Vapaa-aika 13.10.2022

Loppuuko lasten sadevaatteiden valmistus? Ainakin yksi suuri lastenvaatemerkki luopuu kuravaatteista kokonaan

Tunnettu lastenvaatemerkki on päättänyt lopettaa perinteisten kuravaatteiden valmistuksen, koska niitä on hankalaa tehdä vastuullisesti.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
iStock

Lasten kuravaatteet valmistetaan muovista. Se ei vielä itsessään ole syy, miksi esimerkiksi Polarn O. Pyret on päättänyt lopettaa perinteisen kuravaatetuotannon.

Kuravaatteiden sijaan yritys on päättänyt panostaa kosteutta hylkivien kuorivaatteiden valmistukseen.

– Ongelma piilee perinteisten sadevaatteiden ja kumisaappaiden tuotannossa, joka ei ole vastuullinen ympäristön näkökulmasta eikä myöskään vastaa Polarn O. Pyretin korkeita vastuullisuusvaatimuksia ja -tavoitteita, yritys toteaa tiedotteessaan.

Lue myös: Vastuullista vaatetusta – 6 kiinnostavaa lastenvaatebrändiä esittelyssä

Kysyimme Suomen tekstiili ja Muoti ry:n asiantuntijalta Katri Pylkkäseltä, mitkä asiat eivät puolla sadevaatteiden valmistuksen jatkamista.

Ovatko siis sadevaatteet lähtökohtaisesti ongelmallisia ympäristön kannalta?

Kuorivaatteiden PU-kalvot haitattomin vaihtoehto vedenpitävyydelle, toteaa asiantuntija

Pylkkänen kertoo, että perinteisten sadevaatteiden materiaalien valmistuksessa saatetaan käyttää muovinpehmentimiä eli ftalaatteja. Niitä löytyy esimerkiksi PVC:stä, jota on käytetty paljon sadevaatteissa.

– Muovinpehmentimen avulla muoviin saadaan haluttuja ominaisuuksia, kuten taipuisuutta, pehmeyttä ja kestävyyttä. Perinteinen sadevaate on täysin sateenkestävä eli pitää käyttäjän kuivana.

Useiden ftalaattien käyttöä on kuitenkin rajoitettu lainsäädännöllä niiden haitallisuuden vuoksi. Niiden on todettu esimerkiksi häiritsevän hormonitoimintaa.

– Monissa ulkoiluvaatteissa yleisesti ottaen käytetään veden, lian ja öljynhylkivyyttä tuovia käsittelyitä, Pylkkänen kertoo.

Haitallisimpia hylkivyyttä tuovia kemikaaleja on kielletty kemikaalilainsäädännöllä.

Kemikaalien lisäksi tarjolla on muitakin hylkivyyskäsittelyitä, kuten esimerkiksi vahat, joita on kehitetty korvaamaan haitallisimpia kemikaaleja.

– Ne eivät välttämättä tarjoa täysin vastaavia ominaisuuksia erityisesti lian ja öljyn hylkivyyden osalta, ja käsittelyitä voidaan joutua myös uusimaan käytön aikana.

Myös polyuretaanipinnoitteita käytetään antamaan vedenhylkivyyttä tuotteille. PU ei sisällä muovinpehmentimiä.

PU-kalvoja käytetään haitattomimpina vaihtoehtoina lasten vedenkestävissä vaatteissa ja siitä valmistetaan myös kumisaappaita.

– Tuotteiden turvallisuus ja haitattomuus, erityisesti lasten tuotteissa, on tärkeä asia, Pylkkänen sanoo.

Pylkkäsen mukaan monet valmistajat tekevät jatkuvaa tuotekehitystyötä, jotta tuotteet toimisivat parhaalla mahdollisella tavalla ja olisivat samalla mahdollisimman vastuullisesti tuotettuja.

– Kemikaalilainsäädäntöä täytyy tietysti kaikkien noudattaa, mutta monet pyrkivät tekemään enemmän kuin mitä laki vaatii.

Lue myös: ”Hyvän kengän suositukset ovat yksi yhteen paljasjalkakenkien ominaisuuksia – lapsen jalka ei tarvitse tukea”

Kuorivaatteetkin kuluvat

Kuravaatteet kiertävät usein lapselta toiselle. Kaksplussan toimituksen havaintojen mukaan lasten sadevaatteet eivät kuitenkaan ole järin kestäviä, jos käyttäjäketjuun kuuluu useampi lapsi.

Samoin on kuorivaatteiden kohdalla. Tuotteen vedenpitävät ominaisuudet kärsivät, jos esimerkiksi haalareiden polvi- tai peppuosa on kovalla kulutuksella. Lisäksi ne heikkenevät usein pesukonepesujen myötä.

Valmistajien kannattaisikin ottaa huomioon paremmin se, millä keinoin kuorivaatteiden vedenkestävyyttä voi ylläpitää kotiolosuhteissa.

Olisiko ratkaisu vaatteen mukana tulevat paikkausvälineet tai kenties vaatehuolto, jonka saisi kaupanpäällisiksi uutta vaatetta hankittaessa?

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X