Vapaa-aika 01.10.2021 Päivitetty 12.10.2021

Heijastin, joka pysyy lapsen leikeissä mukana – ”Tulokset olivat heijastavuuden suhteen hyviä”

Pienillä lapsilla vauhtia riittää myös pimeässä. Millainen heijastin soveltuu touhukkaisiin leikkeihin?

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
iStock

Heijastin voi säästää lapsen hengen, ja siksi on tärkeää, että heijastin on kiinnitetty oikein. Syksyisten aamujen ja iltojen hämärtyessä on aika kaivaa erilaiset heijastinvarusteet esille.

Lue myös: Suojatien ylittäminen – ripeästi vai rauhassa? Ammattilainen kertoo, kuinka lapsi oppii oikean tavan

Vanhemman tehtävä on huolehtia, että lapsella on yllään heijastin ja että niitä on riittävästi. Myös laissa on määritelty, että jalankulkijan on käytettävä pimeällä tiellä liikkuessaan heijastinta.

Heijastin tuo turvaa pimeässä

Ero ilmanta heijastinta liikkuvaan näkyy satojen metrien erona pimeällä liikuttaessa.

– Kaukovaloilla ajava autoilija näkee ilman heijastinta pimeällä tiellä kulkevan jalankulkijan noin 150 metrin etäisyydeltä vaatetuksesta ja auton valoista riippuen, sanoo Liikenneturvan suunnittelija Laura Loikkanen Tukesin tiedotteessa.

Heijastinta tai heijastinliiviä käyttävä näkyy jopa yli 600 metrin päästä.

– Lähivaloilla ajava autoilija havaitsee ilman heijastinta kulkevan henkilön vasta noin 50 metrin päästä, kun jalankulkijan heijastin voi näkyä jo 350 metrin etäisyydeltä. Heijastimella on siis väliä.

Heijastinliivit testattu toimiviksi

Klassinen, narun päässä heiluva heijastin on usein edullinen hankinta. Lapsen leikkiessä ja touhutessa se saattaa kuitenkin jäädä kiinni jonnekin ja tippua. Pienillä lapsi käden tai jalan ympärille taittuva heijastin saattaa myös tipahtaa helposti.

Perinteisen heijastimen lisäksi lapsella on hyvä olla muutakin heijastavaa päällä. Heijastinliivi on monille lapsille tuttu jo päiväkodin retkiltä.

Tukes kertoi testanneensa heijastinliivejä, ja tulokset olivat hyviä.

– Turvallisuuden kannalta on tärkeää, että tuotteet, joiden annetaan ymmärtää lisäävän käyttäjänsä näkyvyyttä, todellisuudessa tekevät niin. Tulokset olivat heijastavuuden suhteen hyviä. Voimme siis suositella lämpimästi heijastinliivien käyttöä kaikille, sanoo Tukesin ylitarkastaja Soili Huttunen tiedotteessa.

Heijastinliiveissä heijastava pinta-ala on suhteellisen suuri, ja heijastavaa pintaa on sekä etu- että takapuolella liiviä. Pienempikin lapsi saa heijastinliivin itse ylleen.

Lapsi leikkii heijastinliivi yllään rakennustyöläistä.

Heijastinliiviin voi totulla aluksi leikin varjolla.

Heijastinliiviostoksilla täytyy varmistaa, että niissä on CE-merkintä sekä käyttöohjeet suomeksi ja ruotsiksi.

Isommat lapset tosin saattavat karsastaa heijastinliiviä ulkonäön vuoksi. Jos heijastinliivi ei hivele tyylitietoisen silmiä, voi parempi vaihtoehto olla tällöin heijastinvaljaat.

Heijastinvaljaissa hyvänä puolena on myös se, että ne pysyvät päällä vauhdikkaassakin menossa. Heijastinvaljaat ovat kuitenkin hieman huomaamattomampi asuste kuin heijastinliivi.

Lue myös: Mitä laki sanoo lasten turvaistuimista – ja miten se eroaa Liikenneturvan suosituksista?

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X