Autolla lasten kanssa Tukholman lähialueille – 6 kivaa perhekohdetta
Onko Tukholman vanhakaupunki jo koluttu? Lähde lasten kanssa automatkalle lähialueille. Monet eläinpuistot, satumaailmat ja lapsenmieliset museot odottavat Ruotsissa.
1. Kolmårdenin eläinpuisto
Tunnin ajomatkan päässä Tukholmasta on ensimmäinen kohde, Kolmårdenin eläinpuisto, jossa asuu 750 eläintä kaikista maailman kolkista. Kolmårdenin ylpeys on ainutlaatuinen Safari-köysirata, jossa villieläimiä pääsee ihailemaan yläilmoista.
Korviin kantautuu vain puiden humina, kun hissi lipuu köyttä pitkin taianomaisen äänettömästi. Aivan alapuolella käyskentelevät leijonat, karhut, hirvet ja kirahvit.
Lue myös: Lasten kanssa Pariisissa: näin kaupunkiloma onnistuu vauvan ja uhmaikäisen kanssa
2. Bamsen maailma
Kolmårdenin Bamsen maailma ansaitsee erillisen maininnan. Ruotsalainen Bamse tunnetaan Suomessa Maailman vahvimpana nallena.
Bamsen kotimetsä on täynnä leikkikenttiä, puistoja, kauppoja ja ruokapaikkoja. Huvipuistolaitteista Keinuva Bamsen vene, Jymyhunapurkkikaruselli ja Kilpisen autorata ovat sallittuja aivan pienillekin aikuisen seurassa. Vuoristorataan pääsevät yli metrin mittaiset.
Bamsen, Kilpisen, Pompin ja isoäidin taloihin on pakko kurkistaa. Hahmot liikuskelevat alueella, ja ulkoilmateatterissa heidät voi nähdä lavalla.
Kaikki Kolmårdenin elämykset, myös Bamsen maailma, sisältyvät pääsymaksuun.
Yhden päivän lippu maksaa aikuiselta noin 43 euroa ja 3–12-vuotiaalta lapselta noin 37 euroa. Kolmården djurpark, seuraa opasteita E4-tieltä.
Lue myös: Mitä mukaan matkalle lasten kanssa? Muista pakata ainakin nämä
3. Götan kanava
Jatka E4-tietä etelään tunnin verran. Götan kanavan kautta kulkee vesireitti Pohjanmerestä Itämereen. Kanava on 190 kilometriä pitkä ja siinä on 58 sulkua. Linköpingin kaupungin lähellä sijaitsevat Bergin sulut ovat kanavan suosituin nähtävyys.
Seitsemällä peräkkäisellä sululla tasataan Roxen-järven ja kanavan 18 metrin korkeusero. Kanavan varrelta voi vuokrata veneitä, kanootteja ja kajakkeja.
Polkupyörällä on ihana viilettää kanavan vartta pitkin kulkevaa huolto-tietä, joka on Ruotsin suosituimpia pyöräilyreittejä.
Bergs slussar, seuraa opasteita E4-tieltä.
Lue myös: Äiti yksin Roomaan kolmekuisen kanssa
4. Ilmavoimien museo
Palaa takaisin E4-tielle ja jatka matkaa Linköpingiin. Ilmavoimien museo Linköpingissä on jokaisen lentokonefanin unelma. Siellä on esillä ainutlaatuinen kokoelma sotilaslentokoneita ja muuta ilmailuun liittyvää.
Museon kellariin säilötty koneen hylky saa aikaan kylmiä väreitä. Neuvostoliittolainen hävittäjä ampui ruotsalaisen DC-3-koneen alas vuonna 1952, ja hylky löydettiin Itämeren pohjasta vasta 50 vuotta myöhemmin.
Flyglabbet-laboratoriossa vierähtää tovi jännittävien simulaattorien parissa. Niissä pääsee kokeilemaan muun muassa, miltä lentäminen tuntuu ja mitä lennonjohtotornissa tapahtuu.
Carl Cederströms gata 2, Linköping. Liput: aikuiset noin 9 euroa ja alle 18-vuotiaat ilmaiseksi.
Lue myös: Näin lähdet matkalle pienen lapsen kanssa
5. Ulkoilmamuseo Gamla Linköping
Jatka matkaa Linköpingin keskustan suuntaan ja seuraa opasteita Gamla Linköpingiin. Ympärivuotinen ulkoilmamuseo perustettiin 1950-luvulla säilyttämään vanhoja rakennuksia. Alueella on paljon museoita, kuten poliisi-, pankkija koulumuseo.
Kotimuseoissa voi ihastella 1940- ja 50-lukujen sisustustyylejä. Osassa kodeista asutaan – asukkaiden on todellkin annettava vierailijoiden pyöriä talojensa puutarhoissa. Suloisiin pikkuputiikkeihin ja kahviloihin ei voi olla astumatta sisään.
Keskusaukiolla sijaitsevasta Ankungen-lastenkirjakaupassa on kirjojen lisäksi ihania perinteisiä leluja.
Alueen laidalla olevaan Valla Farmiin pääsee kesäisin katujunalla, joka ajelee ympäri vanhaa kaupunkia. Valla Farmissa on muun muassa maatilan eläimiä, junamuseo ja leikkipuisto.
Kaksi kilometriä länteen Linköpingin keskustasta, seuraa opasteita. Ilmainen sisäänpääsy.
Lue myös: Rokotteet, vakuutukset, ruoka ja hygienia – näin raskaana matkustava välttää riskit
6. Astrid Lindgrenin maailma
Linköpingistä matka jatkuu 23-tietä Vimmerbyhyn. Tunnin ajomatkan päässä odottaa Astrid Lindgrenin maailma, jossa asuvat Lindgrenin kirjojen rakastetut hahmot.
Sisääntuloportilla ovat vastassa Peppi Pitkätossusta tutut poliisit Linko ja Lehtonen, jotka tervehtivät tulijoita. Hetken päästä ohi liihottaa polkupyörällään Pepin naapuri rouva Rissanen iloisesti vilkuttaen.
Astrid Lindgrenin maailma rakentuu kirjojen tarinoiden tapahtumaympäristöistä. Huvikummussa asuu tietenkin Peppi Pitkätossu ja Kissankulmassa Vaahteramäen Eemeli perheineen.
Alueella voi törmätä myös Katto-Kassiseen, Ronja Ryövärintyttäreen ja moniin muihin tuttuihin. ahmot liikkuvat kävijöiden joukossa, ja houkuttelevat lapsia mukaan leikkiin.
Minitalot viehättävät pikkulapsia, jotka mahtuvat ovista mainiosti sisään. Aikuinen tuskin pääsee könyämään pienestä aukosta – ja sekös jälkikasvua riemastuttaa.
Sisäänkäynnin läheltä alkaa ”älä koske maahan” -rata, jossa lapset pääsevät leikkimään Peppi Pitkätossun jalanjäljissä. Aikuinenkaan ei malta olla kokeilematta.
Alueella on useita ulkoilmateattereita, joissa esitetään päivittäin Lindgrenin kertomuksiin perustuvia katkelmia sekä näyttämöesityksinä että improvisoiden. Esityskieli on ruotsi, mutta juonessa pysyy hyvin mukana, vaikka ei ymmärtäisi sanaakaan.
Ja monet tarinoista ovat jo ennestään tuttuja; aika moni muistaa, miten Vaahteramäen Eemeli hilasi pikkusiskonsa Iidan lipputankoon.
Astrid Lindgrens Värld, Vimmerby, seuraa opasteita. Liput: Yhden päivän lippu aikuiselta noin 41 euroa ja 3–14-vuotiaalta lapselta noin 29 euroa.
Jaa oma kokemuksesi