lasten piirustukset eivät ole luonnoksia todellisuuden suunnittelussa. Muutenhan autojen keulat olisivat lytyssä siksi, että törmäilisimme yhtenään pystysuoraan maasta kohoaviin kukkuloihin ja vuoriin.

6. Valikoiva väritys

Laajat alueet, kuten taivas, jäävät usein väritykseltään puolitiehen – jos sinnekään asti. Ehkäpä värittäminen on yksinkertaisesti tylsempää kuin seuraavan hahmon luonnostelu.

Kauniin sininen taivas tänään!

Pienillä lapsilla väritykset tuppaavat lisäksi leviämään viivojen ylitse, koska käden motoriikka on vasta kehittymässä.

7. Lehti omenassa

Kolmas jännittävä ilmiö kulma-auringon ja hymyilevien kukkien ohella: lehtevät omenat.

Kaikki pikkulapset eivät ole pidelleet kädessään omenaa, jonka karassa olisi lehti. Jostain syystä omppujen lehdet kuitenkin kiinnostavat piirustuksissa – ehkä mallia on taas otettu animaatioista ja kirjojen kuvituksista?

Lue myös: Vasenkätinen, oikeakätinen vai molempia? Lasta kannattaa ohjata vahvempaan käteen, kun rajaikä lähestyy

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X