Perhebloggaajan etelän-lomasta valtava haloo – ”Yksilönvapaus ei ole hölmöilyä varten”
Matkustaminen ei ole laitointa, mutta sitä ei tällä hetkellä suositella. Silti Instagramista voi bongata palmujen alla otettuja lomakuvia.
Kolmistaan-blogia kirjoittavan Karoliina Pentikäisen suorasanainen kannanotto somevaikuttajien toiminnasta korona-aikana leviää viraalisti.
Karoliina nosti blogikirjoituksessaan esiin Maria Nordinin näkemykset maskiohjeistuksista sekä Mungolife-bloggaaja Anna Pastakin perheen ulkomaanmatkan. Jälkimmäinen on paraikaa Dubaissa lapsiperheineen.
”Kun mä avasin tänään somen, meinasin oikeasti alkaa itkemään, kun näin kahden vaikuttajan instastoryt. Vakavaksi näiden storyjen sisällön tekee erityisesti se, että storyt oli sellaisten naisten tekemiä, joilla on paljon seuraajia. Ja samalla myös paljon vaikutusvaltaa”, Karoliina kirjoittaa blogitekstissään. Se on otsikoitu: ”Yksilönvapaus ei ole hölmöilyä varten”.
Moni sometyötä tekevä kollega kiittelee Karoliinaa aiheen rohkeasta esiin nostamisesta.
”Mua niin sapettaa nää influensserit, jotka kokee omaksi etuoikeudekseen matkustella, koska heillä on ollut rankkaa ja he kaipaavat aurinkoa”, bloggaaja Umppu pohtii omassa Instagramissaan.
Myös vastakkaista mieltä olevia on monia: Melkoinen lynkkausmeininki, tiivistää eräs Karoliinan kirjoitusta kommentoiva.
Ulkoministeriön ja THL:n mukaan matkustamista ulkomaille pitäisi rajoittaa vain välttämättömään. Laitonta se ei kuitenkaan ole. Myöskään 14 päivän karanteeni matkan jälkeen ei ole pakollinen vaan omaehtoinen.
”Mitä suurempi yleisö, sitä suurempi vastuu”
”Palmujen alla kunnes pakkaset on ohi. Ainakin seuraavan kuukauden ajan kuvamateriaali tulee olemaan aika erilaisista maisemista kuin yleensä, ja ymmärrän sen monia ärsyttävän. Silloin oikea valinta on painaa unfollow, ja jatkaa muiden syötteiden parissa”, Anna Pastak kirjoittaa Mungoanna-instatilillään.
Somevaikuttajilla on vielä suurempi vastuu koronasuositusten noudattamisesta kuin tavallisilla kansalaisilla, näkee viestintä- ja markkinointiasiantuntija Emmi Nuorgam.
– Mitä suurempi yleisö ihmisellä on, sitä suurempi vastuu hänellä myös on, Nuorgam sanoo.
Bloggaaja ei Nuorgamin mielestä voi pestä käsiään kirjoittamalla, että ärsyyntyneet voivat lakata seuraamasta postauksia.
– Somevaikuttajan pitää ymmärtää se, että aina kun hän tekee valinnan puhua jonkin asian puolesta, näyttää jonkin asian tai kirjoittaa siitä tekstin, hän tekee myös valinnan antaa asialle julkisuutta ja mediatilaa.
Onko yksittäisten ihmisten valintoja ok nostaa somessa esiin?
Usein somekritisoijilta kysytään, miksei hän anna palautettaan ihmiselle suoraan. Joskus ainoa tapa käydä keskustelua kuitenkin on se, että asian nostaa julkisemmin esiin, sanoo Nuorgam.
– Somessa on hirveän yleistä se, että ihmiset, jotka eivät halua käydä kriittistä keskustelua, poistavat kommentit, jotka ovat heitä kritisoivia. Ymmärrän, että tuntuu kurjalta, jos jossain käydään itseen liittyvää keskustelua, jota ei voi itse hallita.
Se on kuitenkin julkisen työn puoli, joka Nuorgamin mukaan pitäisi käsitellä jo ryhtyessään julkiseen ammattiin.
– Kannustankin kaikkia vaikuttajia miettimään etukäteen, miten itse tällaisiin tilanteisiin reagoi: lähteekö mukaan keskusteluun vai jättäytyykö sen ulkopuolelle.
Dubai houkuttaa sometähtiä
Vaikuttajien lomamatkat korona-aikana ovat puhuttaneet myös muualla. BBC:n artikkelissa pohditaan, miksi Instagram on täynnä sometähtien matkailukuvia, vaikka koronapandemia jyllää yhä ympäri maailmaa.
Eurooppalaiset somevaikuttajat näyttävät suosineen matkakohteena nimenomaan Dubaita. Tällä haavaa kohteessa avoimesti lomailevia suomalaisia ovat 25 000 Instagram-seuraajan Anna Pastak sekä lähes 100 000 seuraajan seurapiirijulkkis Sofia Belorf.
Kyse ei ole välttämättä ole Dubain lämpöasteista: paikalliset koronarajoitukset ovat suhteellisen löyhiä ja siksi kohde on ollut houkuttava, kirjoittaa BBC.
Tällä hetkellä Dubaihin saavuttaessa matkailijoiden tulee esittää kirjallinen negatiivinen koronatestitulos. Karanteenia ei tällöin vaadita.
”Ihminen asettaa oman etunsa korkeimmalle”
BBC:n haastattelema matkailuyritys kertoo maksaneensa brittivaikuttajille, kuten miljoonan seuraajan Love Island -tähdille, Dubain-matkoista postaamisesta. Nyt yritys on pyytänyt heitä lopettamaan firman tägäämisen, sillä Britannia siirtyi tiukempiin matkustusrajoituksiin.
Dubaihin matkustaminen on kyseenalaista muutenkin kuin vain koronan vuoksi, Emmi Nuorgam toteaa.
– Dubaihin matkakohteena liittyy isoja ihmisoikeudellisia kysymyksiä, kuten ihmiskauppaa. On todella outoa, että on isoja vaikuttajia, jotka eivät kiinnitä siihen huomiota. Matkustamalla maahan ja antamalla sille mediatilaa ihminen sulkee silmänsä vakavilta ihmisoikeusrikkomuksilta ja asettaa oman etunsa päästä lomamatkalle korkeammalle kuin esimerkiksi keskustelun ihmisoikeuksista, sotarikoksista tai sananvapaudesta.
Vaikuttajien yhteiskunnallisesta vastuusta puhutaan yhä enemmän. Vaikuttajatoimistoissa eettiset ohjeet koskivat aiemmin vain kaupallisia yhteistöitä, mutta nykyisin myös esimerkiksi faktantarkistusta ja informaatiovaikuttamista.
– Riippuu kuitenkin hyvin paljon vaikuttajasta itsestään, kuinka kiinnostunut hän on esimerkiksi arvoihin liittyvistä kysymyksistä ja vastuullisista valinnoista.
Kommentit (7)
Onkohan lynkkaamisesta syyttävät sattumalta jonkun bloggaajan käsinukkeja? Kovin oli toistoa, ihan kuin olisi sama kirjoitettu pariin kertaan
Yksityishenkilönä matkan olisi voinut tehdä julkaisematta kuvia jne. Suuren yleisön bloggaajana reissusta tuli statement, kun vaikuttaja itse julkaisi siitä tietoja omilla julkisilla kanavillaan. Eli siten, kyseessä ei nyt ole tämän henkilön ihan oma asia. Ja kritisointi todellakin paikallaan. Kiitos Karoliina.
Samaa mieltä kuin edellinen kommentoija. Järkyttävää kiusaamista ja hyökkäämistä yhtä perhettä vastaan. Ei ole kiellettyä, kaikki yhä suositusta. Miten Suomessa julkinen lynkkaus jopa median taholta on näin törkeää. Media kirjoittaa kirkuen Koskelan kiusaamistragediasta – eikö nähdä nenää pidemmälle että kiusaaminen ei tule koskaan loppumaan. Media auttaa somessa teurastusta ja kuka tahansa voi näköjään lynkata toisen julkisesti ilman minkäänlaisia tunnontuskia. Oksettavaa ja erittäin surullista Suomea.
Miksi Karoliina Pentikäinen hyökkäsi toisen somevaikuttajan kimppuun. Asian (jos) kyseessä oli sairauden julkituomiseen liittyvä asia, niin olisi voinut tuoda varmasti julki fiksusti kirjoittamalla vain ASIASTA ja siihen liittyvät omat mielipiteet.
Järkyttävän lynkkauksesta tekee myös se, että lynkkaaminen on jatkunut monen muun somevaikuttajan instatilillä kopioiden Pentikäisen postausta ja jatkaen tätä todella surullista kiusaamista. Hävetkää!
Hyvin sanottu, täysin samaa mieltä!
Karoliina Pentikäinen nosti yhden perheen tikun nokkaan, antoi maalittamisen malliesimerkin. Nyt hän sallii omissa sosiaalisen median kanavissaan valtavan länkyttämisen ja joukkopaheksunnan. Ihmiset hypettävät, kuinka rohkea hän on, kun uskalsi sosiaalisessa mediassa aloittaa joukkokiusaamisen ja aivan varmasti hän tiesi, millaiseen myllytykseen toinen bloggari joutuu. Karoliina Pentikäinen hakee itselleen glooriaa nyt erittäin kyseenalaisella tavalla. Kannattaa hetki pohtia miksi juuri toisen bloggarin matkustelu niin kaihertaa. Miksi Pentikäinen ei maalittanut muita julkisuuden henkilöitä, jotka ovat matkustelleet? Onkohan vaikuttimet sittenkään niin puhtoiset kuin hän antaa ymmärtää. Kumpaakaan tyyppiä en sosiaalisessa mediassa seuraa, mutta tästä sain oivallista aineistoa seuraaville oppitunneille, kun käsitellään kiusaamista ja kiusaajan liehittelijöiden roolia tapahtuman etenemisessä. Tähän samaan maalittamisen hyväksyntää syyllistyy nyt myös KaksPlus.
Täysin samaa mieltä edellisen kansa. Karoliina julkaisi kiusaamisen jälkeen omien vanhempiensa tarinan, ja se oli surullista luettavaa. Ymmärrän että hänellä on asiaan liittyen enemmän tunteita ja kokemuksia kun monella muulla, mutta aika lapsellisesta purkaa omaa pahaa oloa toisiin tuolla tavalla.
Kyse on yksityishenkilöstä. Meillä yksilöillä on oikeus omiin valintoihin. Kaiken voi tehdä vallitsevien koronasuositusten puitteissa järkevästi -myös matkustaa, käydä kaupassa tai ravintolassa syömässä. Mielestäni artikkeli on epäreilu. Miksi ei puututa siihen, että toinen ”vaikuttaja” lynkkaa, eli kiusaa julkisesti toista kysymättä edes asian laitaa tai faktoja. Kuuluisaa kiusaamista, mihin heidänkin artikkeli kannustaa! Ja mielestäni ihmisten omaa arviointikykyä väheksytään, jokainen meistä osaa ajatella kriittisesti esim AE ihmisoikeuksien suhteen ja siihen mitä haluamme omalla toiminnallamme tukea. Pettynyt Kaksplussaan!