Vapaa-aika 27.05.2016 Päivitetty 05.12.2022

Lasten kanssa Ahvenanmaalle – Parhaat vinkit perhelomaan

Kaipaako perheesi lomallaan hiekkarantoja, isoja kalasaaliita, historian havinaa ja meren läsnäoloa? Sitä löydät ihanan läheltä: Ahvenmaalta. Tässä parhaat vinkit lapsiperheelle Ahvenanmaalle.

Teksti
Minna Helander
Kuvat
Minna Helander

Ahvenanmaa lasten kanssa on monen kesän kohokohta. Ahvenanmaalle pääset omalla autolla nopeasti: reittimatka Tallink Siljan tai Viking Linen laivoilla Turusta Maarianhaminaan kestää vain viisi tuntia. Vähintään tuon verran tarvitsetkin aikaa siirtymäriittiin, joka sinun pitää tehdä mielessäsi ennen saapumistasi Ahvenanmaan lomaparatiisiin.

Manner-Suomen kiireet jäävät taakse jo laivan lipuessa maakuntaan, joka on asukasluvultaan Suomen pienin. Ahvenanmaan saaristoon kuuluu noin 6 700 saarta.

Kesäkaudella saaren väkiluku moninkertaistuu, mutta jokainen löytää tästä saariryhmästä silti oman, rauhaisan paikkansa.

Lue myös: Lasten kanssa Pariisissa: näin loma onnistuu vauvan ja uhmaikäisen kanssa

Ahvenananmaa lasten kanssa autolla ja laivalla

Huomasimme lapsen syntymän jälkeen kaipaavamme lentomatkustamisen sijaan mahdollisuutta päästä lomatunnelmaan mahdollisimman helpolla.

Ahvenanmaa lasten kanssa toimi loistavasti. Perheen isä oli viettänyt lapsuutensa kesät Ahvenanmaalla, ja se vei muunkin perheen sydämet mennessään. Äiti iloitsi saadessaan pakata tavaraa mielin määrin mukaan – sen verran, mitä auton tavaratila suinkin antoi myöten.

Lomamökki tai hotellihuone löytyi myös kohtuuhintaan.

Lue myös: Näin lähdet matkalle pienen lapsen kanssa

Ranta ja Smart park -elämyspuisto

Ahvenanmaasta saattaa tulla ensimmäisenä mieleen ihanan karut kalliot meren äärellä. Niillä voit istuskella ihailemassa edessä siintävää ulappaa. Mutta myös hiekkarantoja on saarella lukemattomia.

Saaristomaisemaa Ahvenanmaalla

Olemme ihastuneet Maarianhaminan matalaan ja puhtaaseen hiekkarantaan niin paljon, että saaren kauneimmaksi nimetty Eckerön hiekkaranta on meillä retkikohteena vasta seuraavalla reissulla.

Eckerössä aiomme vierailla myös Smart Parkissa. Tällainen koko perheen elämyspuisto onkin puuttunut Ahvenmaalta kokonaan. Paikka vaikuttaa kaikille ikäryhmille sopivalta ja puiston kerrotaan olevan vuorovaikutteinen kokemus, jossa leikillä on suuri merkitys. Ahvenanmaa lasten kanssa vaikuttaa siis toimivalta ratkaisulta.

Eckerössä voi viettää aikaa hiekkarannan lisäksi golfkentällä. Alueella on 18-reikäiset kentät aloittelijoille sekä kokeneemmille pelaajille.

Lue myös: Lasten aurinkovoiteet testissä

Museoita lapsiperheille

Kannattaa mennä lasten kanssa museoon – ainakin Merenkulkumuseoon. Poikamme odottaa jo innolla pääsyä museon pohjakerroksessa olevan laivan ruoriin, jossa viime kesänä olisi vierähtänyt useampikin tunti ilman houkuttelemista illan uintireissulle.

Lapset on huomioitu hyvin. Isommat haluavat varmasti kiivetä laivan mastoon köysitikkaita pitkin tai ohjata laivaa komentosiltasimulaattorilla. Pienemmät kenties viettävät aikaa Rubyn huoneessa vehnäsäkkien päällä.

Huoneessa on myös mikroaaltouuni, jossa voi nälän yllättäessä lämmittää eväsruoan.

Lue myös: Muista nämä 4 ohjetta, kun matkustat lapsen kanssa

Mökkiin vai hotelliin?

Olemme majoittuneet sekä hotelleissa että mökeissä. Hotellimajoitus toimii hyvin erityisesti silloin, kun pääkohteena on Maarianhamina.

Mökkimajoitus on paras vaihtoehto silloin, kun haluat nauttia Ahvenanmaan rauhaisasta tunnelma tai jos haluat hyödyntää Ahvenanmeren tai Selkämeren kalarikkaat vesistöt.

Mökissä voit myös valmistaa perheellesi ateriat, mikäli lomabudjetti ei suosi päivittäisiä ravintolaelämyksiä. Maatilapuodeista ja omenatiloilta saat hankittua tuoreita raaka-aineita.

Veneitä

Ensimmäinen mökkikokemuksemme on Getalta, aivan saaren pohjoisosassa. Mökki oli hyvätasoinen hirsimökki korkealla kalliolla, jolta oli upeat näkymät merelle.

Taaperoikäisen kanssa emme ole halunneet mennä kallioiseen maastoon, mutta nelivuotiaan kanssa mökkiympäristö olisi taas ihan sopiva – ehkä joskus palaamme sinne vielä.

Toissa kesänä majoituimme Maarianhaminassa sijaitsevaan mökkikylään aivan meren rannalla. Mökit olivat vieri vieressä, mutta sielläkin onnistuimme tavoittamaan saaren rauhallisen tunnelman.

Mökiltä oli helppo siirtyä Maarianhaminan kohteisiin, eikä aikaa kulunut autossa istumiseen. Toisaalta saaren leveys on enimmilläänkin vain 50 km, joten matka taittuu mukavasti myös polkupyörällä.

Nyt olemme varanneet mökin kuuden kilometrin päästä Maarianhaminasta, luonnon keskeltä ja meren rannalta. Halusimme tänäkin vuonna olla lähellä Maarianhaminaa.

Siellä perheen äiti pääsee kiertämään ostoskadun ihanat vaate- ja sisustuskaupat. Kaupunkiin on lisäksi avattu muutama vuosi sitten uusi ostoskeskus, Maxinge-center.

Perheen isä haluaa vierailla museolaiva Pommernissa Onnin kanssa. Sadekelien yllättäessa aiomme vierailla Mariebadissa – kylpylässä, jossa on toki myös ulkoaltaat ja hiekkaranta.

Lue myös: Äiti kolmekuisen kanssa Roomassa

Pannukakkua ja linnoja

Ahvenanmaa lasten kanssa on onnistunut kokemus. Koko lomaviikko kuluu mainiosti mökillä ja rannalla. Mikäli lomallesi ei kuitenkaan osu helleaaltoa, matka Ahvenanmaalla saa uudenlaisia käänteitä. Yhtenä tuollaisena sateisena kesänä vierailimme Kastelholman linnassa, joka tarjoaa varsinkin vähän vanhemmille lapsille elämyksen jyrkkine portaineen ja kapeine käytävineen.

Linnan lähiympäristössä on koko perheelle sopiva ulkoilmamuseo Jan Karlsgården, jossa juhannusaattona pystytetään hieno juhannussalko. Alueella on myös kahvila-ravintola.

Kastelholman linnasta lähdettyämme poikkesimme Uffe på Berget -nimisessä näköalakahvilassa, joka sijaitsee noin 17 km Maarianhaminasta. Söimme Ahvenanmaan pannukakkua, jota perheen isä joutui kylläkin nauttimaan tupla-annoksen – perheen pikkumiehelle pannukakku oli aivan liian kardemummainen.

Uffe på Berget -kahvila

Lue myös: Mitä mukaan matkalle lasten kanssa? Muista pakata ainakin nämä

Kouluruotsi riittää

Ahvenanmaan ainoa virallinen kieli on ruotsi. Osa asiakaspalvelutehtävissä olevista paikallisista ei siis puhu suomea, mutta monet sitä toki taitavat ja osa luonnollisesti puhuu suomea täydellisesti. Omalla, ruosteessa olevalla kouluruotsillani olen pärjännyt hyvin.

Sama sääntö kuin missä tahansa lomakohteessa pätee myös Ahvenanmaalla: jos osaat muutaman sanan ruotsia, saat parempaa palvelua ja samalla osoitat ainakin haluavasi puhua heidän äidinkieltään.

Ruskamatkakin toimii

Yhtenä syksynä päätimme käydä katsomassa Ahvenanmaan arkea turistisesongin jälkeen. Vuokrasimme mökin meren ääreltä viikoksi ja vietimme ihanan, sateisen viikon parhaaseen ruska-aikaan.

Mökissä takkatuli roihusi ja ulkona sade piiskasi kattoa. Kävimme uimahallissa, ulkoilimme hyvin puettuina ja kävimme pieneläintilalla Jomalassa. Siellä sijaitsee Ahvenanmaan 4H-kerhon pieneläintilalla, jossa on kiva tutustua pupuihin, kissoihin ja lampaisiin.

Ruskamatka Ahvenanmaalle

Lue myös: Kantoliinan valitseminen vauvalle

Meripäivät heinäkuussa

Mikäli kaipaat elämää ja kansanjuhlan tuntua ympärillesi, varaa matka heinäkuulle Maarianhaminassa Merikorttelissa pidettävien Meripäivien aikaan.

Erityinen lastenpäivä on aina sunnuntaina. Silloin tarjolla on yleensä kaarnavenekilpailu, tanssiesityksiä, kasvomaalausta ja merirosvokierros.

Lue myös Anna.fi: Ahvenanmaan parhaat ravintolat, söpöimmät hotellit ja kiinnostavimmat kohteet – katso täsmävinkit kesän suosikkikohteeseen!

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X