Korona-ajan taaperot ovat valtavan elämänmuutoksen edessä – 5 tilannetta, jotka voivat hämmentää lasta
Monet lapset ovat eläneet ison osan elämästään koronapandemiassa. Poikkeusaika on heille normaalia elämää - ja pandemian käsillä oleva päättyminen poikkeustila. Ovatko nämä tilanteet tuttuja teidänkin perheessänne?
Korona-ajan taaperot ovat eläneet poikkeustilassa lähes koko elämänsä. Heille tavallinen arki on poikkeustila. Ainakin nämä viisi tilannetta aiheuttavat hämmennystä pienen ihmisen mielessä.
Lue myös: Vauvabuumi korona-aikana on todellista – syntyvyys nousussa Uudellamaalla
1. Kurkku kipeä – mutta ei tarvitsekaan lähteä testiin
Lapsi herää aamulla tukkoisena ja kurkku röhisten. Auts, sehän on kipeänä. Ilmankos eilen oli niin väsyneen oloinen koko päivän. Aamupalapöydässä lapsi tuhraa itkua ja tunnustaa, että kurkku oli kipeä jo edellisenä aamuna. Apua, siellä se on pyörinyt oireisena koulussa. Miksi ihmeessä et kertonut jo eilen, että oli kipeä olo? No kun en halua koronatestiin!
Helpotus joka lapsen kasvoille leviää kun hän kuulee, ettei testiin enää joudu joka kurkkukivusta, on suunnaton.
Lue myös: 9 keinoa torjua flunssa, yksi on ylivoimaisesti tehokkain
2. Maailmankirjat sekaisin: veli kipeänä, ja silti tulee vieraita
Kyläily lapsen kummitädin kanssa on sovittu, pannukakkutaikina pistetty turpoamaan ja viinipullo viilenemään. Nyt parannettaisiin vähän maailmaa samalla kun lapset leikkivät. Kun pannukakku on vedetty uunista, taapero tarttuu hihasta, posket hehkuvat ja silmissä kiiltää kuume. Otsa on epäilyttävän lämmin. Äiti mulla on kipee olo. No niin, siinä taisi mennä tämäkin kyläily. Soitto ystävälle – ja yllätys: hän tulee sittenkin! Rokotustilanne on hyvä, en pelkää lasten pöpöjä.
Kun esikoinen tulee harrastuksestaan kotiin ja kuulee, että pikkusisarus on kipeä mutta kummitäti on silti kylässä, hänen silmänsä laajenevat isommiksi kuin lusikka jolla hän kauhoo kermavaahtoa pannukakkunsa päälle. Toi on kipeänä ja silti tulee vieraita? Nyt on maailmankirjat sekaisin.
3. Synttärit sisällä, ei oo totta!
Tulee kutsu lasten serkkujen syntymäpäiville. Ostetaan lahja, harjataan hiukset, aletaan pukea kyläilyvaatteita päälle. Lapsi hakee kaapistaan tottuneesti paksuimman fleece-takkinsa ja ulkohousut, muistissaan Suomen ilmaston vaihtelevat yllätykset ja värjöttelyt erinäisissä ulkoilmatapaamisissa. Ei, ulkovaatteita ei nyt tarvita, nyt juhlitaan sisällä. Sisällä? Mennäänkö me tosiaan sisälle synttäreille?
Kolmen vakuuttelun jälkeen lapsi viimein uskoo ja rientää iloisena vetämään jalkaansa ne ihanat juhlasukkahousut joilla ei ikiaikoihin ole ollut käyttöä ja hihattoman röyhelömekon siihen päälle.
4. Onko sulla muka joku työpaikka?
Isä tekee aamulla lähtöä toimistolle – ensi kertaa suunnilleen puoleentoista vuoteen. Ajaa parran ja istuu aamupalapöydässä päivävaatteet päällä. Neljävuotias katsoo isäänsä hölmistyneenä. Minne sinä oot lähdössä? Töihin, isä vastaa. Ai onko sulla muka joku työpaikka? Isä selittää, että hänellä on kyllä ollut työpaikka koko ajan, mutta töitä on täytynyt pitkään tehdä kotoa käsin. Ethän sinä mitään töitä ole tehnyt, lapsi tuhahtaa, istunut vaan tietokoneella ja pitänyt niitä miitinkejä.
5. Ihmeiden ihme: koko perheellä kauppaan
Jossakin vaiheessa syksyä se tapahtui, aluksi vähän vaivihkaa. Siinä missä isä tai äiti aiemmin oli nopeasti ja tehokkaasti käynyt yksinään kaupassa (silloin kuin ei kotiin tilattu), alkoi joku lapsista päästä silloin tällöin mukaan. Sitten toinekin.
Kunnes erään kerran kun syntyi kiistaa siitä kuka pääsee tällä kertaa mukaan, vanhemmat tekivät radikaalin päätöksen. Nyt mennään koko perhe kauppaan! Lapset katsoivat äimistyneinä toisiaan, jee, eikö tarvitsekaan vuorotella?
Sillä reissulla ostettiin juhlan kunniaksi karkkipussit kaikille. Äidille ja isälle ehkä tosin tuli nopeasti ikävä niitä yksinäisiä tehokkaita kauppareissuja… Mutta kuka onkaan sanonut, että paluu normaaliin olisi kaikissa asioissa välttämättä myönteinen asia!
Jaa oma kokemuksesi