Vapaa-aika 29.03.2019 Päivitetty 22.05.2023

Neljättä lastaan odottava Äidin oma päivä -voittaja Riikka, 34: ”Kilpirauhasongelmat ovat tuoneet huolta raskauksiin”

Neljättä lastaan odottava Riikka Rautio nauttii raskaudesta, vaikka se onkin ollut hankala. Hemmottelupäivä toi piristystä hektiseen arkeen.

Teksti
Elisa Hurtig
Kuvat
Kristiina Kurronen

600 kilometrin mittainen matka Raahesta Helsinkiin voi kuulostaa puuduttavalta, mutta Riikka Raution, 34, mielestä se on juuri sopivan mittainen hengähdyshetki. Sen aikana ehtii juoda päiväkahvit junassa ilman, että joku roikkuu lahkeessa – ja ottaa ainakin yhdet päiväunet. Varsinaista luksusta pikkulapsiperheen äidille.

Neljättä lastaan odottava Riikka voitti Äidin oma päivä -äänestyksen ja aloitti hemmottelupäivän istumalla junassa. Voitto ja hetki omaa aikaa tulivat tarpeeseen, sillä hän kirjoitti Äidin oma päivä -hakemukseen: ”Perheessämme on kaksi kouluikäistä lasta ja taapero, joten arkemme on hektistä. Raskausaika on ollut rankka, joten olisi ihana päästä hemmoteltavaksi.”

Kaksplus Äidin oma päivä 2

Riikka toivoi vinkkejä eri kokoisten silmien meikkaamiseen.

Kilpirauhanen kiusana

Perheen neljännen lapsen on tarkoitus syntyä maaliskuussa.

– Vähän jo jännittää, miten arki neljän lapsen kanssa sujuu, Riikka sanoo ja hörppää kahviaan.

Aiemmissa raskauksissa Riikka ei ole ollut töissä, mutta nyt hän on työskennellyt vanhustenhoidossa lähihoitajana. Rankka työ on tuntunut selässä, ja siksi Riikka onkin joutunut olemaan sairauslomalla.

– Ehkä tässä alkaa ikäkin näkyä, hän miettii.

Viimeisimpiin raskauksiin oman lisähaasteensa on tuonut myös kilpirauhasen temppuilu.

– Kun menin toisessa raskaudessani neuvolaan, terveydenhoitaja kysyi, että oletko huomannut, että toinen silmäsi on isompi kuin toinen ja että lepopulssisi on yli sata. En ollut. Verikoe osoitti, että minulla on kilpirauhasen liikatoiminta.

Riikka oli myös laihtunut hurjasti ja painoi kymmenen kiloa vähemmän kuin ennen ensimmäistä raskauttaan. Hän oli kuvitellut sen johtuvan imetyksestä.

Nyt neljännessä raskaudessa kilpirauhanen alkoi taas heitellä, mutta tällä kertaa vajaatoiminnan puolella.

– Jatkuva huoli vauvan voinnista on tietenkin ikävää, mutta toisaalta pääsen vajaatoiminnan vuoksi useammin ultraan, ja se on kivaa.

Kaksplus Äidin oma päivä 3

Tukka taivutettiin eri suuntiin muotoiluraudalla, jolloin latvasta tuli ilmava.

Kaikki irti vatsasta

Koska tuleva vauva jää todennäköisesti perheen viimeiseksi, Riikka ottaa tilanteesta kaiken irti.

– Jään varmasti ikävöimään vauvavatsaa ja vauvan liikkeitä, sillä olen aina nauttinut niistä hurjasti.

Hän on pystynyt pukeutumaan omiin vaatteisiinsa, eikä hänen ole tarvinnut ostaa äitiysvaatteita. Nyt stylisti on valinnut hänelle asuja, joita voi käyttää myös imetysvaatteina. Meikkaaja loihtii Riikan kasvoille silmälaseihin sopivan meikin.

– Kyllä minä vielä tunnistan itseni, hän sanoo tyytyväisenä.

Kuvauksen jälkeen edessä on taas rentouttava junamatka päiväunineen ja sen päätteeksi siskon järjestämät juhlat Pohjanmaalla.

Riikka ennen…

Kaksplus Äidin oma päivä

Ja Riikka stailauksen jälkeen!

Kaksplus Äidin oma päivä 6

Mamaliciouksen raitamekko joustaa muotojen mukaan ja soveltuu myös imetykseen. Vilan trenssissä on säädettävät vyötärönauhat ja kaunis helmaleikkaus. Asun kruunaa nahkajäljitelmää oleva pyöreä laukku, Pieces. Nilkkurit Ellos, korvakorut KappAhl.

Tyyli Anna Intovuori,  meikki ja hiukset Heidi Reponen

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X