Folkhälsan on uittanut vauvoja jo 40 vuotta – pyysimme konkariyhdistykseltä 5 vinkkiä vauvauinnin aloittajille
Vauvauinti rantautui Suomeen 1980-luvulla. Harrastus löysi nykyisen muotonsa jo varhain, mutta ainakin kaksi asiaa on muuttunut sitten alkuaikojen.
Folkhälsan on nähnyt neljän vuosikymmenen ajan, miten vanhemmat ja vauvat käyttäytyvät altaassa. Mitkä ovat järjestön parhaat vinkit vanhemmille, jotka aikovat tulla pikkuisensa kanssa vauvauintiin?
Mari Ström, joka vastaa Folkhälsanin vauvauinnista manner-Suomessa lukuun ottamatta muutamia Folkhälsanin paikallisyhdistyksiä, ei pysty nimeämään mitään yksittäistä virhettä, jonka monet vanhemmat toistaisivat. Yleisohjeena hän kuitenkin mainitsee seuraavat asiat.
5 vinkkiä vauvauinnin aloittajille
- Vauva ei nauti uinnista täydellä vatsalla tai nälkäisenä. Ruokailu olisi hyvä ajoittaa noin 1–1,5 tuntia ennen uimista.
- Ennen harrastuksen aloittamista Ström suosittelee osallistumaan vauvauinti-infoon ja tutustumaan infomateriaaliin, joka lähetetään uinnin aloittaville perheille.
- Koska altaan vesi on noin 32-asteista, vauvaa voi pikkuhiljaa totuttaa kotona kylpyvettä hieman viileämpään veteen.
- Vanhempien tulee muistaa, että vauvalle uimahallissa kaikki on äänistä ja tuoksuista alkaen uutta. Kiire ja stressi kannattaa jättää uimahallin ulkopuolelle. Lapsi vaistoaa herkästi jännitteet ja hermostuu.
- Ström kannustaa uimaan säännöllisesti, jotta vauva tottuu siihen. Pian vauva itsekin oppii odottamaan koko perheen yhteistä uintihetkeä.
Lue myös: Vauvauinti on askel kohti uimataitoa – näin totutat vauvan veteen
Folkhälsan on Suomen vanhin taho, joka on yhtäjaksoisesti järjestänyt vauvauintia
Vauvauinti keksittiin nykyisenkaltaisessa muodossaan 1960-luvun Yhdysvalloissa. Sieltä harrastus kulkeutui Saksaan ja lopulta myös Suomeen 1980-luvulla, arvatenkin Ruotsin kautta. Folkhälsan aloitti vauvauintien järjestämisen 40 vuotta sitten. Se tekee yhdistyksestä Suomen vanhimman tahon, joka on yhtäjaksoisesti järjestänyt vauva- ja perheuinteja.
– Ensimmäiset vauvauinnin ohjaajat koulutettiin Suomessa jo vuonna 1981, Mari Ström kertoo.
Nykyisin vauvauinti on suosittu koko perheen harrastus. Alkuvuosina siihen ei kuitenkaan suhtauduttu aivan kritiikittä.
Lehdissä – kuten vuoden 1984 Kaksplussassa – punnittiin, onko vauvauinti turvallista. Aamulehdessä vuonna 1983 puolestaan tartuttiin kysymykseen siitä, onko veden laatu vauvoille riittävää.
– Suomi oli kuitenkin jo tuolloin edelläkävijä veden laadun tarkkailussa, Ström huomauttaa. – Monessa maassa ei vieläkään kiinnitetä yhtä paljon huomiota veden laatuun kuin täällä.
Ström viittaa esimerkiksi ulkoaltaisiin, joita ei suomalaisessa vauvauinnissa kelpuuteta.
Koko perheen harrastuksia on vähän
Viimeistenkin soraäänien hautauduttua vauvauinti on yleisesti tunnustettu hyödylliseksi harrastukseksi. Sen on todettu kehittävän lapsen motoriikkaa ja edistävän myöhempää uimaan oppimista.
Harrastuksen suosio kestää vuodesta toiseen. Folkhälsanin syksyn 2021 vauva- ja perheuintiryhmiä kokoontuu lähes 200 joka viikko.
Ström arvioi, että vauvauinnin suosion salaisuus piilee myös siinä, että koko perheen harrastuksia on varsin vähän tarjolla.
– Ehkä muskari on lähin vertailukohta, mutta harvoin sinnekään osallistuu kummatkin vanhemmista.
Kenties hieman yllättäen vauvauinti on ollut alkuajoistaan asti harrastus, johon on vauvan lisäksi osallistunut usein kaksi vanhempaa yhtä aikaa – eikä esimerkiksi vain äiti ja vauva.
Korona-aikana uintiryhmien henkilömääriä on täytynyt kuitenkin rajoittaa. Juuri nyt vauvauintiin voi osallistua vain yksi vanhempi per lapsi, jotta turvavälit voidaan säilyttää.
Folkhälsan järjestää vauvauintien lisäksi sisar- ja perheuintiryhmiä, joihin voivat osallistua alle 7-vuotiaat isosisarukset.
– Jos mukana on tätä vanhempia sisaruksia, meno voi yltyä liian hurjaksi ja fokus saattaa siirtyä vauvasta muualle.
Vauvauinnissa mennään nykyään vauvan ehdoilla
Alkuvuosina suositeltiin vahvasti, että vauvauinti aloitettaisiin mahdollisimman aikaisin. Nykyään tiedetään, että vauva oppii sukeltamaan myös luontaisen sukellusrefleksin heikennyttyä.
Folkhälsanin vauvauintiryhmiin voivat osallistua kaikki alle 2-vuotiaat – kuitenkin aikaisintaan kolmen kuukauden ikäiset ja vähintään 5 kiloa painavat vauvat.
– Uimahalliin voi tulla silloin, kun koko perhe on siihen valmis. Vauvauinnissa tehdään harjoituksia, jotka valmistelevat vauvaa kurkkaamaan veden alle. Sukeltaminen ei kuitenkaan ole vauvauinnin pääasia.
Muutenkin toiminta on lapsilähtöisempää kuin aiemmin. Uinti tapahtuu vauvan ehdoilla, yhdessä vanhempien kanssa.
Vanhemmat sukelluttavat vauvaa, missä ohjaajat opastavat ja auttavat.
1990-luvulta alkaen Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliitto ry on alkanut myöntää uintipaikoille Turvallinen Vauvauintipaikka -diplomeja, joiden kriteerejä ovat muun muassa vauva- ja perheuintiohjaajien saama riittävä koulutus sekä veden laatu.
Jaa oma kokemuksesi